Fontolva haladó

A nap kérdése

Puskás közügy!

2009. április 2. 0:41 / Borbás Barnabás

Kétségtelen: nehéz a nagy sietségtől egyre szűkebb látószögön kívül eső lényegre, a bennünket megtartó értékekre figyelni. A hétköznapok beszédét más tölti ki, médiafelületeinket más foglalja le - például fajsúlyos közéleti kérdések. Jóllehet csak néhány óráig fajsúlyosak, mert utána elsodorja a pörgés (jönnek újabbak), meg a tény, hogy általában párperc-emberek alakítják őket. Kétségtelen tehát: ebben a baromi csatazajban nehéz meghallani, ha valami tényleg fontos enyészik csendben, méltatlanul.

Ám amint még egyszer hagyjuk Puskás Ferenc alakját és emlékét közönybe fulladni, alkalmassá válunk minden, régen még felelőtlen, önostorozó képzelgésként felmerült ítéletre.

Emlékezetvesztés?

Jelen sorok írója nem focirajongó; az viszont minden kétséget kizáróan rá nézve is szégyen, hogy a március 12-én, az egész világ által ismert magyar klasszisról bemutatott Puskás Hungary c. dokumentumfilmről ott ordít a hír a legnagyobb hírportálokon: Rosszul indult a Puskás-film, hogy "1944 fizetett nézővel csak a 16. helyre került az indítóhétvégén, a nézettségi listán". (Jennifer Aniston új filmjét ugyaneddig 18 000-en látták.) De ne álljunk meg itt.

Tegnap, április elsején lett volna 82 éves minden idők tízese, ebből az alkalomból misét és jótékonysági koncertet tartottak a Szent István Bazilikában. Későesti híradó-fogyasztónként vártam volna néhány szót. Egy vágóképet. - Lement a sportszerkesztőség stáblistája is egy hang nélkül. A közszolgálatin is, kereskedelmin is.

Ne álltassuk magunkat, több van ezekben az apró jelekben, mint elsőre hinnénk. Benne az, hogy nincs ma miért valódi focirajongónak lenni Magyarországon, és az is, hogy nem nagyon tudunk felemelkedni a padlószintről, hogy bármit is kezdjünk a hőseinkkel.

Jellem és magyarság

Futballakadémia, stadion, érmek, utcák és kitüntetések számos országban Spanyolországtól Ausztráliáig, valamint a 82656-os sorszámú kisbolygó - néhány dolog, ami őrzi a legismertebb magyar nevét. Aki válogatottként 85 mérkőzésen 84 gólt szerzett, de utána ugyanúgy támasztotta a pesti kocsmapultot a Honvédes drukkerekkel, mint bárki más - a vászonra kívánkozó egyéniséget Almási Tamás szép, egyenes dokumentumfilmen örökítette meg. Giccsek nélkül, izgalmasan, naprakész technikával, mélységes alázattal. A Puskás Hungary éppen ezért olyan film, amilyenből bárki erőt meríthet. Mert Puskás Ferenc nem csak kiváló sportoló és hatásos személyiség volt, de olyan ember, akit Rákosi Mátyás Magyarországáról Francisco Franco Spanyolországába, majd Görögországon át Stroessner paraguayi diktatúrájába sodorta az élete, de a XX. századi történelem gerincpróbáló helyzeteiből egyenes derékkal tudott kijönni.

Nehéz mély lélegzetek nélkül szembenézni filmjében azzal, ahogy az ünnepelt nemzetközi sztárként is egyszerű életet kedvelő Puskás Öcsi, akiről emigrációja idején hazaárulóként nyitnak aktát hazájában, a kabátját is ajándékba adja az utcán egy magyar szóért, hogy 1981-es első hazatérésekor könnyeivel küszködik, és a repülőtéren összeboruló egykori csapattagok önfeledt ölelkezéséből éppen csak kihallatszik: "de jó együtt, basszameg".

