Fontolva haladó

A nap kérdése

Írta: Szilvay Gergely

Európa megtagadta keresztény gyökerét, amely által felemelkedett, és amely erőt adott neki, hogy visszaverje a muszlim hódítást - ma azonban egyre inkább az iszlám térnyerésének vagyunk tanúi a magas bevándorlási aránynak és a születések magas számának köszönhetően. - „Ma a harc már spirituális fegyverekkel folyik, amelynek Európa híján van, míg a muszlimok tökéletesen felfegyverzettek” - vélekedik Miloslav Vlk prágai bíboros. Ő úgy látja, Európa magas árat fizet azért, hogy elfordult spirituális gyökereitől. - „Most még van esélyünk tenni valamit, de az időnk már nem mérhető évtizedekben. Az iszlám térnyerése elsősorban az európaiak individualista életmódjának köszönhető: az emberek nem képesek és nem is akarnak áldozatokat hozni” - fogalmazott a prágai érsek. A főpásztor elmondta: sem a szabadpiac, sem a felelősség nélküli szabadság nem elég erős ahhoz, hogy egy társadalom alapját adja. Önmagában még a demokrácia sem csodaszer, ha nem Istenben gyökerezik. Az emberek nem élhetnek sokáig alapvető lelki értékek nélkül.

Lélekszámban az erő

Az európai kontinensen összesen 53 millió muzulmán él (beleértve az őshonosokat is: bosnyákok, valamint Albánia és Koszovó, Macedónia [ezekben az országokban főleg az albánok] továbbá Oroszország egyes népcsoportjai, nem beszélve Törökország kis európai területéről), ebből 16 millió az EU-ban. Az újkori bevándorlás következtében ide érkező muszlimok főleg városi területeken telepednek le. A nemrégen muszlim főpolgármestert választó Rotterdam 25 százaléka, Amszterdam 20 százaléka, Marseille 17 százaléka, Brüsszel 16 százaléka, Párizsnak, Londonnak és Koppenhágának pedig a 10 százaléka muzulmán. Emlékezetesek azok a zavargások, amelyek Párizs főleg (nem csak muszlim) bevándorlók lakta külvárosaiban törtek ki pár éve. Egyes jelentések szerint a 2005-ös európai demográfiai növekedés 85 százalékban a bevándorlóknak köszönhető. 2015-re a nem muszlim európai lakosság 3,5 százalékkal növekszik majd, azonban a muszlimok száma meg fog duplázódni a magasabb születési rátáknak köszönhetően. Ugyanakkor mások arra figyelmeztetnek, hogy az európai életmódot megkedvelő muzulmánok körében is csökken a születések száma.

A brit demográfiai válságot a Guardian című napilap csak munkaerőpiaci problémának véli, a megoldást pedig a bevándorlás fokozásában látja. 1,3-as szaporodási rátájával viszont egész Európa le van maradva. 1,9 alatt pedig már megindul a hanyatlás, hisz nem nehéz kiszámolni, hogy minimum két gyerek szükséges ahhoz, hogy két szülőt pótoljon (az ideális népességmegtartó ráta azonban 2,1-nél kezdődik). Persze ezen belül is nagy különbségek vannak: Franciaország, Svédország és még pár másik állam sikeres családvédelmi politikát folytat, ott éppen megvan a szükséges szaporulat. Hazánkban a szám 1,32, és volt már rosszabb is - pedig csak a hatvanas években estünk 2,1 alá. Eközben a muszlim országok születési rátája jellemzően bőven kettő felett van, habár csökken. A december óta épp a terrorista mumus szerepét betöltő Jemenben pedig például 5,5 ez a szám, de számos arab országban 3 körül mozog.

Az európai liberális elit egyre kevésbé a szabadság, hanem inkább valamiféle, rosszul értelmezett egyenlőség nevében valósítja meg éppen Európában a tolerancia diktatúráját  , nekik köszönhetően dúl a szélsőséges szekularizmus (lásd: az iskolai fali keresztek ügye, vagy épp II. János Pál szobrának az esete).

Vajon nem inkább a vallásszabadság korlátozása az, amit a vallásszabadság védelmének, a toleranciának az örve alatt művelnek az európai intézmények? (Angliában egyébként a helyzet odáig jutott, hogy a muszlimok már közelebb érzik magukhoz a keresztényeket, mint a túlszekularizált államot.)

Meglepő párhuzamot lehet vonni az itteni események és a kommunista Vietnam közt, ahol a katonaság robbantja fel a temetői kereszteket és Szűzanya-szobrokat, mivel a vezetés nem tűr meg vallási jelképeket a szabad ég alatt, csak belterekben. Jegyezzük meg: Ho Si Minh, a vietnami kommunizmus nagy alakja, akinek nevét egykoron az egri tanárképző főiskola is viselte, Párizsban végzett, és ott lett kommunista, miképpen a vörös khmerek vezetői, Pol Pot és a többiek is.

Ébredés?

Hozzá kell tenni: több helyen tapasztalható, hogy az európaiak is belátják hibáikat, gyengeségüket, és ellenállást tanúsítanak. A brit konzervatív napilap, a Telegraph vasárnapi kiadása írt arról a felmérésről, ami szerint Nagy-Britannia népessége egyre kritikusabban viszonyul az országban élő muszlimokhoz. A megkérdezettek 55 százaléka például nem szeretné, ha lakóhelye közelében mecset épülne. Az iszlám közösségeinek „mérete és láthatósága” egyre több emberben ébreszt aggodalmat a brit társadalomra gyakorolt hatást illetően. Ezzel összecseng az őszi svájci népszavazás  eredménye is: a svájciak gyakorlatilag megtiltották, hogy további minaretek épüljenek az országban (mecset persze épülhet, így a szavazás inkább csak jelképértékű). A helyi püspöki kar és a Vatikán egyébként elítélte a népszavazást.

A brit kutatás megkérdezetteinek 45 százaléka szerint a vallási sokféleségnek negatív hatása van, és a multikulturális társadalom kudarcot vallott. Körülbelül ugyanennyien azon a véleményen vannak ugyanakkor, hogy a politikai döntések minősége csökkenne, ha több politikus lenne mélyen vallásos - azaz korántsem osztja mindenki Vlk bíboros nézeteit.

(Folytatása következik.)

A cikk eredetileg a Stációban jelent meg.

Cimkék: világ, iszlám, vallás

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

  • : (1970.1.1 00:00)

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2024, IGEN