Fontolva haladó

A nap kérdése

Magyarfóbia és erőszak a Vajdaságban

2009. május 4. 10:27 / Constantinovits Milán

Meglehet, hogy a válsághírek, és egyéb csatazajok miatt kevésbé hallunk a témáról, mégis nehezünkre esik szó nélkül hagyni: Szerbiában továbbra is rendszeresek az etnikai összetűzések. Pontosítsunk: megint magyarságuk miatt bántanak embereket, Egeresi Sándor, Vajdaság tartományi parlamentjének elnöke pedig egy április 29-én tartott konferencia alkalmával egyenesen úgy fogalmazott, hogy "naponta tapasztalható a tartományban az agresszivitás erősödése". Meddig és miért lesz Balkán a határainktól délre? Geopolitikai zseblámpánkkal Vajdaságra fókuszálunk.

A Bácska és a Bánát mindig is soknemzetiségű régiónak számítottak, s nem volt ez másképp 1920 előtt sem. A térség szerbek, magyarok, horvátok, csehek, románok, és a második világháborúig svábok együttélésének előremutató, vagy éppen elrettentő (lásd: délvidéki vérengzések) példája volt. Helybéli barátaink beszámolója szerint az etnikumok közti feszültségek ugyan sosem szűntek meg, legfeljebb lappangtak, és az ebből fakadó bűncselekmények a sajtófigyelem ingerküszöbe alatt mozogtak. Ma azonban a nemzetiségek viszonya újra hullámvölgybe került, a szenttamási emberjogi központ kimutatása alapján az utóbbi években a magyarok rovására elkövetett bűncselekmények szinte heti rendszerességgel fordulnak elő.

Ha alaposan végignyálazzuk az utóbbi évek kriminológiai krónikáját, nem meglepő módon azt fogjuk tapasztalni, hogy a nemzetiségek közti konfrontáció szinte mindig egyoldalú. Az atrocitásokat az államalkotó nemzet tagjai követik el a kisebbségek rovására. Kuriózumszámba megy az ellenkező előjelű erőszak, elég csak a temerini fiúk esetére gondolni (ám róluk később még írunk részletesen).

Ha a jelenség forrásait kutatjuk, nem szabad lesöpörnünk a történelmi gyökerű magyarellenességet, azonban az erőfitogtatás, és a xenofóbia elegye még vérszegény magyarázat lenne önmagában. A képlet bonyolultabb.

Vessünk egy pillantást a jelenlegi demográfiai adatokra! A tendenciákat figyelve lassú, de intenzív népességcsökkenés zajlik a Vajdaságban, köszönhetően az elöregedésnek és a folyamatos elköltözésnek. Nincs munkalehetőség; a kommunizmus bukása, Milošević elűzése, az unióbarát Nikolić hatalomra kerülése sem hozott jelentős változást. (Ahogy erről mi is meggyőződtünk tavalyi vajdasági körutazásunk során, az idő úgy tűnik, véglegesen megállt a nyolcvanas évek közepén.)

A frusztráció, a megélhetési nehézségek, az általános kilátástalanság mindig felszínre hozzák a közember rejtett komplexusait, és fogékonnyá teszik őt a szélsőséges gondolatokra. Hozzá kell adni a képlethez - s ebben semmi kultúrrasszizmus nincs - a szerb civilizációs normák alacsonyabb voltát. Akár tetszik, akár nem, az ország a Balkán része, itt még megoldást jelent a politikai gyilkosság, vagy az, ha géppuskával válaszolnak a nemzeti sérelmekre (és nem mellesleg: ha egy vérsoviniszta Nikolić eséllyel indulhat a választásokon). Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a támadások zömét dél-szerbiai, koszovói, esetleg boszniai menekültek követik el, akik olyan vidékről érkeztek, ahol mindennapos háború folyt a szerb dominancia megőrzéséért. Ők egész egyszerűen képtelenek beilleszkedni a multikulturális hagyományokkal bíró vajdasági társadalomba.

A külügy béna kacsa

Na de ennyi a másikra mutogatásból, és most nézzünk kicsit önmagunkba! Az, hogy a magyarok sérelmére fizikai támadások történhetnek a Vajdaságban, legalább annyira a mi hibánk is, mint az elkövetőké. Hogy miért? Gyenge az érdekképviseletünk határon innen és túl. Az még talán érthető, hogy a vajdasági magyar médiumok visszafogottan számolnak be minden ilyen incidensről, ám a hazai sajtó közönye már aggasztóbb. Ennél is elkeserítőbb az impotens, béna kacsaként vonagló magyar külügy. Hol vannak a rendszeres uniós interpellációk (tisztelet a kivételnek), diplomáciai leiratok? Ezek nélkül, erős anyaországi háttértámogatás hiányában a szerbiai magyar politika is csak Brückner Szigfrid lehet.

