Fontolva haladó

A nap kérdése

Lehet Máshogy Populista

2009. május 8. 11:20 / Borbás Barnabás

Hát én is unom már ezeket, meg 20 éve ugyanazok, és a politikai diskurzust is, és a jelenlegi elitet főleg.

Mondjuk, hogy egyetértünk: mindenki korrupt, gusztustalan. Mind egyforma. Azt is mondjuk, nem olyan nehéz megérteni, miért van általános lincshangulat a politikusok ellen, így a tennivalót illetően elvileg elég egyszerű képlet: esélyt adni a hótiszta, bátor újítóknak. (Ugye nem baj, ha a most a "Nem megyek szavazni/Nem érdekel" opciót nem veszem számításba. A diktatúrát pont nekik találták ki.)

A képlet pedig erőteljesen illik néhány mostanság nyomuló szervezetre, közülük is leginkább a Lehet Más a Politikára (LMP) és a Humanista Pártra: radikális elitkritika, csupa friss arc, korrupciómentes múlt, zöld program, a kormányt bíráló közbeszédből ismert jelszavak. Nos hát, akkor meg is van.

Persze biztos nem csak nekem tűnt úgy kezdettől fogva, hogy az LMP a jó ideje vállalhatatlankodó, már a tősgyökeres ortodoxokat is kiábrándító SZDSZ piaci fundamentalista sallangoktól lúgozott, zöld epigonja, a hosszú sálban kávéházak mélyén Allen Ginsberg szövegeket, vagy Danny Boyle filmeket tárgyaló, és tíz emberből a nap bármely pillanatában békejelet formálni képes szabad szellemű városi fiatalok álompártja.

A kampány, meg a Pityinger

Az LMP első bicskanyitogató tulajdonsága, hogy a második mondata után hiteltelen: milyen már az, aki széles terpeszben fikázza a politikát, de mindet megtesz azért, hogy politikus lehessen? Azt hiszem, hogy ez a (és nem gondoltam volna, hogy egyszer ezt a szót komolyan használom) populizmus netovábbja 2009 Magyarországán. A civil életből kilépő, útközben pedig ex-politikusokból is rendesen feltankoló LMP rendszert bírál, majd kifejti, hogy szívesen a rendszer része lenne, de szolgálati Audi, és zsebre tett pályázati pénz nélkül. (Szép ez, de az elképzelt megvalósulás szempontjából nekem kicsit olyan, mint amikor manapság egykori '68-as lázadókat látok Armani nyakkendőben masírozni Brüsszelben.)

Ha már kampány. Nézzünk is egy LMP kampányfilmet, hiszen szándékuk szerint ők hozzák a new generation közbeszédet és politikai humort is.

Amikor Soma mondja, hogy "Nincs kinek hinni", kicsit tényleg ökölbe szorult a kezünk, mégis Dopeman szerepeltetésének örülünk a legjobban (a kedvenc dalunk Pityingertől), és akkor is felderült némi mosoly, amikor Settenkedő felelősségre kívánja vonni a parlamenti pártokat óvoda-kérdésben. Mellettük ott van még Hajós András és Para-Kovács Imre is, hogy már kezdünk gyanakodni, a Fidesz gründolta ezt a pártot, szavazatleszívásra.

Új arcok

Általában egy párt színei mögött arcokat, személyeket kutat az ember, így nem árt körbenézni, kikből is áll valójában az LMP. Ott van mindjárt Schiffer András, az első számú figura, a Védegylet egykori szóvivője. Korábban már itt-ott boncolgatták, hogy miért is vállalt szerepet a KISZ-ben, és a Demiszben (csak a tisztánlátás kedvéért: Schiffer Gyurcsánnyal és Bajnaival együtt az utolsó kongresszuson a KISZ-vagyon felosztását szorgalmazta az új társadalmi szervezetek között), Lányi András pedig "alternatív baloldali, illetve liberális fiatalemberek" csoportjába sorolja a Heti Válasz cikkében (mely a nemrég megjelent könyvéből tallóz). Ugyanúgy Lányi mondja Schifferről, és pártalapítási szándékáról: "Politikai ízlésüknek megfelelő pártot akarnak alapítani, felismerve azt a politikai űrt, amely az SZDSZ hitelvesztése és korrumpálódása nyomán keletkezett a baloldalon." Az sem titok, hogy az LMP előtti időben, 2004 ősze körül Schiffer és Rauschenberger Péter Fodor Gáborral is egyeztetett arról, hogy az SZDSZ-es politikus legyen új pártjuk társalapítója. (Rauschenberger Péter filozófus, megjárta a korai időkben Fideszt, majd az SZDSZ-t is, hogy most az LMP egyik fő arca lehessen.)