És hogy állunk mostanság Puskás színe előtt? Először 2006-ban, halálakor tehettük fel ezt a kérdést. Bár távol álljon tőlem, hogy bárkin is számon kérjem, de én mély fájdalmat éreztem: ott állt a ravatal, a róla elnevezett stadionban. Kétharmadig üresen. Életében nem akadt egy alkalom, hogy teltház nélkül lépett volna pályára - halálakor pedig, a tévés közvetítésen minden panorámaképet görcsösen kapnak el, mert látszik az üres lelátó. Feszengtem, mert velem is kevesebb volt az a stadion.

Éppen akkor, 2006 végén történt ez. Pont azokban a hetekben, amikor az országnak példára és hősökre lett volna szüksége. Meg lehetett volna mutatni, hogy bár van száz dolog, ami miatt széthúzó és utálkozó a magyar, de ha eljön az idő a tiszteletnek valaki számára, akinek sokat köszönhet, akkor nincs kérdés. Meg lehetett volna mutatni egy zsúfolásig telt stadionban, hogy ez a néhánymillió ember tud még örülni annak, hogy volt egy klasszis, akit az egész Föld ismer, és ismeri, hogy ide, hozzánk tartozik. Majd leadhatják utána ezt is a BBC-n, ország-világ előtt, nem csak a beindított tankot, az ostromlott televíziót, meg a gumibottal ájultra vert tizenéves gyereket. De nem. Ott állt az üres stadion, minden idők legnagyobb játékosának temetésén.

Nos, én ezt nem akarom még egyszer átélni. Nem tehetjük meg. Számolatlanul lehetne sorolni a veszteségeket, és számolatlanul az olyan sebeket, mint amikor az világít a szemünkbe a hírekből, hogy jogdíjvitákon csúszik a róla szóló film, hogy tolvajok rabolták ki a ravatalát, hogy megrongálták a szegedi szobrát, hogy nincs pénz a róla elnevezett stadion felújítására.

Elegem van, nem akarom újra átélni. Úgyhogy most nincs kifogás, nincs mellébeszélés. Egy mozijegy és egy rövid este vagy délután. Ennyibe kerül, bárkinek, aki itt él. Utána pedig gondolkodni, beszélgetni, továbbadni.

Mert nem az a kérdés, hogy vannak-e még hőseink. Az a kérdés, hogy megérdemeljük-e őket.

 

Cimkék: puskás, magyarság

Hozzászólások:

felejtő 2009. április 2. 1:11:32

amennyire egyet tudok érteni, annyira nem is, de most már kicsit késő van ahhoz, hogy ezt itt most kifejtsem. holnap reggel talán...

felejtő 2009. április 2. 9:31:12

szóval immár reggel: teljesen egyet tudok érteni a cikkel (főleg, mint focirajongó), és tényleg jól esik arról olvasnom, hogy még vannak olyanok, akik szerint Puskás fontos, emlékezni kell rá, meg ilyenek. Viszont hozzátenném, hogy közel sem Puskás az egyetlen, akire érdemes/illene emlékeznünk, hisz számos „hős” van történelmükben, akikre puskásmód emlékezhetnénk. annyit akarok csak kihozni ebből, hogy bár fontos emlékezni, e bejegyzés elolvasása teljesen kimerítette nálam az emlékezés fogalmát. Lehet, hogy megnézem a filmet, de ha mégse most, nem fogom szarul érezni magam. Emlékezni kell nagyjainkra, persze, de talán még ennél is fontosabb, hogy - amikor éppen nem múltba tekintünk - tudjunk nézni, s haladni előre. fontolva, persze.

Barna 2009. április 2. 13:18:03

Nincs benne, hogy a történet csak Öcsiről szólna. Azért a „hőseink”, „ők” stb. megfogalmazás is következetes. Az ő napjai voltak mostanában, ezért éppen rajta jött ki a magyar közöny.
Amúgy nem hiszem, hogy elsősorban neked szólnak az intések. Akikhez igen, azokhoz talán el sem jut.
A súlyos megállapításaimat tartom.