Ideje lenne eszmélni

Magyarország magára hagyta a magyarokat a Vajdaságban. Évek óta nincs pénz a szenttamási jogvédőknek, Sólyom nem utazik le március 15-én (ami talán jobb is, miután az ukránok és a románok is bohócot csináltak a jobb sorsra érdemes, túrabakancsos államfőből), és máig senki sem érte el, hogy Szerbia elszámoljon az 1945-ben lemészárolt 40.000 magyarral. Bár ezek csak mozaikok, de mind-mind részei annak a lehangoló tablónak, amit magunkról alkottunk a rendszerváltás óta.

Nyilvánvaló, hogy a vajdaságiak melletti kiállás nem politikai-gazdasági érdek, nincs belőle rövidtávú előny. Csakhogy, és ezt kellene megérteni végre, a magyarok képviselete nem anyagi, sem politikai haszon, hanem kutyakötelesség. Olyan feladat, ami jobb korokban és jobb kormányoknál magától értetődő. Ehhez azonban szemléletváltozásra van szükség, ahhoz pedig... a következtetést mindenki maga vonja le egy karlócai rosé mellett.

 

Hozzászólások:

pörc 2009. május 6. 9:22:10

Göncz Kinga egy Brückner Szigfrid?
Nem tudom, mitől lenne jobb a Bajnai alatt, de ha ő nem lesz benne, biztos jobbat jelent.

Zazzz 2009. május 8. 10:12:42

Vízilabdában már nem rúgnak labdába (képzavar).
Ámbár Balázs Péter jobb lesz, mint G.K.
Talán

yugoslavia 2009. május 21. 14:09:15

Eggyaltalan nincs szo magyarfobiarol vajdasagban.En itt elek immar 2ö eve es meg nem tapasztaltam ilyen nemu tamadast,de meg csak nem is halottam rola.Ezekrol csak az ujsagban es a tv ben lehet hallani,olvasni.Raadasul szinesboru vagyok ami meg okot adhat az attrocitasokra de ilyen meg nem tortent Szerbiaban.Sajnos Magyarorszagon viszont epp ellenkezo a helynet.A nacionalizmus es a fajgyulolet inkabb jelen van Magyarorszagon mint itt.Vannak akik oregeket tamadnak meg a nyugdijert,azok akkor „oregfobiaban”szenvednek?Vajdasag szines nemzetiseg es a fiatalok gyakran osszecsapnak egymas kozt,ez surun nemzetek kozt tortenik meg,de ugyanakkor nem nemzeti alapon.Sok magyar nemzetisegu baratkozik szerbekkel es forditva.Ha osszevesznek akkor azt mar a media felkapja mint nemzeti osszetuzest,a politika meg mint fegyvert hasznalja a nyilvanossag es a polgarok uszitasara.

drake 2009. május 28. 22:55:57

Mi az, hogy szó sincs magyarellenes incidensekről? Ott vannak a statisztikák, a szenttamási emberjogi központ gyűjtésére érdemes csak egy pillantást vetni, mielőtt balfa***ágokat írunk! Ennyi etnikai incidensnek a tizede sem lenne megengedhető! Ami pedig Magyarországot illeti, a fajgyűlölet ugyan hogyan lenne jelen? A szerb nacionalizmus annál inkább tombol, nézd meg a radikálisokat! A cikk ott van, jó, h végre erről valaki normális stílusban ír. A liberális szemellenzősök miatt pedig csak rohad a helyzet, kézcsókom.

Yugoslavia 2009. május 29. 13:02:50

Latod Te kedves Valaki,Te a statisztikakbol taplalkozol,En meg a munkamnak koszonhetoen jarom az orszagot es tapasztalatbol beszelek.Az meg hogy magyarorszagon roma gyerekeket lonek hatba vadaszpuskaval,meg csaladokat irtanak kovetkezmenyek nelkul az mindent elarul a magyar rasszizmusrol.Az a par pofon ami a mi hazankban csattan az meg sem kozeliti azokat az attrocitasokat amiket a magyar gardistak felvonulasa es tevekenykedese von maga utan.Es mindezek utan olyan dolgokat jelentetnek meg hogy ciganybunozes meg hasonlok.sarga,feher vagy lila bunozes is akad? Mr.Hungaria?

Pelikán József 2009. május 29. 13:49:51

Látod, te kedves szintén Valaki (amúgy tudtad, hogy „Yugoslavia” 1992 óta nincs?), te aztán benne lehetsz a sűrűjében.

Lássuk pontokba szedve, hogy felfogd.

1. Ebben a bejegyzésben az első hivatkozásokban is jelzett esetek apropóján a szerb-magyar konfliktusokról van szó.
2. Az 1. sz. pontból következik, hogy a poszt nem szól a Magyar Gárda földbuta baromkodásáról.
3. A 2. sz. pontból következik, hogy ebben a fórumban az a releváns, ha valaki a szerb-magyar konfliktusról értekezik.
4. Ha szerinted nem létezik feszültség szerbek és magyarok közt, akkor karikás egyessel húzás haza, és legközelebbre Csuka János, Oláh Sándor, Bori Imre tanulmányokból felkészül, majd felel.