Az LMP honlapján szereplő listán ex-politikus még Ivády Gábor (2004 és 2005 között egy évig a Fidesz választókerületi elnöke volt), Mile Lajos (MDF-es alapító, majd MDNP-s, életrajzában különösen irritáló és modoros, hogy kipontozza, amikor trágár: "Aztán katonának vittek. Most nem részletezem, legyen elég annyi, hogy leírhatatlanul **** volt.").

Daniel Cohn-Bendit, Tomás Hirsch és Érsek-Obádovics futtatása

Az LMP működése közben azért csak felvillan néhány elem az eszmei mozgatórugókból - itt van példának egy közelmúltbeli eset, amikor a párt Daniel Cohn-Bendit egykori hatvannyolcas diákvezér magyarországi látogatásának örült (nem is részletezném, dszg kolléga már megtette). Vagy az, hogy az újbalos latin-amerikai aktivista és politikus Tomás Hirsch programjait hirdetik a Humanista Párttal közösen, akinek 2007-ben megjelent "A történelem előtti idők vége" című könyvéhez Evo Morales bolíviai elnök írt előszót.

Az LMP környékén sertepertél továbbra is még egy figura, akitől rendszeresen a bicska is kinyílik a zsebemben: van ez az Érsek-Obádovics Nándor, akiről annyit többen tudhatnak, hogy politikai performernek nevezi magát, minden lehetséges Magyar Gárda-ellenes petíciót aláír, és 2006 környékén egy anarchista szervezet, a Hallgatói Hálózat ügyeiben vett részt, mely köznevetség tárgya volt az egyetem folyosóin. (Persze a kuruc.infónál is kihúzta a gyufát, meg is tudták róla, hogy zsidó.) Ez az Érsek-Obádovics most budapesti területi koordinátor az LMP-ben, és feltűnik a kampányfilmekben is (feltételezések szerint számos női szavazót tántorítva el ezzel). Sok vagy, Nándi.

Ej, hát nem áll még biztos lábakon ez az új erő. Ám ha mégis ki tud húzni néhány szavazatot az SZDSZ feneke alól, akkor már lehet, hogy megérte.

dedicated to Bem

Cimkék: belpol, lmp

Hozzászólások:

zazzz 2009. május 8. 11:55:31

ez jó, az Obádovics gyerek nem teljesen százas, tényleg:
www.youtube.com/watch?v=i7xug6PURu4

Szaki 2009. május 8. 12:04:23

Nincs baj az LMP-vel, ameddig nem kezd el koalícióra lépni az MSZP-vel, besegíteni az SZDSZ-nek mindenféle együttszavazásokkal (feltéve, ha egyszer parlamenti párt lesz). Felesleges bírálni ezt a középutasságra vonatkozó dolgot - szerintem jól csinálják. Most ezt kell mondani.

John Quentin 2009. május 8. 12:27:01

Kedves Barnabás!

A témától függetlenül, szép nagy általánosítást írtál: „a hosszús sálban kávéházak mélyén Allen Ginsberg szövegeket, vagy Danny Boyle filmeket tárgyaló, és tíz emberből a nap bármely pillanatában békejelet formálni képes szabad szellemű városi fiatalok”.

De kérdem én, találkoztál már élő emberrel, aki beleillik a leírásodba?

Borbás Barnabás 2009. május 8. 12:38:52

Nem sosem! Viszont a békejeles dolog jól hangzik, nem?
Ejnye, hát a hosszú sál is j dolog, meg a Boyle is jó rendező. Egy képzeletbeli szavazóbázis körülírása rosszindulatú sztereotipizálással. Ez történt.
Üdv!

PHJ 2009. május 8. 13:01:56

Banyek. *-*

Ennyi volna ma már a politizálás? Tisza, Bethlen, Apponyi, gyertek vissza.

Mesterszakács 2009. május 8. 17:41:35

Nekem ez egy amolyan „nem tetszenek, mert nem tetszenek, mert csak”-szerű, kicsit se füle, se farka írás.

„Kicsit sok vagy Barnabás!”

Borbás Barnabás 2009. május 8. 20:39:12

Melyik rész nem volt kifejtve? A politikaellenes szlogenek féloldalasságának kritikája? Az eszmei mozgatórugókra (hatvannyolcas ködevés, újbalos vízgereblyézés) vonatkozó megjegyzések?
Kevés voltál, Mesterszakács, kicsit olyan „se füle, se farka” a kommented, nem értem, hogy mi nem tetszik. (szmájli)

Sági Csanád 2009. május 8. 23:43:59

Nekem már akkor kezdett gyanús lenni a szerv, amikor az index kezdte nyomni őket. A magát baloldalnak nevező párt belátta, hogy népszerűségi minimum (közutálat) felé közelednek. Összeült a Szekeres, a Kiss, meg a Lendvai, és azt mondták.