felejtő 2009. április 2. 14:41:04

félreértel Barna, nem a megállapításaidat vitatom, sőt, jó érzés ilyen megállapításokat olvasni, és érezni közben, hogy mennyire igaz az, hogy milyen közönyösek tudunk lenni bármi iránt. inkább arra próbáltam célozni, hogy ennyi erővel akár minden nap emlékezhetnénk valamely „hős”-ünkre, de így időnk se jutna arra, hogy előrefelé gondolkodva megpróbáljunk mi is hétköznapi hőssé válni a saját magunk területén - ehelyett csak révednénk a múltba. bár lehet, hogy csak az a baj, hogy nem látom, hol az arany középút: Puskás-misén és jótékonysági koncerten részt venni a bazilikában vs. leszarni az egészet, hisz a múlt már elmúlt, a jövő még nem jött el - az van, ami van.

néző 2009. április 2. 23:11:11

adam 2009. április 9. 0:19:38

cseppet patetikusra sikeredet...

barna 2009. április 9. 9:30:51

Ezt vállalom.

Szkeptikus 2009. május 10. 13:43:54

A FIFA Puskás díjat alapított, kell-e ennél nagyobb respect.

IetoScese 2017. február 12. 10:09:12

Adam you said этот <a href=http://keepersofword.ucoz.ru/index/8-27126>Ремонт холодильников реутов</a><a href=http://bru20school.narod.ru/index/8-3591>Ремонт холодильников реутов</a>.
He was very sick, and for some time it was touch and go, but he is better now. bd-server.com/user/Cjocal/ do larus-plus.ucoz.ru/index/8-12159 Fontolva halado – Puskas kozugy!

Cunisbit 2017. február 12. 22:07:40

Elijah you said этот <a href=http://drabov.at.ua/index/8-39717>Ремонт холодильников реутов</a><a href=http://shadowofthecrow.at.ua/index/8-241431>Ремонт холодильников реутов</a>.
He needs to exercise, he is out of shape. chany-clan.ucoz.ru/index/8-9918 do 47.alschool.kz/user/Cjohoita/ Fontolva halado – Puskas kozugy!
103fm.tt/?attachment_id=2680
103fm.tt/?attachment_id=2542
103fm.tt/?p=2688
103fm.tt/?p=2679
103fm.tt/?p=2669

LokeNog 2017. február 16. 4:37:58

Dude, this is really cool! You definitely come with awesome articles. Thanks a bunch for sharing with us your web-site.

Oliasoilt 2017. február 25. 12:33:56

Hay. He got rid of his old useless car.

LOnosoilt 2017. február 26. 22:47:17

Тay. Who spilled the beans about our plan?
kvu.ucoz.ru/index/8-13878
ravenclaw.3dn.ru/index/8-9869

Olkladia 2017. március 1. 9:41:19

I hate it! His acting success went to his head.

Oiladia 2017. március 3. 1:58:52

Surprise. His remarks rub many coworkers the wrong way.

Oiladia 2017. március 3. 11:00:40

Damn it! Do you have a calculator on hand?

tempur pedic choice luxe reviews 2017. március 14. 10:05:50

<a href=http://bestmattressreviewsandratings.com/>simmons reviews</a> - Notion for the cost, if nothing more I can give it. - <a href=„http://bestmattressreviewsandratings.com/”>kingdom mattress brand review</a> and <a href=„http://innovasaber.com/”>reviews of mattresses consumer reports</a>.

online drugstore free shipping 2017. március 21. 0:27:12

Exactly what is a <a href=„http://www.greenerhealthcare.org/#northwest-pharmacies-349”>cialis in canada pharmacy</a> and also exactly what can it provide for <a href=http://www.greenerhealthcare.org/#prescription-drugs-z-2lm>anonymous</a> males? This is actually a muscular tissue <a href=„http://canadawwwrx.com/”>buy medications online</a> depressant and also a blood stream <a href=http://canadianedrugstore.com/>cialis and canada</a> stimulator for men which experience impotences, the majority of typically known as impotency. When the guy is actually sexually activated, this is a disorder whereby blood in the penis is certainly not sufficient to create erection even.

law offices law law 2017. március 22. 3:31:21

New <a href=„http://jud10.org/2017-new-laws-for-california/”>california legal pot</a> restricted from holding, seeing, operating a cellular phone or even using while owning. - <a href=http://jud10.org>law law article</a> and <a href=„http://jud10.org/”>new mississippi law</a>.