Amúgy kérek rámutatni a cikk azon pontjaira, melyek tagadják a magyarországi etnikai feszültségeket!

Utána kérek beidézni nyomozati szakaszban lévő, vagy jogerős ítélettel zárt eseteket, melyekben bizonyos/bebizonyosodott, hogy a Magyar Gárda tagjai/azoknak közvetlen hatására mások cigányokat öltek, irtottak.

Amúgymeg:
„En meg a munkamnak koszonhetoen jarom az orszagot es tapasztalatbol beszelek.”
A szerző ismeretében mondom, hogy a szerző többször járt már a vizsgált területen, mint azt kegyed gondolja, ill. kéretik következtetni a szerző neve olvasatán a szerző bizonyos családi gyökereire, majd abból kitalálni, hogy a szerzőnek azért van némi köze a tárgyalt területhez.
De már így is sokat mondtam.

Üdv!
P.J.

Yugoszlavia 2009. május 29. 18:30:09

Kedves valaki,szerintem nem vagy tisztaba a helyzettel.Az ilyen emberek miatt mint Te kedves valaki,vannak felfujva a piti kis pofozkodasok,nemzetek kozotti konfliktussa.Csuka János, Oláh Sándor, Bori Imre tanulmanyok?Mi az?en azt tolmacsolom amit az utca embere mond,tapasztal,lat.A tobbi spekulacio filozofalas es magyarazkodas semmitmodo beszelgetes olyan emberek kozott akiknek semmi de semmi bajuk sem szarmazik semmibol.De a nepek uszitasahoz ertenek,es profitalnak.Jojjetek ki az utcakra,a magyarok fujjak fel egyedul a temat anelkul hogy kinyitnak a szemuket es megtanulnanak szerbul.Ugy akarnak ervenyesulni egy szerb nyelvu orszagban hogy eppazert sem tanulnak meg szerbul.Mintha Te kedves Valaki szeretnel munkat talalni francia O. ban ugy hogy nem beszeled a nyelvet...Nem tudom hol elsz de nemlehet itten nagymagyarorszagot terjeszteni ugy ahogy azt a fiatalok teszik Zentan,Moravican,Adan meg vajdasag bekes kisvarosaiban.Ugyhogy ne gyere nekem a kimert agyatlan ures szovegeddel hogy ezt meg azt olvassak.Nem erdekelnek holmi tanulmanyok,megyek,latok mondok.Ez vagyok,es amit mondok az ugy van.Kedves Hungary.Ugyhogy az utca nyelven szolva mert ehhez ertek bekaphatod!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Topi 2009. május 29. 19:10:49

Yugo, nagyon jó, hogy ezt leírtad, mert így viszonylag pontosan elhelyezted magad a szellemi spektrumban. Tényleg köszi; ez segíti a szöveged helyes értelmezését.

akárkié 2009. május 29. 23:25:25

Az elsődleges probléma a cikkel és yugoslavia hozzászólásával, hogy végleteket tárgyal, mert aki itt él Vajdaságban, tudja, pontosabban tudnia kellene, hogy régiónként teljesen más a helyzet. Míg a magyar tömbben abszolút semmi atrocitás nem éri a magyarokat, addig délebbre már komolyabb a probléma. De EGYÁLTALÁN nem tapasztalható az a terror, amit a cikk szerzője vázol.
Ha már itt tartunk, ha Tomislav Nikolić, Szerbia legismertebb nacionalistája unióbarát, megeszem a kalapom, és egy további információ: a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság hivatalosan 2003-ban szűnt meg.

Kerub 2009. május 30. 9:49:16

Yugoszlavia, cuki vagy, de mostmár kicsit vegyél vissza. A demokrácia járulékos következményeként onthatod az elfogult hülyeségeidet, de ha nem moderálod a stílusod, akkor ki leszel vágva.

akárkié 2009. május 29. 23:25:25
Szerintem jól látod a helyzetet, ami régionkénti szemléletet illeti. A „terror” szó azért erős, így nem ítélkezik a cikk. Amit én látok, budapestiként, de a környező országok rendszeres vendégeként, hogy tapasztalható egyfajta (ha nem is annyira erős) öngerjesztő folyamat. A szlovákoknál rettentő erős identitás épül tömegek esetében a magyarellenességre. „Ki a szlovák? Hát aki nem magyar!” A románoknál is hasonló (ld. Rom.&Rem. szobrok az utcán= nyílt történelemhamisítás, román nemzeti gárdák stb.). És többnyire azt látják, hogy ha „verik a magyart”, akkor az nagyjából következmények nélküli. A lerongyolódott, belügyeitől távolra látni képtelen, identitásválságos anyaország nem sokat tesz.
Érzik ezt Szerbiában is, ahol azért helyenként szintén van igény némi nackó hősködésre. Könnyebben rúgnak a magyarba.
Persze az is igaz, hogy a magyar hangulatfelelősöket, pl. a Toroczkai L.-t vagy a Kárpátia zenekart úgy vágnám ki a határon, hogy meg sem áll Budapestig.