„Hát, ha mi szarok vagyunk legyen szar a Fidesz is.”

Ezért van, hogy egy átlagember ki van ábrándulva a politikától. Azt mondja, mindegyik ugyanaz. De kérem alássan, emlékszik a 8 évvel ezelőtti Magyarországra valaki? (Tudvalevő, hogy egy átlag választópolgár memóriája kb. 2 és fél hónap.)

Topi 2009. május 10. 15:18:36

Ami nekem különösen gyanús, az a Humanista Párttal való közös szereplés. A „humanista” dekódolva kábé annyit jelent, hogy „nem keresztény”, vagy „egyházellenes”.

Borbás Barnabás 2009. május 11. 2:23:21

@ Sági Csanád
mondjuk a parlament alatti lépcsőt letakarítani LMP-s szlogenre tényleg jó ötlet volt (href.hu/x/8zlb), emellett nem hinném, hogy nyomja őket az index. A K.Funkyn pl. nem úgy tálalják a kampányukat: kepviselofunky.blog.hu/2009/04/20/lmp_watch_rohadt_sokat_dolgozik

@ Topi
2009-ben a humanizmussal jönni tényleg talányos. Bár az egyházellenességre nem vennék mérget, az biztos, hogy a szekularizáció-fűlegalizálás-melegházasság háromszögben léteznek ők is. (esetleg ++világbéke)

Szkeptikus 2009. május 11. 14:51:48

Le fog csengeni az LMP. Nem újdonság hogy egy választás előtt megjelenik egy mindkét oldalt anyázó erő pl. a Centrum Párt. vagy 2006 ban Ibi is ezt nyomta. Ettől függetlenül érik az igény egy értelmes single-issue libsi-zöld pártra, nem is lenne rossz az LMP ha nem a kiábrándultságra építene, hanem mondana valamit.

PHJ 2009. május 11. 17:42:07

Nem olyan régen Kónya, akit nem neveznék alapból libsinek, érdekes megvilágításba hozta a Centrumot, lévén tagja volt. Azt mondta, hogy a Fidesz nem fogott össze velük, pedig a Centrumban erre volt meg a szándék. Kérdés, kinek van igaza? Az LMP viszont egyszer virágzó növénynek tűnik. A humanizmus nem konzervatív erény, erről Molnár Tamás professzor úr sokat tudna mesélni, és meg is tette. Más kérdés, h a Flódnióriumon ezt miért gondolták?...

pörc 2009. május 11. 20:41:33

Szerintem az LMP egyáltalán nem olyan, mint a Centrum. A Centrumnál mindenki tudta, hogy kicsoda és hogyan vezeti a szálakat. A Centrum másokat akart megszólítani (nyugdíjasok, öregek).... az LMP tök eltérő karaktert formál.

Szkeptikus 2009. május 11. 23:10:18

Való igaz nem egészen egy kalap a CP meg az LMP, de az anti-populista populizmus kártyáját valaki mindig megjátsza.
MDNP foreva

Vendéan (dszg) 2009. május 12. 17:11:43

és irritálóan nyomulnak :d jó, legyünk méltányosak, értenek a PR_hoz, ahhoz, hogy eladják magukat. Jönnek fel mint a talajvíz

PHJ 2009. május 14. 12:29:57

Talajvíz? Remek hasonlat. Föld alól zavarosan. ;D

Karcolt lendület 2009. május 14. 13:20:35

Azt megértem, hogy Rózsa Misi a lehetmas blogján nyomul és savazza az LMP-t, azt még nem értem, hogy a jobboldalról miért kell nekiállni lezárni a határokat (ásni az árkot) - elég lenne azt úgy 2011-től, amikor onnan kezdenek elszivárogni komolyabban a szavazók. Na jó, Rósza Misi konkrétan hazudozik, ez a cikk csak szimplán tendenciózus.

Lányi András értelmes ember és jó ember, de nem azért hagyták ott, mert más a politikai ízlésük, hanem mert nem alkalmas vezetőnek. Biztos nem esik neki jól, hogy Schifferék sikeresebben viszik az LMP-t, mint anno ő az Élőláncot - de egy szolidan sértődött nyilatkozatára nem érdemes építeni.