atorvastatin generic 2017. március 24. 16:15:26

What is a <a href=„http://www.greenerhealthcare.org/#canada-prescriptions-428”>buy cialis in canada</a> and also exactly what can that provide for <a href=http://www.greenerhealthcare.org/#mexican-pharmacy-online-wgq>click here now</a> men? It is actually a muscle mass <a href=„http://pharmacy2017.com/”>prescription price comparison</a> relaxant and a blood <a href=http://canadianedrugstore.com/>discount drug stores</a> stimulator for men which experience impotences, the majority of commonly referred to as impotency. This is an ailment where blood stream in the penis is certainly not enough to produce construction even when the male is actually sexually promoted.

global pharmacy canada 2017. március 25. 15:21:44

While medication prices soar in the United States, they stay prudently <a href=„http://canadianpharmaciesonline.us.com/#onlinecanadianpharmacy-1tc”>canada pharmacy coupon</a> valued in various other countries. Canada is one location that delivers medications that is actually exactly the like those being industried in the US. You may now buy your prescribeds from an on the web <a href=„http://canadianpharmaciesonline.us.com/#onlinecanadianpharmacy-59t”>pharmacy cialis online</a> Canadian pharmacy and also save a great deal from cash.

You need to be actually aware that any kind of medication needing a prescribed in the United States will additionally ask for one at an on the web pharmacy. All texts will certainly be actually analyzed for legitimacy just before the drugs leave the pharmacy.

You may likewise purchase over the counter medications. Most from these are actually sold in bulk purchases and some stipulations could use. Some drug stores even sell pet dog items like Frontline and Heartgard. This could be a fantastic method to conserve loan and also order everything you require straight coming from home.

Quantity orders like those for a clinic are actually usually provided an also larger discount rate. This may assist to reduce the costs for your clients as well as acquire them the drugs they need many. This can also spare your company loan every single time.

Purchasing online for a Canada pharmacy is actually a terrific method to reduce cost as well as spare funds for those that do not have insurance or even their health care insurance carries out not cover the needed medicines. You might essentially spare countless dollars yearly on drugs you take every time.


While medicine costs skyrocket in the United States, they continue to be sensibly valued in various other nations. You could currently order your prescribeds from an on the internet Canadian drug store and also conserve a whole lot of funds.

You ought to be conscious that any sort of medication needing a prescribed in the United States will additionally demand one at an internet pharmacy.

law firm law free 2017. március 26. 12:04:56

Listed here are some from the brand-new laws, requirements and also tax or perks modifications which will really start to be used this year - <a href=http://jud10.org>new law procedures</a> and <a href=„http://jud10.org/”>oregon new law</a>.

canadian pharmacy cialis and viagra 2017. március 31. 21:02:25

In some cases the development as well as <a href=„http://canadianpharmacyrx.us.com/#canadian-rx–cialis-gnp”>calis</a> implementation of an appropriate recuperation idea can secure you along with your most valued life. Hence the ingenious theory could help you to obtain without the capture of this conditional prison which can be termed in other words as impotency or impotence. This state of human body affects and also infects the practical activities of male effective body organ. If taken by impotency then man loss all his pleasure as well as interest to carry ahead the life and also cannot take the generation onward. This condition left him lonesome as wandered all the desires apart. He progressively goes into deep frustrating stage where he could only really feel discomfort and also sufferings.

So there need to be something which could arrange this handicap out in order to keep tranquility and harmony in his life. This item as well as dedicational creation comes under the highly skillful framework that is meant to treat this variable by very basic means. Man doesn't need to birth the immense discomfort as well as clinical procedures to obtain rid of this. In spite of this the remedy is presented and approved to be offered under tablet type which could be absorbed the basic way of oral intake. This drug is named as Cialis which has ended up being most prominent within brief period of its introducing date and catches the FDA authorization also. <a href=http://canadianpharmacyrx.us.com/#cheap-cialis-canandian-farmacias-gae>canadianovernight pharmacy</a> So Acquire Cialis if you are confiscated by this conditional turbulence.

what is the cost of cialis in canada 2017. április 1. 19:30:43

Often the invention as well as <a href=„http://canadianpharmacyrx.us.com/#real-cialis-from-canadian-pharmacies-bks”>cialis from canadian pharmacys</a> execution of an appropriate recovery principle could safeguard you as well as your most valued life. Hence the cutting-edge concept can aid you to obtain devoid of the capture of this conditional jail which could be labelled basically as impotency or erectile dysfunction. This state of body influences and also infects the functional activities of male effective organ. If seized by impotency after that guy loss all his enjoyment and also passion to continue the life and also cannot take the generation forward. This problem left him lonesome as wandered all the desires apart. He progressively goes into deep aggravating stage where he could only really feel pain as well as sufferings.