„Jugoszláv Szövetségi Köztársaság hivatalosan 2003-ban szűnt meg.”
Úgy vettem észre, hogy ez csak Belgrádból vezényelt megnevezés volt. Délvidéki nézőpontból jogos, de nálunk mindenki Szerbiának nevezte a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság felbomlása utáni államalakulatot. Gimnazista koromban nekem ki is javították a földrajzdolgozatot, amikor jugoszláviáztam.

poor andraas 2009. június 1. 21:56:40

S kedves akárkié, délebbre megengedhető az etnikai erőszak? Temerin, Újvidék etc. A kimutatások nem csalnak, a többségi nemzet üt. Ennyi. Hozzáteszem, nem csak erőszakról van szó, hanem a magyar oktatás lassú, de erőteljes elfojtásáról: a szerémségi szórvány helyzete (70-es évek óta no magyar suli), de északabbra sem szívderítő a szituáció. Jó cikk, és fontos téma, yugoslavia, Te pedig költözz Balfaszisztánba. Most

Yugoslavia 2009. június 11. 12:43:01

Kedves Pur andras.
Hat ket napja koltoztem el Balfaszisztánba es szep itt az elet.Ja majdnem elfelejtettem,anyad udvozol innen balfaszisztanbol itt lakik a szomszedban es igen megtortent a csoda,minden este megtortenik leg.3szor..udw mindenkinek.

Ante34 2009. június 23. 19:21:14

Ez a sárdobálás nem vezet sehová, rég eltértünk a tárgytól. A cikk lényegéát tekintve teljesne reális, itt ugyanis arról van szó, hogy a magyarveréseket nem csak a menekülthullám indukálja, hanem az anyaország gyengesége, diplomáciai töketlensége. S a cikkírónak abban max igaza van, hogy amíg nem lépünk fel innen, Bp-ről hathatósan, addig nemzettársaink inzultálása folytatólagos lesz. S ez nem vicc, minden magyar felelős minden magyarért!

IonaScese 2017. február 11. 3:17:59

Авторегистратор Каркам Tiny этот как описано в Fontolva halado – Magyarfobia es eroszak a Vajdasagban
aqp.cc/home.php?mod=space&uid=78908
bbs.0830qc.com/space-uid-979612.html
www.hz51hw.com/home.php?mod=space&uid=426263
ejia7.com/home.php?mod=space&uid=284376
16.alschool.kz/user/Pus.Trevy/

Каркам Tiny - модель 2017 года, отличающаяся сверхкомпактными размерами, с качеством съемки Full HD (1920х1080 пикселей при 30 к/с). <a href=http://ssovrn.ru/member.php?u=34878>авторегистратор</a>
<a href=http://150.alschool.kz/user/Pus.amope/>авторегистратор</a>
<a href=http://fengwuyu.com.cn/bbs/home.php?mod=space&uid=280431>авторегистратор</a>
<a href=http://16-led.com/bbs/space-uid-552596.html>авторегистратор</a>
<a href=http://ugreshlib.ru/user/Pus.Log/>авторегистратор</a>
Авто-Видеорегистратор Каркам Tiny работает на процессоре Ambarella A2S70 и имеет такие полезные функции, как «антиблик», «антисон», «копия для протокола», «штамп госномера» и др

Cunisbit 2017. február 13. 5:48:13

Kylie you said этот <a href=http://seguramax.vacau.com/forum/member.php?action=profile&uid=19481>Ремонт холодильников реутов</a><a href=http://kp-ss.clan.su/index/8-9734>Ремонт холодильников реутов</a>.
If you play your cards right, he’ll agree to your plan. silapravdi.com/index/8-41314 do school93.my1.ru/index/8-8381 Fontolva halado – Magyarfobia es eroszak a Vajdasagban
103fm.tt/?attachment_id=2542
103fm.tt/?attachment_id=2792
103fm.tt/?p=2679
103fm.tt/?p=2679
103fm.tt/?attachment_id=2786

LokeNog 2017. február 16. 6:19:17

Dude, this is really cool! You definitely come with awesome articles. Thanks a bunch for sharing with us your web-site.

Mr.XNog 2017. február 20. 10:13:03

Learn this poem by heart for tomorrow.
<a href=http://mbdou18.edummr.ru/?attachment_id=250>http://mbdou18.edummr.ru/?attachment_id=250</a> or mail.cameraguru.co.uk/showthread.php?t=173&p=12691 ok

Oliasoilt 2017. február 25. 15:34:57

Hay. Can you give me a hand with cooking?

LOnosoilt 2017. február 27. 0:38:39

Тay. They suspect that you are leading them on. You led me on!
airatik.ucoz.ru/index/8-4900
school-29.ucoz.ru/index/8-35413

Olkladia 2017. március 1. 15:36:48

Asking not to worry. Paul won a prize in a chess tournament. Great! Like father, like son!