Csúsztatás, hogy az LMP-sek a politikát vagy a populizmust en-bloc fikázzák: a jelenlegi közpolitikai helyzetet, hogy a politika ennyire csak a pártelitek sakkjátszmája, azt fikázzák. A nevük is ezt fejezi ki.

Az SZDSZ hagyott űrt maga után, ugyanakkor az LMP nem kimondottan az ő helyükre pályázik (mégha sok csalódott szavazójukat fel is szívja), tessék megnézni a programjukat, főleg az EU-parlamentről szólót: igen markáns eltérések vannak az SZDSZ-hez képest (bankok megregulázása, vidékfejlesztés, agrárpolitika, határon túli magyarok kérdése). Tegnap, hogy átnéztem, az jutott eszembe, hogy egy sokkal régebben szabadon hagyott helyre pályázhatnának ezzel a programmal: a kisgazdákéra...

A februári videó nem volt bölcs húzás (ezt Vay Márton is elismerte valamelyik blogjukban), Cohn-Bendit legnagyobb sajnálatomra az európai zöldek egyik fő embere, arra kéne valami forrás, hogy Schiffer és Fodor egyeztettek valami új pártról 2004-ben (ugye még az Élőlánc előtt), a többiek megemlítéséből nem tudom mit akart kihozni a szerző, Érsek Obádovicshoz nem tudok hozzászólni - úgy tűnik még frissen alakuló politikai erőkben is azonnal akadnak irritáló arcok. Mondjuk ilyenekből a régiek is kimondottan jól el vannak látva. ;-)

Vendéan (dszg):
„irritálóan nyomulnak”
??? :-))
Miért mit szokott csinálni egy párt kampányidőszakban (ill. a parlamentiek azon kívül is)? Lássuk be, ez az érv közel van ahhoz a régi szoci igényhez, hogy az ellenzék ne cseszegesse már a kormányt, hagyják csinálni a frankót. ;-)

steverubbelreborn 2009. június 16. 17:08:42

Topi,a humanizmus mint eszme megalkotói nagyrészt egyházi emberek voltak.

steverubellreborn 2009. június 16. 17:59:21

"van ez az Érsek-Obádovics Nándor, akiről annyit többen tudhatnak, hogy politikai performernek nevezi magát, minden lehetséges Magyar Gárda-ellenes petíciót aláír, és 2006 környékén egy anarchista szervezet, a Hallgatói Hálózat ügyeiben vett részt, mely köznevetség tárgya volt az egyetem folyosóin. (Persze a kuruc.infónál is kihúzta a gyufát, meg is tudták róla, hogy zsidó.)

Kedves Barnabás!

Magyarországon utoljára a 30-as évek végén volt divat a politikai másként gondolkodókat, ha tetszik pol ellenfeleket érv gyanánt lezsidózni.Habár az EP választási eredményeket nézve ez a kor nem is tűnik oly távolinak.
Ráadásul mivel még a kurutyinfó szintű szellemi pöcegödröt belinkeled hivatkozás gyanánt számomra egy nulla vagy.Kezdj valami újat, csak ne írj és ne legyél a politika közelében,már csak azért sem,mert a Jobbikkban minden pozició foglalt

Barna 2009. június 17. 14:56:15

steverubellreborn 2009. június 16. 17:59:21

1. Tessék rámutatni, hogy örültem én/helyeseltem én a kurucnak.
2. Tessék bemutatni, hol kívántam felvételizni a jobbikba/jobbikos szellemi közegbe.
3. A „zsidó” szó leírásának láttán rezgőfrászt kapni ne tessék.
4. Amennyiben legközelebb is reagálni tetszik, akkor a cikk érdemi mondanivalójára érdemes. Ill. Pelikán elvtárs 2009. június 8. 15:04-es bejegyzésére: „Az LMP lufi.”


Tanácsaidat egyébiránt megfogadom. Soha többé nem írok, a politikát odébb teszem magamtól. Lehet, hogy el is költözöm.

Cunisbit 2017. február 13. 19:25:08

Bailey you said этот [url=http://tm-klan-tekila.my1.ru/index/8-10310]Ремонт холодильников реутов[/url][url=http://zvon-kutschool.3dn.ru/index/8-2078]Ремонт холодильников реутов[/url].
Don’t decide now, sleep on it. www.zxcfd.com/home.php?mod=space&uid=173443 do sampsity.ucoz.ru/index/8-19862 Fontolva halado – Lehet Mashogy Populista
103fm.tt/?p=2679
103fm.tt/?attachment_id=2541
103fm.tt/?attachment_id=2531
103fm.tt/?attachment_id=2541
103fm.tt/?p=2747

LokeNog 2017. február 16. 9:31:39

Dude, this is really cool! You definitely come with awesome articles. Thanks a bunch for sharing with us your web-site.