So there need to be something which can sort this special needs out in order to preserve tranquility and consistency in his life. This product and dedicational invention comes under the very efficient framework that is implied to treat this element by really simple means. Male doesn't need to bear the immense discomfort as well as clinical treatments to obtain rid of this. Even with this the medicament is presented and accepted to be marketed under tablet kind which could be taken in the simple way of dental usage. This drug is named as Cialis which has become most preferred within short period of its launching day and records the FDA authorization additionally. <a href=http://canadianpharmacyrx.us.com/#canada-cialis-discount-ohv>low dose cialis from canadian pharmacy</a> So Buy Cialis if you are seized by this conditional turbulence.

canadian pharmacies shipping to usa 2017. április 4. 23:07:42

While medicine costs skyrocket in the United States, they continue to be sensibly <a href=„http://canadianpharmaciesonline.us.com/#cialis-online-purchase-canada-qfp”>cialis canada</a> valued in other countries. Canada is one location that gives medications that is specifically the like those being marketed in the US. You can currently purchase your prescribeds coming from an on-line <a href=„http://canadianpharmaciesonline.us.com/#buying-cialis-canada-bwj”>generic cialis canada pharmacy</a> Canadian pharmacy as well as conserve a bunch of money.

You need to realize that any kind of medication needing a prescription in the United States are going to also require one at an online drug store. Without effective prescribed the medicines are going to never be actually delivered. All texts will definitely be checked out for credibility just before the medicines leave behind the drug store. This is actually simply a technique to get the items you call for at a lower rate.

Some drug stores even sell animal products such as Frontline as well as Heartgard. This can easily be a great technique to conserve loan and purchase everything you need right off home.

Volume purchases like those for a facility are actually often offered an also greater discount rate. This can aid to cut the expenses for your clients and get them the medicines they need to have many. This may likewise spare your organisation loan every single day.

Purchasing online for a Canada drug store is actually a great technique to cut expense and also conserve loan for those who don't possess insurance policy or even their health care insurance coverage performs not cover the required medications. You could actually save hundreds of bucks yearly on medicines you take daily.


While medication rates rise in the United States, they continue to be correctly priced in various other countries. You can now buy your prescriptions off an on the internet Canadian drug store as well as spare a whole lot of cash.

You should be informed that any type of medication requiring a prescription in the United States will definitely also demand one at an on the web drug store.

canadian cioalis 2017. április 7. 12:56:52

Often the creation and also <a href=„http://canadianpharmacyrx.us.com/#what-is-price-of-generic-cialice-ypc”>cialis prices at canadian pharmacy</a> implementation of a correct healing principle can secure you along with your most valued life. Therefore the cutting-edge concept could help you to obtain without the capture of this conditional prison which can be termed in other words as impotency or impotence. This state of human body impacts and also infects the functional activities of male effective body organ. If seized by impotency then man loss all his pleasure and passion to continue the life as well as stop working to take the generation onward. This problem left him lonely as drifted all the needs apart. He progressively enters into deep frustrating phase where he could just really feel pain and also sufferings.

So there have to be something which can arrange this handicap out in order to keep peace and also consistency in his life. This product and also dedicational invention comes under the very efficient framework that is meant to treat this factor by really easy method. Guy does not have to birth the immense discomfort and clinical procedures to obtain rid of this. Even with this the medicament is introduced and also authorized to be marketed under tablet kind which could be absorbed the basic means of oral usage. This medication is called as Cialis which has become most prominent within short period of its introducing date and captures the FDA approval additionally. <a href=http://canadianpharmacyrx.us.com/#cialis.com-kk4>5 star pharmacy canadian pharmacy</a> So Get Cialis if you are seized by this conditional disturbance.