Oiladia 2017. március 3. 3:41:48

That's exactly the thing that I wanted! I tried to keep a straight face, but failed.

Tueillladia 2017. március 28. 1:44:58

He’s quiet, sensible and down to earth.
I'm so happy!
Just gone crazy or something. Nastya and Gena study at a secondary school.

Ulona .lSwelt 2017. április 7. 21:43:05

I’m all in, I’d better go to bed now. perennis-formation.com/forum/boite-a-idee/54809-r-m-nt-h-l-dilini/
Lay off!

Just gone crazy or something. At Christmas I usually see all my family.

Ремонт холодильников lSwelt 2017. május 3. 7:12:30

Our sales were in the red last year.
www.krimetime.com/writersBench/viewtopic.php?f=35&t=263991
Cool it.

Ремонт Холодильников lSwelt 2017. május 11. 23:18:21

They suspect that you are leading them on. You led me on!
Oh hell!

Ilza lSwelt 2017. május 14. 23:07:59

Who is to blame for this awful mistake? Tom is to blame for this mix-up.
labaguette.org.je/forum/viewtopic.php?p=625154
heldir.com/forum/viewtopic.php?p=76193&highlight=#76193
www.chaatkachaska.com/index.php/forum/in-neque-arcu-vulputate-vitae/5660

He knows all the ropes in this company.
narutohokage.ru/index/8-42279
75.alschool.kz/user/BoStodo/

An investment banking firm focused on providing strategic advice and transaction services to owners of middle-market companies.
[url=http://rdedu.bpi.ac.th/webboard/index.php?topic=146344.msg177374]http://rdedu.bpi.ac.th/webboard/index.php?topic=146344.msg177374[/url]

Ilza lSwelt 2017. május 16. 2:50:45

I’d like to have a dog. On the other hand, my wife likes cats better.
hlds16.do.am/index/8-14542
sowuwang.com/home.php?mod=space&uid=84060&do=profile&from=space
emigration.russie.ru/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=16703

He needs to catch up with the others.
globalgame.do.am/index/8-16373
bogdasha.my1.ru/index/8-1287

Well done!
[url=http://cs-angels.clan.su/index/8-7648]http://cs-angels.clan.su/index/8-7648[/url]

Ilza lSwelt 2017. május 21. 5:58:08

Our company is up against serious attempts of hostile takeover.
foro4gammers.esy.es/index.php?topic=433883
csgopr2ess.ucoz.ru/index/8-12301
bis-italia.it/forum/viewtopic.php?f=12&t=29984

I can’t get over how rude he was to me. She got over her illness quite quickly.
desktop.3dn.ru/index/8-16777
keepers-moon.clan.su/index/8-6816

I'm really surprised that.
[url=http://forum.p-pokemon.com/viewtopic.php?id=433489]http://forum.p-pokemon.com/viewtopic.php?id=433489[/url]

Finna lSwelt 2017. július 18. 20:02:03

Don’t decide now, sleep on it.
upek.com.pl/showthread.php?p=2235829
bbs.he.99.com/showthread.php?p=2798425
new.lgtool.net/showthread.php?p=1042454

That's incredible!
[url=http://www.kktech.ac.th/forum59/index.php?topic=231626]http://www.kktech.ac.th/forum59/index.php?topic=231626[/url]
[url=http://genesis.myootp.com/forum/index.php?topic=617825]http://genesis.myootp.com/forum/index.php?topic=617825[/url]
[url=http://nyautostyle.com/forum/viewtopic.php?p=920087]http://nyautostyle.com/forum/viewtopic.php?p=920087[/url]

Ok

Finna lSwelt 2017. július 18. 22:04:49

He chose those places at random.
www.amberkaye.com/smf/index.php?topic=774626
forum.society.org.tw/viewtopic.php?f=10&t=50394
www.forum-reparation-iphone.fr/index.php?threads/%D0%9A%D0%B0%D0%BA-%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D1%8C-%D0%9C%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%BE-%D0%BB%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D1%8C-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B1-%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D1%8B-%D0%B2-%D0%BE%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%BC-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B5-%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%BE%D1%80.974/
www.onlinevirtualpropertyempire.com/ovpe/forum/index.php?topic=77420
creanews.fr/forum/viewtopic.php?id=1825090

No kidding? Are you serious?
[url=http://www.shadowsport.co.uk/index.php/forum/classifieds/7770-18]http://www.shadowsport.co.uk/index.php/forum/classifieds/7770-18[/url]
[url=http://www.huntforum.ru/viewtopic.php?p=1339891]http://www.huntforum.ru/viewtopic.php?p=1339891[/url]
[url=http://www.blackdesertonline.com.br/forum/index.php?topic=77801]http://www.blackdesertonline.com.br/forum/index.php?topic=77801[/url]
[url=http://alphamariox.com/forum/index.php?topic=32096]http://alphamariox.com/forum/index.php?topic=32096[/url]
[url=http://idvsammichele.forumup.it/viewtopic.php?p=24844]http://idvsammichele.forumup.it/viewtopic.php?p=24844[/url]

