Fontolva haladó

A nap kérdése

Az isonzói csaták helyszíne 1. - Az Isonzó forrása

Az első és legfontosabb, hogy a dolgot magát így ne is keressük; folyónk Soča néven híres Szlovéniában (Isonzónak csak az olaszországi szakaszát nevezik, de ez nyilván köztudott), forrása pedig a Júlia-Alpokban, Trenta völgyben található. Ez a Triglav National Park (TNP) része, mely Szlovénia egyetlen, nagy kiterjedésű nemzeti parkja, Bovec térségében. Az ösvény busszal vagy autóval közelíthető meg, bár bringával is nyilván élmény. A meredeken, helyenként valószínűtlenül kanyargó utakon felfelé menet egy rutinosabb kőszáli kecske is csillagokat látna. (Sosem hánytam utazástól, de aki netán jelen útmutató nyomán tévedne a környékre, és érzékeny gyomrú, inkább nyomasson ájulásig Dedalont előtte, különben baja lesz. Hótzicsi.) Apropó, állatok: a szívbaj nélkül lézengő-lájtoló birka itt gyakori jelenség az autóutakon (néha le is fekszenek, keresztbe), őket dudával, meg tapintatlan nyomulással lehet eltakarítani, ugyanis gazdájukat közel-távol nem találni.

A forrásszint (völgyjelleggel együtt) 1100 méteren található. Ottjártunkkor szakadt az eső, de ez a Soča-élményből semmit sem vont le. Az őserdős vidéket látva az egyszeri utazó baromi nehezen hiszi el, hogy a környék szűk száz évvel ezelőtt a világháború egyik legpusztítóbb katlanja volt.

A Soča és forrásvidéke alapvetően három típusú embert vonz: a túrabuzikat, az első világháborút kutató kalandorokat, valamint a raftingosokat - ugyanis a folyó Európa egyik legjobb rafting-tere, pontosan öt szakaszon lehet rajta szaggatni, festői táj kíséretében. (Találtam egy tömör összefoglalót erről magyar nyelven, itt elolvasható.)

 

A fenti kép már a forráshoz igen közeli állapotokat mutatja. A terep amúgy nem nehéz. Megtévesztő lehet, hogy az utolsó szakaszon kötélsodrony mellett vezet az ösvény, bűr az itt inkább parasztvakítás, mert kb. 15 méteren fut, és ott is megkerülhető, ha az ember az alatta levő sziklákon ugrál befelé.

Ez itt a forrás. A kékesebb rész, az a víz. (Nincs fütyin hegedülő, okosított gépem, ezért ilyen felemás kép ez.) Tehát a folyó egy barlangból tör elő, illetve fel. Soha ilyen kék vizet még nem láttam, amúgy.

Ez az Isonzo néhány kilométerrel odébb, esőben. A színe tényleg különleges, néha nagyon kék, néha smaragdzöld. Festett képen rohadt nagy giccs lenne.

folyt.köv.

A sorozat többi része itt olvasható!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2022, IGEN