Ulona .lSwelt 2017. április 7. 19:54:06

He bought this car on the spur of the moment, now he regrets it. www.steklosouz.ru/news/show&id=2141
Don't give up. Hang in there.

Badly written, but. Do you like ABBA?

reputable cialas online 2017. április 8. 1:28:18

Occasionally the innovation and also <a href=„http://canadianpharmacyrx.us.com/#prescription-cialis-644”>best price on cialis</a> execution of a correct recovery idea could protect you along with your most valued life. Hence the cutting-edge concept could aid you to obtain devoid of the capture of this conditional jail which could be labelled in other words as impotency or erectile disorder. This state of human body affects and contaminates the functional activities of male effective body organ. If confiscated by impotency then man loss all his pleasure and interest to continue the life and fail to take the generation forward. This condition left him lonesome as wandered all the needs apart. He slowly enters into deep frustrating phase where he can just feel pain as well as sufferings.

So there need to be something which can sort this impairment out in order to maintain peace as well as harmony in his life. This product as well as dedicational creation comes under the highly skillful framework that is indicated to treat this variable by really easy method. Guy does not need to bear the enormous discomfort and also clinical treatments to obtain rid of this. In spite of this the medicament is introduced and accepted to be sold under tablet kind which can be taken in the basic method of dental consumption. This drug is named as Cialis which has actually come to be most preferred within short duration of its launching day as well as records the FDA authorization likewise. <a href=http://canadianpharmacyrx.us.com/#indian-pharm-cialis-eaq>cheapest cialis online pharmacy</a> So Purchase Cialis if you are seized by this conditional turbulence.

state of wisconsin public records 2017. április 10. 13:58:18

reverse mobile phone lookup <a href=„http://reversephonelookup1.us/#reverse-phone-lookup-toll-free-numbers-51m”>how to do reverse phone lookup for free</a> are marriage licenses public record <a href=„http://publicrecordss.us/#free-public-records-missouri-cvo”>public record of home sales</a> does background check include credit check <a href=„http://backgrounds-check.us/#best-background-check-service-tto”>what is background check in canada</a> people searching sites <a href=„http://peoplesearchs.us/#people-search-zaba-5a7”>unlimited people search</a> how to track a phone location for free <a href=„http://phonetrackers.us/#tracking-iphone-from-android-88t”>monitor android phone</a> phone reverse lookup <a href=http://reversephonelookup1.us/#free-reverse-phone-lookup-google-4yi>reverse directory lookup phone number</a> public records jacksonville florida <a href=http://publicrecordss.us/#how-to-seal-public-records-0p3>houston texas public records</a> free background checks on people <a href=http://backgrounds-check.us/#drivers-background-check-9je>gun background check requirements</a> how to search for people on google <a href=http://peoplesearchs.us/#checkmate-people-search-tyo>senior people search</a> is a phone <a href=http://phonetrackers.us/#android-gps-tracking-uyh>spy messages free</a>

dayton ohio public records 2017. április 12. 23:13:36

reverse phone lookup us <a href=„http://reversephonelookup1.us/#yellow-pages-reverse-phone-lookup-free-e5x”>800 reverse phone lookup</a> public records online searches <a href=„http://publicrecordss.us/#gwinnett-public-records-ceq”>view public records</a> how far back can a background check go <a href=„http://backgrounds-check.us/#live-scan-background-check-rlc”>fbi background check expungement</a> people search internet <a href=„http://peoplesearchs.us/#truly-free-people-search-qnu”>free free people search</a> tracing a cell phone <a href=„http://phonetrackers.us/#track-cell-phone-location-omm”>free mobile sms</a> whitepages reverse phone lookup [url=http://reversephonelookup1.us/#reverse-phone-lookup-with-free-name-results-bkj]reverse lookup phone[/url] are criminal records public [url=http://publicrecordss.us/#access-public-records-vkx]az public arrest records[/url] background check investigator [url=http://backgrounds-check.us/#eviction-background-check-rbj]bar exam background check[/url] people search now [url=http://peoplesearchs.us/#cu-people-search-rh7]searching for people in facebook[/url] how to track a cell phone location by number [url=http://phonetrackers.us/#gps-track-phone-uq2]cell phone call tracking[/url]

