Fontolva haladó

A nap kérdése

Élet Hummer nélkül [+]

2009. június 2. 11:43 / Pelikán József

Évek óta rendszeresen akkor támad fel a bennünk szunnyadó szociális érzékenység, amikor szembejön velünk egy Hummer Budapest utcáin. 2,5 tonnás vasban, sötétített üveg mögött, 6000 ccm-es motorral szállítja magát a szentem, nyilván minimálbérből. Bár negyedakkorában is elférne, parkolni alig tud vele, a napi benzinfogyasztásából pedig egy hétig közlekedik egy kisebb magyar család, ő akkor is odateszi magát az ormótlan tankban, lássa csak a sok paraszt.

Aztán tegnapig még magunknak sem mertük bevallani, hogy nem tudjuk, mi a franc értelme van ennek az egész gazdasági krízisnek, de este villámként csapott be a felismerés: ha a döglött piac tényleg tönkrevágja a Hummert és vele az egész SUV-os szubkultúrát, akkor nem volt hiába! (SUV: a divatterepjárók neve mozaikszóval, feloldása support utility vehicle, vagyis sportcélú haszonjármű, bár rossz nyelvek szerint super useless vehicle is lehet.)

Dömping a tegnapi hírekben: „Csődvédelmet kért a General Motors", „A csőd elől leépít a General Motors", „Veszélyben a Pontiac és a Hummer". Lényeg, hogy a GM a bedőlés elől menekülve becsukhatja a pazarló luxusautókért felelős üzletágat.

Persze van tovább is >>>>>>

Cimkék: válság

Miután nem kellett fél év megtanulni, hogy az idei év hazai híradóinak kötelező felépítése az első hír-kormányválság, második hír-gazd.válság (esetleg: harmadik hír-időjárás/katasztrófa/melegrekord), időnként érdemes megállni, és számot is vetni az eddigiekről. Például, hogy a piacok legnagyobb szereplői, a nemzetközi vállalkozások (valamint Bogár Lászlóval élve, a szupranacionális globalitás nálunk lokális lerakatai) milyen mutatókat produkálnak a krízis közepette. Fogtuk hát a 2008-as pénzügyi év elmúlt hónapokban szivárgott adatait, és tallóztunk az érdekesebb számok között.

2008: akik szívtak

A Ford Motor Co., az USA második legnagyobb autógyártója 2008-ban 105 éves története legrosszabb évét zárta: 14,6 milliárd dolláros mínuszban zárta az elmúlt évet, és újabb 5,5 milliárd dollárnyi készpénztartalékát használta el. Ugyanakkor a társaság 12,5 millióról 11,5-12,5 millióra csökkentette az idei amerikai autóeladásokra adott előrejelzését, ami rossz előjel.

A világ vezető nyugdíjalapjai 5 ezermilliárd dollárt buktak eddig a gazdasági válságon, és nem csupán a részvény-, de kötvénypiacokon is veszítettek a csökkenő hozamok miatt. Az alapok befektetéseinek 42 százaléka van részvényekben a korábbi 51 helyett.

A Sony japán szórakoztatóelektronikai cég 14 év után először zárja mínuszban pénzügyi évét, az üzemi veszteség 260 milliárd jen (1 jen= 2,4 Ft körül) lehet, ami a legnagyobb a vállalat történetében.

Persze van tovább is >>>>>>

Cimkék: válság

Jobb-e Gordon Ferencnél? [+]

2009. március 31. 0:27 / Pelikán József

Alig telt el két nap, de a legfontosabb következmény egyelőre annyi, hogy Gordonos szóviccekből 2010-ig el vagyunk látva - no persze az sem utolsó szempont, hogy láthatóan hála a jó Istennek tettre kész progresszív KISZ-vezetőből akad még ínség idején.

Bár nem vagyok én bértollnok, minek is tagadnám, hogy közülük mindig is ez a Bajnai volt a titkos kedvencem, mert láthatóan kevesebbet iszik, mint mondjuk a Szekeres, szimpatikusabb Kiss "Kolbászfesztiválról Jövök" Péternél, és kétség kívül normálisabb vágóképeket lehet tenni róla a híradóba, mint az utóbbi időben a Ferencről.

Ám a jóság pontosan ennyi, és nem több. Mert amúgy a (várhatóan) rövid agóniája végén egy dolgot köszönhet majd az őt megválasztó pártoknak: hogy egy relatív vállalható figurából két lábon járó időzített bukást csináltak. BG a III. Magyar Köztársaság olyan hét napja után lett kormányfőjelölt, amit a Kormányzati Jósdán kívül az égvilágon senki nem értelmezhet, vagy pláne, vehet komolyan; véletlen lenne, hogy majdnem egy tucat ember menekült fejvesztve a felkérésnek még a híre elől is? Azt, hogy BG már ebben a pillanatban súlyos bukó (és a helyzet változatlan), az alábbi tények garantálják:

- a népszerűségre nincs mentség, a turbók már most legyártották az első „Gordon takarodj" indulókat;
- bárkinek nyilvánvaló lehet, aki az utóbbi években a környéken élt és olvasott, hogy BG a megőrizve megszüntető ars poetica jegyében marad Gyurcs meghosszabbított keze;
- két különböző választási kampány közti időszakban a szép pislogás nem elég ahhoz, hogy az MSZP szakadások vagy eldurvuló belső viták nélkül megússzon egy sor súlyos vereséget.

