Fontolva haladó

A nap kérdése

Stratéga [+]

2009. augusztus 28. 10:29 / Borbás Barnabás

A tegnapi HVG legjobb mondata.

Ez (mármint a 2006-ban beavatott új szlovák kormány magyarellenes politikája - a szerk.) be is következett, a magyar külügy pedig erre láthatóan nem volt felkészülve. "Megvárjuk, mit tesz a szlovák kormány, s aztán majd lépünk" - ismertette a magyar stratégiát 2006 nyarán Göncz Kinga külügyminiszter.

Cimkék: szemle, szlovák,

Balatoni világos (Fontolva Nyaraló) [+]

2009. augusztus 25. 8:57 / Borbás Barnabás

Balatonvilágos. Balatoni világos:

Gyártja a Dreher.

Cimkék: nyaralo

A Gondolatkísérlet blog cikkét ajánljuk. - Az előzmény adott. Az eset groteszk banalitását magyarázni a határon innen szinte megalázó. Más utat választunk. Íme, egy parabola. A parabola félepikai műfaj, kb. tanmese. A cél (persze) az igazság. Mesénk szereplői nem kitalált alakok, bármily hasonlóság a valósággal semmiképpen sem a véletlen műve, ám minden kifordítás szándékos.

Történetünk helyszíne Mlynky, az év legtöbb napján csendes falu Budapesttől legfeljebb 30 kilométerre. Amúgy Mlynkyt a magyarok Pilisszentkeresztnek hívják, ám közben tudják, hogy itt él honjuk legnagyobb szlovák kisebbsége - majd' minden második helyi szlováknak tartja magát. (A többség még a nyelvet is beszéli!)

El is határozták egyszer a pilisszentkeresztiek, hogy ők bizony felszívják magukat, és durrantanak egy szobrot a főtérre Rasztiszlávról. Rasztiszláv morva uralkodó volt, a kereszténység felvevője, Cirill és Metód missziójának szervezője. (Kevésbé átgondolt szlovák irányzatok szerint a szlovákság egyik ősi királya. De a dolognak ezt a vonulatát mesénkben hanyagoljuk.)

2009 tavaszára annyit szorgoskodtak a pilisszentkeresztiek, hogy majdnem kész lett Rasztiszláv szobra: méltóságteljes, termetes lovas alak, zászlóval a kezében. El is tervezték, hogy augusztus 31-én pont alkalmas lesz az időpont a leleplezésre; ez pontosan két nappal a Szlovák Köztársaság hivatalos állami ünnepe, augusztus 29. (Szlovák Nemzeti Felkelés napja) után lesz. Persze adni kell az ívet: ment is a meghívó Ivan Gašparovič szlovák köztársasági elnöknek, hogy jöjjön már, ha ráér. (Ivan persze dzsanázza az ilyet, meg a természet s történelem nagy barátja, rá is bólint rögtön.)

A történet a Gondolatkísérlet blogon folytatódik >>>

Kommentelés odaát.

- Hadüzenet - [+]

2009. augusztus 19. 19:44 / Pelikán József

Minden jel arra utal, hogy háború van, Magyarország fővárosában: a főbb közlekedési útvonalakon megfelelően előkészített akadályokkal bénítják a forgalmat, bizonyos helyeken nagyobb járműveket is eltántorító tankcsapdák láthatók. A 4-es metró fedőnéven futó, számos helyszínen fellelhető óriásgödrök egyre titokzatosabbak. Mind több kerületben: szesztilalom, hamarosan statárium. A megszokott szintet viszont valami más is übereli: a budapesti lakosság szerencsétlenebb része pontosan harmadik napja attól esik ki reggel fél nyolckor az ágyából, hogy versenyrepülőt ejtenek a fejére - na nem egyszer: ötvenhétszer. Az összhatás az utcára kilépve komoly hadiállapotot tükröz.

Pelikán menni háború

A következőket fogom tenni.
1. Soha a büdös életbe' több Red Bull-t nem veszek.
2. Felteszem a kérdést. Igen tisztelt versenyrepülősök, tisztelt Szent István napra minden évben ráépülő szervezőgárda, és mindezt engedélyező mélyen tisztelt budapesti városvezetés, tudjátok-e, mi ez:

Nem-e? Nos, ez a 9K32 Sztrela-2 kódon ismert hordozható, kis hatómagasságú légvédelmi rakétarendszer, más néven vállról indítható föld-levegő rakéta (Surface-to-air missile, vagyis SAM). Pontosan egy évetek van gondolkodni azon, hogy vajon célszerű-e a már a verseny előtti harmadik nap reggelén (!) is repülő motorzajt hallgatnom, különben a Purci és tsa. Koalíciójában beszerzek egy ilyet és a Citadella mellől fogok célbalőni a Red Bull-os mindenetekre.

