Fontolva haladó

A nap kérdése

Import gondolatok a Bundeswehrtől: zseni kell!

2009. március 11. 11:03 / Borbás Barnabás

Válságos időkben szólni kell; jó dolog ilyenkor figyelni a híreket, mert szezonját éljük a rejtett okosok előbújásának. Az a típus is hallat magáról ilyenkor, akit a hétköznapi közéletben sosem látnánk. A háttérőből előrelépő, majd gyorsan eltűnő titokzatos bölcs. Ködlovag. (Bár ha jól emlékszem, ezt a pozíciót Pozsonyi Ádám szokta betölteni.)

Egy ilyen pofát sikerült begyűjtenie az Indexnek is: március hatodikán Rátkai László, a Bundeswehr magyarországi stratégája adott szinte olvashatatlanul terjengős interjút a lapnak. Mit interjú: kinyilatkoztatás. Látnoki erejű, súlyosabbnál súlyosabb állítások követik egymást.

Nem titkolom, először bennem is motoszkált, hogy mi a búbánatos rosseb köze van a Budeswehrnek a magyar belpolitikához, aztán mielőtt a hihetetlen kinyilatkoztatástól blokkoltan majdnem elpárolgott ez a kellemetlen érzés, azért mégiscsak szólnék, hogy a BW a saját portáján sepregessen elébb, mert nincs év, hogy ne olvastam volna a fejükre növő botrányról. Mindjárt ott van a tavalyi, legfelsőbb körökig érő líbiai kiképzési botrány, vagy az ominózus 2006-os képek, amikor a Bundeswehr tagjai kikapart koponyákkal pózoltak Afganisztánban, de az a mozzanat is a kevésbé emberarcú negyvenes éveket idézte, amikor 2004-ben valami alacsonyabb pozíciójú beosztottakat áramütéssel kínoztak feletteseik, mert így szimuláltak az albán gerillák elleni bevetésre. (Linkelni nem tudok, a 2004. decemberi újságok külpol rovata rendesen tele volt a témával.)

Az biztos, hogy Európa egyik legnagyobb hadserege méreteiből és jelentőségéből adódóan is, meg a kevésbé népszerű elődei indokán is bizonyítana, hogy ők aztán szélsőségektől mentes, határozott, de kulturált hadsereg, többszintű diplomáciával, elől-hátul stratégákkal. Erre utal az is, amikor nagy dobra verik, hogy ők bizony már SAP for Defense & Security rendszert használnak a mobil működés támogatására, hogy ők már kiderháborús egységgel is rendelkeznek, meg az olyan villantások is, mint ennek a bizonyos Rátkainak az előhúzása, aki nyilván nem szabadidős tevékenyégként osztotta az észt az indexnek.

De nézzük, hogy mihez ért egy stratéga.

Mindjárt elsőnek mondom, hogy a Rátkai Úr a kedves mamával beszéljen következetesen T/3 személyben a magyarokról, mert milyen már az, hogy valaki az anyanyelvén szónokol magas lóról az övéiről, ilyeneket, hogy „A hatalom sosem volt a magyaroké, vagy véletlenül kapták, vagy egy ellenséges entitás képében jelent meg." Erre még visszatérünk, ám nézzük is, mi az, amiben nagyon jó egy Bundeswehr stratéga.

"Legyünk őszinték! Ha a veszélyes destruktív folyamat, a radikalizálódás elindul a magyar társadalomban, akkor az egy demokratikus környezetben is elvezethet olyan helyzethez, amit a 30-as évek Németországában weimarizálódásnak neveztek."

Nagyon kellemetlen, mert amíg az itthoni sajtóban a weimarizálódás szót kipirosodott orrú alkesz marxisták, és a szó jelentését amúgy nem ismerő szóvivők szokták alkalmazni, addig egy német stratégától már szinte ijesztő. Ám lehet, hogy a vasalt ingben kávézó külföldi szakértő nem fogja érzékelni, hogy mi a különbség a forradalmi helyzet és a mélyszegénységgel vegyes totális apátia, a sörpuccsos, majd katonai szervezetes hatalomátvétel és a nemzetközi szerződések által biztosított jogok kontra időarányosan kevésbé lelkes részeg szkinhedek közt. Sajnálatos minden olyan eset, amikor weimarizálódás kifejezés az Élet és Irodalom flekkjein kívül is feltűnik. (*ásít*)

"...az orosz kisebbséggel rendelkező balti köztársaságok vidéke sincs olyan veszélyben, mint egy olyan ország (ti. Magyarország - a szerk.), ahol milliós csoportok határozzák meg úgy magukat, hogy alapvető, eminens érdekük, jövőjük és boldogulásuk egyetlen lehetséges módja, ha a társadalom egy másik, milliós rétegétől - akár fizikai értelemben is - megszabadulnak."

Újabb kuruc.info olvasó. Ha egy stratéga ilyen buta lehet, akkor sötét jövő elé néz a Bundeswehr.

"A hatalom sosem volt a magyaroké, vagy véletlenül kapták, vagy egy ellenséges entitás képében jelent meg."

Királyok, kormányzók forognak a sírjukban. A korona pedig a kupolateremből Retek borozóba viteti magát.

"Géza és István volt az utolsó, aki a maga idejében megcsinált egy társadalmi stratégiaváltást, amikor egy pogány, nomadizáló társadalomból egy keresztény, feudális társadalmat alakított ki. Sajnálom, azt hiszem, frissebb példa nincsen."

1038. augusztus óta nem történt társadalmi stratégiaváltás a Bundeswehr stratégája szerint. Megyek, abrakoltatom a csődört.

"(...) egy - nevezzük így - zseni példája generációs lépésekben vihetné előre a társadalmat. (...) A másik, akit az egyszerűség kedvéért zseninek mondtam, viszont átlátja a helyzetet, adekvát ismeretek birtokában felismeri, hogy mit kell tenni, képes valós rendszerré alakítani az elméleti megközelítéseit, és képes mindezt láttatni a társadalom jelentős rétegeivel, és személyes példájával követendő utat jelöl ki nekik."

Rátkai következtetése hihetetlenül új: amennyiben találunk egy zsenit, aki minden kérésre tudja a választ, akkor jó lesz nekünk. Egy Szecska mester. Morpheus, Zseniális teknős. Aki mindenhez ért, mindenki felnéz rá, akinek a gazdaság egy szavától rendbe vágja magát, aki okos, és kívülről tudja a Vukot.

Még szerencse, hogy a Bundeswehr stratégájának szavai sokáig visszhangzottak a legnagyobb internetes portálon, és lett közönségszavazás, majd értékelés, hogy ki legyen a zseni. Vagy félreértették Rátkai László tartózkodó ajánlkozását, vagy megint látszathangadó vízgereblyézést közvetítettek, csak most német támogatással.

Cimkék: belpol, válság

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

  • : (1970.1.1 00:00)

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2024, IGEN