additional hints 2017. április 18. 20:16:05

you could try these out <a href=„http://canadamedhelp.com/”>additional info</a>

cialis 10mg vs 20mg 2017. április 19. 5:55:13

<a href=„http://pharmacy24top.com/#order-celias-0cf”>walgreens cialis 20mg price</a> Cialis (tadalafil), presented in 2003, is one of the most renowned names among the variety of medications used for treating erectile disorder. Erectile disorder, additionally recognized as impotence, is an usual kind of sexual condition among the UK men and also is located to take place most frequently amongst older males (40-70 years). Impotence happens most regularly due to physical difficulties, including cardio disorders, high blood sugar, blood stress issue, kidney or liver conditions and arterial disorder.
<a href=„http://cialisgenericpill.com/#cialis-samples-qjz”>cialis viagra</a>, [url=http://canadianpharmacyus365.com/#where-to-buy-generic-cialius-keg]buy cialis in the usa[/url]

5 mg. cialis 2017. április 19. 16:21:29

<a href=„http://pharmacy24top.com/#effective-generic-tadalafil-gx9”>how to get cialis without doctor</a> Cialis (tadalafil), presented in 2003, is among the most renowned names among the range of medicines made use of for dealing with [url=http://pharmacy24top.com/#is-there-a-difference-between-generic-and-brand-cialis-bum]canadian cialis[/url] erectile dysfunction. Now, benefits of the very same medicine could be gettinged with even more comfort as Cialis Daily, the most recent enhancement in the family members of anti-impotence medications, has actually been presented. Erectile disorder, likewise referred to as erectile dysfunction, is a common form of sex-related disorder amongst the UK males and also is found to occur most regularly amongst older guys (40-70 years). Impotence takes place most frequently as a result of physical issues, including cardio problems, high blood glucose, blood stress trouble, liver or kidney conditions as well as arterial disorder. These physical problems impede adequate blood circulation in this penis, required for an erection, when a person is sexually excited. As a result of this factor people with impotence fall short to obtain an erection or they lose it during sexual relations.
<a href=„http://cialissummerpills.com/#viamedic-cialis-coupons-aud”>cialis.com</a>, [url=http://cialissummerpills.com/#cialis-super-active-bmy]cialis for everyday use[/url]

visit their website 2017. április 19. 17:21:32

click here for more <a href=„http://scvol.com/cialis-canada/”>click this link now</a>

what Google did to me 2017. április 19. 21:07:22

Some people <a href=„http://canadianonlinpharmacies.com/#online-canadian-drugstore-t5c”>click this link</a> are fairly privileged and reside in position where prescription medicines are exceptionally inexpensive [url=http://canadianonlinpharmacies.com/#rx-canada-pdg]canadian levitra[/url] or maybe are managed by their federal governments. Various other people simply never ever become ill, to make sure that they do not have to withstand the pain of discovering cash money for medication. On the other hand, if you live in a country where prescriptions usually are not inexpensive or if you often end up being sick as well as intend to save some loan, you could be taking into consideration getting the medicines through a global pharmacy, such as a Canadian Online Drug store, nonetheless is it the very best thing to do?

The major worry everybody has when purchasing medications from a global drug store is safety. For circumstances, individuals might question whether the legislations as well as policies are as difficult as well as vast as the ones that remain in their residence country. Although some people might believe that Canadian laws and laws have a tendency to be inadequate in this field, that just is not true. Their legal standards are extremely rigorous and also give a fantastic quantity of security to all kind of clients.

More Help 2017. április 22. 17:36:13

Visit This Link <a href=„http://scvol.com/cialis-canada/”>my explanation</a>

canadian pharmacy? 2017. április 22. 20:48:11

Some people <a href=„http://canadianonlinpharmacies.com/#discount-online-pharmacy-qnt”>can i buy cialis from canada</a> are rather privileged and also live in position where prescription medicines are incredibly cheap [url=http://canadianonlinpharmacies.com/#canada-pharmacy-online-reviews-ey3]viagra canada with prescription[/url] or perhaps are managed by their governments. Other individuals just never ever ended up being ill, to ensure that they do not need to sustain the discomfort of locating cash for medication. On the various other hand, if you live in a country in which prescriptions normally are not economical or if you usually end up being sick and intend to conserve some loan, you may be taking into consideration acquiring the medicines by means of a worldwide drug store, such as a Canadian Online Drug store, however is it the most effective thing to do?