Az sem utolsó, amit Turul kolléga kommentelt valahol a Reakción, hogy ti. "Bajnai miniszterelnök-jelölti sajtónyilatkozatában először azt tartotta fontosnak közölni, hogy nem kíván politizálni". OMG

Marad a legfurcsább az egészben, hogy mi a franccal foghatja Gyurcsány a teljes MSZP-SZDSZ tengely tökeit, hogy egy délutános elbizonytalanodások után csak kiállnak mindig valami egységes álláspont mellett, legyen szó személyről, vagy programról. Milyen rejtett hangfelvétel lehet náluk? Milyen titkos forrást tartogathatnak még? Hány orosz katona várhat a szekrényben?

Mindennek végén levezetésnek Fábry Sándort ajánljuk, aki Gordonról beszél.

 

*a szerző tanú, gátőr

Az új politikai erő: Tyúxar.hu [+]

2009. március 19. 18:23 / Borbás Barnabás

Miközben azt már mindenki tudja, hogy az új politikai erő nem a Fidesz és nem is az MSZP vonzáskörzetéből fog kikerülni, azt már kevesebben sejthették, hogy az LMP is csak erőtlen kezdeményezés ahhoz a konspirációhoz képest, amely az internet segítségével bontogatja szárnyait. Egyelőre annyit tudunk róla, hogy Soproni sör biztos benne van, mert ők kezdték nacionalistának annyira nem, giccsesnek inkább mondható TV-s reklámjukkal, amire szinte azonnal megjelent az az altenatív változat, melyről az egyszeri marketingszakember is levágja, hogy többszörösen csavart gerillakampány, az eredeti erősítése végett, és amiről utóbb kiderült, egy új hatalom alapjait kívánja letenni. Nézzük a felvételeket, és mindjárt világos lesz, miről van szó.

Persze van tovább is >>>>>>

Import gondolatok a Bundeswehrtől: zseni kell! [+]

2009. március 11. 11:03 / Borbás Barnabás

Válságos időkben szólni kell; jó dolog ilyenkor figyelni a híreket, mert szezonját éljük a rejtett okosok előbújásának. Az a típus is hallat magáról ilyenkor, akit a hétköznapi közéletben sosem látnánk. A háttérőből előrelépő, majd gyorsan eltűnő titokzatos bölcs. Ködlovag. (Bár ha jól emlékszem, ezt a pozíciót Pozsonyi Ádám szokta betölteni.)

Egy ilyen pofát sikerült begyűjtenie az Indexnek is: március hatodikán Rátkai László, a Bundeswehr magyarországi stratégája adott szinte olvashatatlanul terjengős interjút a lapnak. Mit interjú: kinyilatkoztatás. Látnoki erejű, súlyosabbnál súlyosabb állítások követik egymást.

Nem titkolom, először bennem is motoszkált, hogy mi a búbánatos rosseb köze van a Budeswehrnek a magyar belpolitikához, aztán mielőtt a hihetetlen kinyilatkoztatástól blokkoltan majdnem elpárolgott ez a kellemetlen érzés, azért mégiscsak szólnék, hogy a BW a saját portáján sepregessen elébb, mert nincs év, hogy ne olvastam volna a fejükre növő botrányról. Mindjárt ott van a tavalyi, legfelsőbb körökig érő líbiai kiképzési botrány, vagy az ominózus 2006-os képek, amikor a Bundeswehr tagjai kikapart koponyákkal pózoltak Afganisztánban, de az a mozzanat is a kevésbé emberarcú negyvenes éveket idézte, amikor 2004-ben valami alacsonyabb pozíciójú beosztottakat áramütéssel kínoztak feletteseik, mert így szimuláltak az albán gerillák elleni bevetésre. (Linkelni nem tudok, a 2004. decemberi újságok külpol rovata rendesen tele volt a témával.)

Az biztos, hogy Európa egyik legnagyobb hadserege méreteiből és jelentőségéből adódóan is, meg a kevésbé népszerű elődei indokán is bizonyítana, hogy ők aztán szélsőségektől mentes, határozott, de kulturált hadsereg, többszintű diplomáciával, elől-hátul stratégákkal. Erre utal az is, amikor nagy dobra verik, hogy ők bizony már SAP for Defense & Security rendszert használnak a mobil működés támogatására, hogy ők már kiderháborús egységgel is rendelkeznek, meg az olyan villantások is, mint ennek a bizonyos Rátkainak az előhúzása, aki nyilván nem szabadidős tevékenyégként osztotta az észt az indexnek.

De nézzük, hogy mihez ért egy stratéga.

Persze van tovább is >>>>>>

Cimkék: belpol, válság

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

  • : (1970.1.1 00:00)

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2024, IGEN