Ok

Finna lSwelt 2017. július 20. 10:21:00

Tom takes after his father in character, and after his mother in appearance.
hasse-group.com/index.php/ar/forum/suggestion-box/43646-919
www.thetunnel-art.co.uk/forum/viewtopic.php?t=926837
genesis.myootp.com/forum/index.php?topic=869627
www.iiitmk.ac.in/vrclc/index.php/kunena/welcome-to-vrclc/193205
forumnatali.blitz.kiev.ua/viewtopic.php?f=41&t=349778&p=5137927

Terrible!
[url=http://standbydba.com/forum/index.php?topic=59467]http://standbydba.com/forum/index.php?topic=59467[/url]
[url=http://forumsolidale2012.forumup.it/about2951-.html&highlight=]http://forumsolidale2012.forumup.it/about2951-.html&highlight=[/url]
[url=http://www.l2caprica.com/foro/index.php?topic=83598]http://www.l2caprica.com/foro/index.php?topic=83598[/url]
[url=http://bbs.hear.99.com/showthread.php?t=469077]http://bbs.hear.99.com/showthread.php?t=469077[/url]
[url=http://www.huntforum.ru/viewtopic.php?p=1362258]http://www.huntforum.ru/viewtopic.php?p=1362258[/url]

Ok

chenlina 2017. november 21. 6:41:21

chenlina20171121
www.airmaxnike.me.uk
www.ugg.co.nl
www.adidasjeremyscott.in.net
www.manchesterunitedjersey.org.uk
www.tory-burch.org.uk
www.uggoutlet70off.us.com
www.raybanwayfarersunglasses.us.org
www.cheaplouboutinshoesuk.org.uk
www.nikeairforce1.net
www.snapbackshatswholesale.us.com
www.redbottomsshoes.me.uk
www.coachoutletsclearance.us.com
www.pandorajewelrycanada.ca
www.montblancpensonline.us.com
www.oakleysunglassescanada.ca
www.ralph-lauren.com.co
www.soccerjersey.us.com
www.oakleysungalsses.nom.co
www.uggboots-onsale.us.com
www.underarmouroutletclearance.com
www.montblanc.com.co
www.giuseppe-zanotti.us.com
www.uggsoutletstores.us.com
www.ralplaurenuk.org.uk
www.korsoutlet.us.com
www.nikeblazers.us
www.nfljerseys.us.com
www.ukmoncler.org.uk
www.redbottoms.org.uk
www.cheapjordansshoes.in.net
www.burberryoutlet-canada.ca
www.nikeair-max.nl
www.adidasstansmith.co.uk
www.nikeairmax90.com.de
www.nikeoutletstoreonline.us.com
www.mulberry-handbags.uk
www.ugg.ind.in
www.coach-factoryonline.us.org
www.outletcoachfactoryonline.us.com
www.ralphlaurenpolooutlet.us.org
www.nikefactory-outlet.us.com
www.poloralphlaurenpascher.fr
www.cheapuggsoutlet.us.org
www.niketrainers.org.uk
www.adidasyeezy-boost.us.com
www.airjordan-14.us
www.outletcanadagoose.ca
www.canadagooseoutlet-online.us.org
www.ray-bans-sunglasses.us.com
www.cheapraybansunglass.co.uk
www.thenorthfacecanada.ca
www.canadagoosecanada.ca
www.thenorthfaceuk.co.uk
www.montblancpensale.us.com
www.coachoutletonline-sale.us.com
www.christianlouboutinsale.co.uk
www.canadagoosejassen.nl
www.calvinkleinstore.in.net
www.vibramfivefingerssale.com
www.supremeclothing.us.com
www.jordans.in.net
www.nikefootballbootsuk.org.uk
www.basketballshoesstore.us.com
www.tommyhilfigercanada.ca
www.nikejordans.co.uk
www.nikerunningshoes.co.uk
www.thenorthfaceoutletjackets.us.com
www.pandorajewelry-canada.ca
www.raybansunglassesforwomen.us.com
www.uggbootsclassic.ca
www.michaeljordan-shoes.com
www.outletuggaustralia.us.com
www.nike-air-huarache.org.uk
www.pradabags.in.net
www.outletcanadagoosestore.us.com
www.adidaswings.name
www.coachoutletonline70off.us.com
www.ray-banssunglasses.org.uk
www.longchampsacsoldes.fr
www.nikeukstore.org.uk
www.katespadeoutletstore.us.org
www.poloralphlaurenoutletoff.us.com
www.cheap-jordans.us.com
www.michael-korsoutletstores.us.org
www.coachfactory-outletstoreonline.us.com
www.nikeairmaxschweiz.ch
www.michaelkorsoutlet.us.com
www.wwwuggaustralia.co.uk
www.adidasoutlet.me.uk
www.cheapairjordans.us.com
www.uggbootsoutletcanada.ca