Zsíroskenyér?

*a szerző tanú, gátőr.

Cimkék: viccö, Budapest

Izland is egy kicsit Magyarország (Fontolva Nyaraló) [+]

2009. augusztus 19. 16:22 / Borbás Barnabás

Előtanulmány:"Magyarország nem Izland", az Index cikke, 2008. október 29. (kötelező darab)

A hidegben üdülés nem volt rövid, de egy ideje már a kontinensen emésztjük az északi szigeten gyűjtött tapasztalatokat. A Magyarországgal való összevetés rögtön adja is magát; persze a cím (Izland is egy kicsit Magyarország) marhára sántít, de a magas labdát az apróbetűben is jelzett véleménygeg szolgáltatja, melyben a szűk egy évvel ezelőtti közgazdaságtani vészmadarak hangját igyekeztek tompítani. Rántjuk a leplet azonnal: Izlandon sok minden furcsaságtól hanyatt lehet esni, ám végtére az is csak egy európai ország, a lehető legeurópaibb hordozókkal. Kommentekkel ellátott bizonyítékok, sorban.

Izlandi panel. Sőt, panelnegyed is van, időnként valami borzalmas, cserébe hatalmas nonfiguratív köztéri szobrokkal tagolva. Mindez bizonyítja, hogy a létező szocializmus olyan helyeken is képes megjelenni, ahol amúgy sosem létezett.

Persze van tovább is >>>>>>

Cimkék: izland, nyaralo

1. A szlovákok szorgosan újítják fel a felvidéki magyar műemlékeket a szlovák állam pénzéből (és valószínűleg az EU támogatásából).

2. A felvidéki turisztikai célpontok és a vendéglátóhelyek epszilon sugarú környezetében senki sem tud/mer/hajlandó magyarul beszélni.

3. Igaz, a turisztikai célpontok és vendéglátóhelyek túlnyomó többségében semmilyen idegen nyelven nem beszélnek, csak szlovákul. Igaz, nem is nagyon vannak ott más turisták, csak szlovákok. Igaz, ez a szlovákokat láthatóan egyáltalán nem zavarja.

4. Jön-megy a sok szlovák a szépen felújított műemlékek között, amelyeknek a múltjához semmi köze sincs; nem foglalkoztatja, nem érti, nem érdekli. Egy prospektus szövege szerint a várak és kastélyok „a szlovák táj jellegzetes részei". (Tényleg, vajon mit taníthatnak a történelemórákon egy történelem nélküli állam iskoláiban?)

5. Nem lenne egyszerűbb, ha a szlovákok egy merész húzással elkezdenék magukat magyarnak vallani...? Ezzel hozzájutnának egy komplett ezer éves saját történelemhez, királyokkal, nemességgel, szentekkel, hadvezérekkel... Még csak magyarul sem kellene megtanulniuk. (Persze: nem lenne egyszerűbb. Most már.)

FH street art @ Krakkó (Fontolva Nyaraló) [+]

2009. augusztus 10. 15:20 / Borbás Barnabás

Lengyelország, Kis-Lengyelország, Krakkó, Wawel, székesegyház, a Wasa-kapu felé. Mindenhol ott vagyunk.

Cimkék: nyaralo, FHstreetart

Fejlődés igazságban és szeretetben [+]

2009. augusztus 4. 22:22 / Vendég

XVI. Benedek pápa Caritas in Veritate enciklikája értelmezéséhez tett javaslat kiegészítése

 

Szerző: Novitzky Péter
(a Prágai Károly Egyetem
Katolikus Teológiai Karának Teológiai Etika Tanszékén
doktorandusz)

 

2009. június 29-én jelent meg többszörös dátummódosítás után XVI. Benedek pápa Caritas in Veritate (Szeretet az igazságban) kezdetű szociális kérdéseket tárgyaló körlevele. A címzettek között hagyományosan nemcsak az Egyház püspökei, papjai, diakónusai és hívei szerepelnek, hanem jelen enciklika minden jóakaratú emberhez szól1. Eredetileg - szintén a hagyománynak megfelelően - egy korábbi körlevél, VI. Pál Populorum Progressio 1967. március 26-án megjelent körlevelének negyvenedik évfordulójára várták az új enciklika publikálását, ez azonban elmaradt. Így a nyilván többször átdolgozott és pontosított munka végül a közelmúlt említett napján megjelent. Ennek eredményeképpen nyugodtan elismerhetjük, hogy naprakész írást vehetünk a kezünkbe, hiszen nem véletlen, hogy a jelen gazdasági válság közepette épp a nyolc legfejlettebb gazdaság találkozójának alkalmával hozta nyilvánosságra XVI. Benedek.

Persze van tovább is >>>>>>

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

  • : (1970.1.1 00:00)

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2024, IGEN