Fontolva haladó

A nap kérdése

Fejlődés igazságban és szeretetben [+]

2009. augusztus 4. 22:22 / Vendég

XVI. Benedek pápa Caritas in Veritate enciklikája értelmezéséhez tett javaslat kiegészítése

 

Szerző: Novitzky Péter
(a Prágai Károly Egyetem
Katolikus Teológiai Karának Teológiai Etika Tanszékén
doktorandusz)

 

2009. június 29-én jelent meg többszörös dátummódosítás után XVI. Benedek pápa Caritas in Veritate (Szeretet az igazságban) kezdetű szociális kérdéseket tárgyaló körlevele. A címzettek között hagyományosan nemcsak az Egyház püspökei, papjai, diakónusai és hívei szerepelnek, hanem jelen enciklika minden jóakaratú emberhez szól1. Eredetileg - szintén a hagyománynak megfelelően - egy korábbi körlevél, VI. Pál Populorum Progressio 1967. március 26-án megjelent körlevelének negyvenedik évfordulójára várták az új enciklika publikálását, ez azonban elmaradt. Így a nyilván többször átdolgozott és pontosított munka végül a közelmúlt említett napján megjelent. Ennek eredményeképpen nyugodtan elismerhetjük, hogy naprakész írást vehetünk a kezünkbe, hiszen nem véletlen, hogy a jelen gazdasági válság közepette épp a nyolc legfejlettebb gazdaság találkozójának alkalmával hozta nyilvánosságra XVI. Benedek.

Persze van tovább is >>>>>>

A társadalmi igazságosságon túl [+]

2009. július 11. 9:17 / Vendég

Szerző: Szalai Ákos
közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója

XVI. Benedek szociális kérdésről megjelent enciklikája mintha más nyelven beszélne, mint amit a katolikusok eddigi társadalmi-politikai megnyilvánulásaik során alkalmaztak. (Bevallom: magam egy kicsit mindig viszolyogtam tőle...) A társadalmi kérdések tárgyalásakor eddig mintha a kizárólagos cél az igazságosság, az igazságos társadalom megteremtése lett volna. Igazságosságon pedig azt értettük, amit napjaink embere azon ért, vagyis azt, hogy csökkentsük az egyenlőtlenségeket, a társadalmat mindig a legszegényebbek helyzete alapján ítéljük meg, mindig forduljunk feléjük. A társadalmi igazságosság baloldali fogalma uralta a katolikusok beszédét is.

Persze van tovább is >>>>>>

Mike Károly és Szalai Ákos írása
(A szerzők közgazdászok, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatói)

Az Egyház társadalmi tanítása erkölcsi tanítás, nem politikai-gazdasági programadás. A célja nem „technikai javaslatok" megfogalmazása, hanem hogy a tudományos kutatás által feltárt és a közvéleményt foglalkoztató jelenségeket a keresztény hit fényében erkölcsi szempontból értelmezze. Elsősorban a (katolikus) keresztény hívekhez szól, és őket hívja fel arra, hogy élethelyzetüknek megfelelően igyekezzenek ezeket az elveket a társadalomban a gyakorlatba átültetni. Az erkölcsi útmutatás természetesen nem lehetséges a morális kihívásokat jelentő jelenségek azonosítása nélkül. Mivel pedig ez az azonosítás nagymértékben a különböző társadalomtudományokra hagyatkozik, a pápai tanítás e téren korántsem tekinti magát tévedhetetlennek. Az enciklika kifejezetten felszólít arra, hogy mindenki a legjobb tudása szerint alkalmazza a benne megfogalmazott erkölcsi elveket. Ennek szellemében kell értelmezni azokat az „ötleteket", megfontolásra érdemes javaslatokat is, amelyeket az enciklika az általános érvényes erkölcsi elvek alkalmazásaként bemutat.

Persze van tovább is >>>>>>

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

 • Borbás Barna: A kispesti Gajda Péter behúzta. Borkai behúzta. Tarlós elbukta. Ez az igazi dráma, nem a Joker. (2019.10.13 22:36)
 • Borbás Barna: Pásztor Bélát 1965. szeptember 1-jén megválasztották tanácselnöknek Veresegyházán. Holnap kezdi a következő ciklusát. (2019.10.13 22:31)
 • Borbás Barna: Egymás után zuhannak a fideszes Bp-i polgármesterek, de Győrben Borkai tartja magát. Kellenek az ilyen stabil pontok. (2019.10.13 22:07)
 • Borbás Barna: A NER Borsodbótával kezdhetne valamit, ahol 20 éve van munkáspárti (tehát még egyszer: Munkáspárt) polgármester. https://t.co/1CHjZ5TFBQ (2019.10.13 21:57)
 • Borbás Barna: Előre mondom, hogy legközelebb arra szavazok, aki megígéri, hogy https://t.co/E04xXhgZYP elérhető lesz a választás estéjén. (2019.10.13 21:55)

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

 • Nincsenek hozzászólások.

Komáljuk

 • igen.hu – radikálisan mérsékelt
 • IgenHír.hu
 • Mandiner
 • Ne találjuk ki Magyarországot!
 • Csodaszarvas folyóirat
 • Kommentár.info
 • Monarchista

© 2008-2019, IGEN