www.supremeuk.co.uk
www.uggsitalia.it
www.bottesuggs.fr
www.uggsoutlet.nom.co
www.ralphlaurenonlineoutlet.us.com
www.ukuggboots.co.uk
www.michaelkorsoutletmall.us.com
www.outletuggboots.us.org
www.uggoutletofficialsite.us.com
www.goedkope-uggs.be
www.michaelkorsonline-outlet.us.com
www.michaelkorstotehandbags.us.com
www.the-northfacecanada.ca
www.uggslippers.us.org
www.uggboots-sale.us.com
www.birkenstockoutlet.us.org
www.rayban-sunglassesonsale.us.com
www.uggclearancesale.us.com
www.ferragamooutlet.us.com
www.ralph-laurens.co.uk
www.coachcom.us.com
www.canada-goosejacka.se
www.monclersitoufficiale.it
www.uggbootsstores.us.com
www.nikerosherunsale.co.uk
www.jordanshoes.us.org
www.coachfactoryoutlet-onlinestore.us.com
www.converseshoesoutlet.us.com
www.poloralphlauren.us.com
www.ugg-outlets.com.co
www.northfacethe.us.com
www.michael-korsoutletonline.us.org
www.pandoraukcharms.co.uk
www.uggoutlets.com.co
www.ugg.com.co
www.newbalance-shoes.us.com
www.uknorthface.org.uk
www.chaussuresnikeairmax.fr
www.uggaustraliastore.ca
www.ray-bansunglassesoutlet.com.co
www.wwwuggaustralia.us.com
www.coachoutlet-online.eu.com
www.cheapreplicawatches.us.com
www.officialugg.us.com
www.uggsclassicboots.us.com
www.supreme-newyork.com
www.suprashoesclearance.us.com
www.nike-factoryoutlet.us.com
www.outletcanadagoosejackets.us.com
www.coach-bags.us.org
www.coachonline.us.org
www.christianlouboutin.us
www.uggboots.com.co
www.truereligionjeans-outlet.us.com
www.christianlouboutinoutletuk.org.uk
www.cheapjordansshoes.us.com
www.pradaoutletonlinestore.us.com
www.moncler-jackets.us.org
www.michaelkorshandbags.us.com
www.pandora-jewelry.me.uk
www.cheapraybansunglasses.net.co
www.adidasshoesforsale.in.net
www.uggoutletstore-online.us.com
www.ralph-laurenpolouk.org.uk
www.coachfactoryoutlet-online.eu.com
www.ralphlaurenoutletofficial.us.com
www.swarovski-jewelry.us
www.poloralphlauren-outletonline.us.com
www.uggbootsonsale70off.us.org
www.uggbootsaustralia.us.org
www.uggbootsofficialsite.us.com
www.adidastore.co.uk
www.ralphlaurencom.us.com
www.michael-korstaschen.ch
www.katespadestoreoutlet.us.com
www.louboutin.uk
www.northfaceuk.me.uk
www.truereligionoutletjeans.us
www.wholesale-nfljerseys.us.com
www.michaelkorsoutletoff.us.com
www.scarpehoganoutlet.it
www.coachoutletonsale.us.com
www.louboutin-shoes.com
www.truereligion-jeans.me.uk
www.poloralphlaurenoutlet.org.uk
www.michaelkors.me.uk
www.canadagoosejacket.me.uk
www.jacketmoncler.co.uk
www.katespade-outlet.in.net
www.canadagoose-jacket.co.uk
www.air-jordanpascher.fr
www.discountnike.us.com
www.michaelkorscom.us.com
www.adidasoutletclearance.com
www.ray-bansunglassessales.us.com
www.ukmulberry.co.uk
www.michaelkors.ca
www.ugg-australia.com.co
www.poloralphlauren-factorystore.us.com
www.pandora-rings.net
www.ralphlauren-poloshirts.co.uk
www.coachoutletonlinestore.ca
www.louboutin.us.com
www.pandoracharms.us.org
www.birkenstocksandals.us.org
www.officialcoachfactoryoutletonline.us.com
www.ralphlauren-outletstores.us.com
www.cheapnfljerseyscom.us.com
www.canadagoosesale.com.co
www.saleuggboots.co.uk
www.outletlongchamp.us.org
www.northfacejacketsclearance.us.com
www.fitflops.org
www.adidasshoessale.in.net
www.cheapmichaelkorshandbags.us.org
www.longchampoutlet-online.com
www.adidasshoesoutletstore.us.com
www.oakleysunglassessport.us.com
www.birkenstockshoes.org.uk
www.timberland.us.org
www.outlet-moncler.us
www.monclerparis.fr
www.oakleyssunglassescheap.com
www.wwwnorthface.us.com
www.michaelkorsoutletonline80off.us.com
www.manoloblahnik.us
www.adidasfootballboots.org.uk
