Fontolva haladó

A nap kérdése

A társadalmi igazságosságon túl [+]

2009. július 11. 9:17 / Vendég

Szerző: Szalai Ákos
közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója

XVI. Benedek szociális kérdésről megjelent enciklikája mintha más nyelven beszélne, mint amit a katolikusok eddigi társadalmi-politikai megnyilvánulásaik során alkalmaztak. (Bevallom: magam egy kicsit mindig viszolyogtam tőle...) A társadalmi kérdések tárgyalásakor eddig mintha a kizárólagos cél az igazságosság, az igazságos társadalom megteremtése lett volna. Igazságosságon pedig azt értettük, amit napjaink embere azon ért, vagyis azt, hogy csökkentsük az egyenlőtlenségeket, a társadalmat mindig a legszegényebbek helyzete alapján ítéljük meg, mindig forduljunk feléjük. A társadalmi igazságosság baloldali fogalma uralta a katolikusok beszédét is.

Persze van tovább is >>>>>>

Mike Károly és Szalai Ákos írása
(A szerzők közgazdászok, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatói)

Az Egyház társadalmi tanítása erkölcsi tanítás, nem politikai-gazdasági programadás. A célja nem „technikai javaslatok" megfogalmazása, hanem hogy a tudományos kutatás által feltárt és a közvéleményt foglalkoztató jelenségeket a keresztény hit fényében erkölcsi szempontból értelmezze. Elsősorban a (katolikus) keresztény hívekhez szól, és őket hívja fel arra, hogy élethelyzetüknek megfelelően igyekezzenek ezeket az elveket a társadalomban a gyakorlatba átültetni. Az erkölcsi útmutatás természetesen nem lehetséges a morális kihívásokat jelentő jelenségek azonosítása nélkül. Mivel pedig ez az azonosítás nagymértékben a különböző társadalomtudományokra hagyatkozik, a pápai tanítás e téren korántsem tekinti magát tévedhetetlennek. Az enciklika kifejezetten felszólít arra, hogy mindenki a legjobb tudása szerint alkalmazza a benne megfogalmazott erkölcsi elveket. Ennek szellemében kell értelmezni azokat az „ötleteket", megfontolásra érdemes javaslatokat is, amelyeket az enciklika az általános érvényes erkölcsi elvek alkalmazásaként bemutat.

Persze van tovább is >>>>>>

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

  • : (1970.1.1 00:00)

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2024, IGEN