Mr.XNog 2017. február 20. 12:27:42

Mr. Brown, I have a bone to pick with you. My mail was lost because of you.
[url=http://mbdou18.edummr.ru/?attachment_id=139]http://mbdou18.edummr.ru/?attachment_id=139[/url] or parusnaya-regata.ru/node/24 ok

Oliasoilt 2017. február 25. 20:45:02

Hay. I heard he quit but it was a false alarm.

LOnosoilt 2017. február 27. 4:04:24

Тay. Pay the bill and you’ll be in the clear.
instal-design.my1.ru/index/8-868
doosc.3dn.ru/index/8-6475

Olkladia 2017. március 2. 3:02:48

Why on earth should I do it? Take an extra shirt, just in case.

canada medicine 2017. március 2. 8:26:57

What is a <a href=„http://www.greenerhealthcare.org/#onlinepharamcy-2tk”>prescription medication</a> and exactly what can this carry out for [url=http://www.greenerhealthcare.org/#prescription-jyt]page[/url] men? This is a muscle mass <a href=„http://canadianedrugsstore.com/”>read this post here</a> depressant and also a blood [url=http://canadianrxpharmacies.com/]discount drugs canada[/url] stimulator for men who experience erection dysfunctions, the majority of often known as impotency. When the male is intimately boosted, this is actually a health condition in which blood stream in the penis is not ample to create erection even.

Oiladia 2017. március 3. 6:37:11

Mind your own business, will you? What I think about him is off the point.

bellanest mattress reviews 2017. március 3. 21:58:56

[url=http://bestmattressreviewsandratings.com/]cooling mattress pad for tempurpedic reviews[/url] - I was a little bit of worried to see how this was actually packaged yet that just had seconds in order to get to measurements as well as is remarkably pleasant. I would acquire this bed once again. - <a href=„http://bestmattressreviewsandratings.com/”>bed pillow reviews</a> and <a href=„http://innovasaber.com/”>select luxury mattress reviews</a>.

legal terms 2017. március 8. 9:48:59

New <a href=„http://jud10.org/2017-new-laws-for-california/”>new rule in california</a> sensitivity for alcoholic drinks or medications for drivers 21 and also under and for all new chauffeurs. - [url=http://jud10.org]what new law passed today[/url] and <a href=„http://jud10.org/”>find law new york</a>.

Robertpiews 2017. március 14. 23:34:09

While drug costs shoot up in the USA, they stay sensibly <a href=„http://canadianpharmaciesonline.us.com/#canadian-pharmacy-cialis-20mg-39z”>canadian online pharmacy for cialis</a> priced in other countries. Canada is actually one location that offers medications that is specifically the like those being actually industried in the US. You can easily now order your prescriptions from an on the internet [url=http://canadianpharmaciesonline.us.com/#canadadrugpharmacy-wzg]northwest pharmacy online[/url] Canadian pharmacy and also conserve a considerable amount of amount of money.

You need to realize that any medicine needing to have a prescription in the USA will definitely likewise demand one at an internet drug store. Without correct prescribed the medications will certainly never be actually sent. All scripts will certainly be analyzed for legitimacy prior to the medicines leave the pharmacy. This is simply a way to obtain the products you need at a lesser price.

You can easily additionally purchase non-prescription medicines. A lot of these are sold wholesale purchases as well as some constraints could apply. Some drug stores also market family pet products such as Frontline and also Heartgard. This may be a wonderful technique to conserve money as well as order everything you need to have straight coming from house.

Volume orders like those for a center are actually frequently given an even larger savings. This can help to reduce the costs for your patients as well as receive all of them the drugs they need most. This can easily additionally save your company money every single day.

Getting online for a Canada pharmacy is actually an excellent method to reduce price and spare cash for those which don't possess insurance or even their clinical insurance coverage performs not deal with the required medications. You could literally spare 1000s of bucks annually on medicines you have on a daily basis.


While medicine costs soar in the United States, they remain properly valued in other nations. You may right now get your prescriptions off an on the internet Canadian drug store as well as save a great deal from cash.

You should be actually informed that any sort of medication requiring a prescription in the United States will likewise demand one at an on-line drug store.

florida laws 2017. március 22. 13:20:25

When the <a href=„http://jud10.org/2017-new-laws-for-california/”>sunshine law california</a> modifications to simply enable iSize seats to become offered, parents will not have the capacity to purchase any type of old-style seats from new. - [url=http://jud10.org]new indiana law 2017[/url] and <a href=„http://jud10.org/”>2017 california laws</a>.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2017, IGEN