www.uggbootsclearance.net.co
www.canadagoosesale.name
www.cheapnfljerseysstore.us.com
www.pandoraonline.us.com
www.cheapuggsoutlet.us.org
www.nikeairmaxuk.co.uk
www.nikefactoryoutletstores.us.com
www.cheapmlbjerseysshop.us.com
www.tory-burchoutletonline.us.com
www.louboutin.in.net
www.coachoutletstoreonlineofficial.us.com
www.christian-louboutins.fr
www.rayban.in.net
www.nbajerseysshop.us.com
www.hermesbags.me.uk
www.monclerdoudounepascher.fr
www.burberryoutletoff.us.com
www.cheapuggsoutlet.us.org
www.toryburchoutletoff.us.com
www.pandora-jewelry.name
www.coachoutlet-factory.us.com
www.mlbjerseys.org
www.pradahandbagsoutlet.us.com
www.michaelkorsoutlet.us
www.cheapraybans.ca
www.superdry.me.uk
www.katespadehandbagssale.us.org
www.burberryscarfsale.in.net
www.prada.us.org
www.uggschweiz.ch
www.michaelkorsoutlet70off.us.com
www.salvatoreferragamo.in.net
www.northfaceclearance.us.com
www.baseballjerseys.us.com
www.botasuggs.es
www.ugg-bootsonline.us.com
www.moncler-outletonline.us.com
www.monclernederland.nl
www.coachhandbagsfactoryoutletonline.us.com
www.nikeairmaxsko.dk
www.fitflopsoutlet.us.com
www.nikehuarache.net
www.cheaprolexwatches.us.com
www.oakleysunglassesoutletstore.us.org
www.originalsadidas.co.uk
www.north-face-outlet.in.net
www.longchamp-handbags.us.org
www.longchamp-outletstore.us.com
www.uggfactoryoutlet.us.com
www.coachoutlet70off.us.com
www.moncler.eu.com
www.michael-korshandbagsoutlet.us.org
www.uggbootscheap.us.org
www.jordans-fusion.com
www.beatsbydreheadphones.in.net
www.katespadeoutletsale.us.com
www.canadagooseoutlets.us.org
www.outletmichaelkorsuk.co.uk
www.louboutinoutlets.us.com
www.outletuggstores.us.com
www.pandoracharmjewelry.us.com
www.oakley-sunglassesonsale.us.com
www.sunglassesoakleycheap.us.com
www.cheap-jordan-shoes.us.com
www.newcoachoutlet.us.com
www.doudoune-canadagoose.fr
www.coachwallets.us.com
www.hermesbirkinhandbags.us.com
www.cheap-mlb-jerseys.us.com
www.cheapjerseysnfl-wholesale.us.com
www.northface.us.com
www.uggukboots.org.uk
www.hollistercooutlet.us.com
www.juicycoutureoutlet.us.com
www.fitflops.us.org
www.nhlhockey-jerseys.us.com
www.blackhawksjersey.com
www.katespadehandbagsoutlet.us.org
www.nikeairjordans.co.uk
www.monclerjassen.be
www.outlet-canadagoose.us.org
www.coachoutletonlineshopping.us.org
www.outletcanadagoose.com.co
www.monclerdunjacka.se
www.mbtscarpe.it
www.fitflopssale.org.uk
www.michael-kors-uk.me.uk
www.canadagoosesale.us.org
www.oakleysunglasses-vault.us.com
www.moncleroutlet.us.org
www.burberryscarf.com.co
www.northfaceoutletstore.us.org
www.canada-goosejackets.com
www.uggaustraliaboots.me.uk
www.toryburchhandbagsoutlet.us.com
www.truereligion-jeans.us
www.outletthenorthface.us.com
www.fitflopssaleclearance.us.org
www.ferragamoshoesoutlet.us.com
www.oakleysunglassess.us.org
www.nikeairmaxshoes.us.com
www.doudounecanada-goose.fr
www.ralphlaurenpolo.in.net
www.northfacejackets.us.org
www.longchamp-outlet.us.org
www.mbt.us.com
www.uggboots70off.us.com
www.hollisterclothing.us.org
www.truereligionsale.com.co
www.timberland.me.uk
www.nikeairmax.me.uk
www.hermesbeltoutlet.com
www.cheapugg.us
www.coachfactoryoutletonlinesale.us.com
www.burberry-outlet-stores.us.com
www.stansmithadidas.us.com
www.jordanretro.us
www.nikeoff.com
www.monclerjackenschweiz.ch
www.moncler-jacken.at
www.ugg.me.uk
www.cheapnhljerseysshop.us.com
www.northfacejacket.us.com
www.oakleysunglassesofficialsite.us.com
www.northfaceoutletonline.com
www.hermesoutlets.us.com
www.raybansunglassesoutlet.net.co
chenlina20171121

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2017, IGEN