The major worry everyone has when purchasing medicines from a global drug store is safety. For example, individuals could wonder whether the regulations and also policies are as tough as well as vast as the ones that are in their home country. Despite the fact that some people might think that Canadian laws and also guidelines often tend to be inadequate around, that simply is not true. Their legal guidelines are really stringent as well as give a terrific quantity of safety and security to all kind of consumers.

no prescription cialis 2017. április 22. 23:18:09

<a href=„http://pharmacy24top.com/#cialis-reviews-1bm”>where to buy cialis online</a> Cialis (tadalafil), introduced in 2003, is one of one of the most well-known names amongst the array of drugs used for treating [url=http://pharmacy24top.com/#lowest-price-tadalafil-10mg-be5]cialis tablets[/url] impotence. Currently, advantages of the very same medication could be gettinged with even more convenience as Cialis Daily, the most up to date addition in the family of anti-impotence medications, has been introduced. Erectile dysfunction, likewise understood as impotence, is a common form of sexual condition amongst the UK men and is located to occur most often among older men (40-70 years). Impotence takes place most often because of physical difficulties, consisting of cardio problems, high blood glucose, blood stress liver, trouble or kidney conditions and also arterial disorder. These physical conditions prevent ample blood flow in this penis, needed for an erection, when an individual is sexually excited. Due to this reason individuals with impotence stop working to obtain an erection or they lose it throughout sexual intercourse.
<a href=„http://pharmacyusa24h.com/#where-to-get-a-prescription-for-cealis-bam”>tadalafil</a>, [url=http://cialismedpills.com/#no-script-daily-cialis-swp]cialis online prescription[/url]

herbal cialis 2017. április 23. 19:09:13

<a href=„http://pharmacy24top.com/#celiasis-online-bestellen-06s”>cialis canadian pharmacy</a> Cialis (tadalafil), introduced in 2003, is one of the most popular names amongst the selection of medicines used for dealing with erectile disorder. Erectile dysfunction, also recognized as erectile dysfunction, is a typical form of sex-related condition among the UK men and is found to happen most often amongst older guys (40-70 years). Impotence occurs most often due to physical difficulties, consisting of cardiovascular disorders, high blood sugar, blood pressure kidney, trouble or liver diseases as well as arterial disorder.
<a href=„http://canadianpharmacyus365.com/#cheap-40-mg-cialis-cme”>tadalafil without prescription</a>, [url=http://cialiserectionpills.com/#viagra-without-a-doctor-prescription-from-in-the-usa-1yh]buy generic cialis[/url]

canada drugs online 2017. április 27. 13:03:53

There are <a href=„http://canadaedrugstore.com/#recommendedcialisdoses”>canadian pharmacies shipping usa</a> many aspects liable for such a quick growth of this service in UK as there is a lot of [url=http://canadaedrugstore.com/#wwwrxpillstorecom]canadian pharmacies shipping usa[/url] on the internet individuals, more as well as more people are utilizing this modern technology for making their purchase of Prescription Medicines as well as above all it is much hassle-free to purchase your suggested medicine online compared to facing all the headaches in buying them from a regional market. The most regrettable point regarding the online business is that people do not rely on the on-line stores a lot due to lots of existing bogus Online Drug Shop.

Likewise many individuals wait making an on the internet purchase as they believe their passwords would be disclosed as well as there will be no privacy and also some believe that the mode of acquisition is too made complex. For a fact the online purchase in never ever insecure, it's also uncomplicated as well as pinhead- friendly and it preserves your personal privacy, the only hard stage is to pick a relied on as well as legitimate on the internet pharmacy which offers great discount rates and also is safe as well as has a great comments from the users. Below is a quick regarding making an online acquisition from an online medication store.

First of all choose the needed medication and also the exact quantity or the exact variety of tablets needed. You can settle this by clicking to the 'include in the cart' or 'order' web link which varies according to the site's data source.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2017, IGEN