Fontolva haladó

A nap kérdése

Cserkészek, hungaristák, összemosók

2010. február 20. 10:02 / Borbás Barnabás

Csak szűkebb körben vert port, ám jellegénél fogva a nagyobb közönségnek is érdekes botrány; február 14-én hungarista mozgalmárok az adyligeti cserkészparkban tartották a szokásos kitörés-megemlékezésüket. Nézzünk pár hírt:

Cserkésztáborban emlékeztek meg a „becsület napjáról (Népszabadság Online)
Nem tudott a cserkészszövetség a hungarista emlékezésről (Magyar Nemzet Online)


A nol.hu-s cikk alatti hozzászólásokban, meg egy-két másik netes fórumon persze beindult a turbó, és a hülyébbek már kezdték is emlegetni, hogy lám, hát a cserkészek is nácikok. Az MCsSz (helyesen) rögtön sajtóközleményben reagált:

Sajtóközlemény
Tudomásunkra jutott, hogy magukat hungaristának nevező szervezetek a hétvégén az adyligeti cserkészparkunkban rendezvényt tartottak. Ezzel kapcsolatban a Magyar Cserkészszövetség Elnöksége az alábbi nyilatkozatot teszi:

Nyilatkozat

A Magyar Cserkészszövetség (MCsSz) szerződéses viszonyban lévő, független, önállóan eljáró alvállalkozóval üzemelteti a parkot. Az MCsSz vezetése a rendezvényről nem tudott, és nem is járulhatott hozzá annak lebonyolításához.

Tiltakozunk szövetségünk bármely politikai célokkal rendelkező társulással való összemosása ellen, mert a cserkészet egy önkéntes, vallásos, politikamentes, ifjúságnevelő mozgalom.

Az MCsSz Elnökségének kérését elfogadva a park üzemeltetője az eseménnyel kapcsolatos 50.000 Ft-ot a Cserkész Világszervezeten keresztül a haiti földrengés kárainak enyhítésére ajánlja fel a Haiti Cserkészszövetségnek.
http://www.scout.org/solidarite-haiti

 

Átlagos hétköznapon nálam sem okozna deficitet, ha egy nyilvánvaló hiba folytán történetesen szélsőjobboldaliaknak adják ki a Sztrilich Pál Cserkészpark egy részét, viszont a sajtó tálalása és a visszhangok egy része nem sikerült éppen méltányosra. Az említett nol.hu-s cikkben alcímmel és lead-del együtt ötször írják le, hogy „cserkész”, és a külön fotógaléria címében is szerepeltetik: egy kétflekkesnél alig nagyobb tudósításban ez már-már sulykolás. Aztán a kommentekben szalad el igazán a ló (szó szerinti idézetek): „Az biztos, hogy ezekután épeszü ember nem adakozik a csrekészek javára.”, „A cserkészet ab ovo militarista és nacionalista mozgalom”, „Tény, hogy az ”alvállalkozó” bérbe adta Similis simile gaudet alapon.”, „Ami történt megtörtént.Ennyit a cserkészekről.” és a többi - van még ott ahonnan ez jött.

Még mielőtt a történeti vonatkozást néznénk, elöljáróban annyit az adyligeti cserkészparkról, hogy bár tényleg a Magyar Cserkészszövetségé, ott helyben egyedül a gondnok az atyaúristen: tőle kell belépést, foglalási engedélyt, miegymást kérni, és ő semmilyen napi beszámolási kötelezettséggel nem tartozik a szövetségnek. Adták már bérbe a parkot amerikai filmforgatásra, magán kempingre és ezer különböző rendezvényre. A gondnok pedig nem egy archetipikus maifasizmusszakértő szobatudós (bocs, javítva - szerk.), aki hallótávolságból kiszúrja, hogy melyik telefonon bejelentkező magánszemély/szervezet mögött vannak hungarista katonásdit játszó brokkolik. Ráadásul annyira nem is szokás válogatni a jelentkezők közt, mert a parknak szüksége van minden forintra, főleg most, hogy nyáron monstre nemzetközi rendezvényre készülnek ott, és nagyon kell a pénz fejlesztésekre.

A másik vetület talán érdekesebb: a cserkészet és militarizmus, ill. cserkészet és szélsőjobboldalizmus kérdése.

Sok tekintetben ez lejárt lemez. A magyar cserkészet úgy húzza maga után a militarista-nem militarista (néha már önmagába visszatérő és marha unalmas) vita árnyékát, mint valami döglött bálnát. Ez a polémia ugyanúgy ott volt a régi, két világháború közötti cserkészetben, mint a maiban. Az pedig talán elfogadható, hogy az egyik legnagyobb létszámú ifjúsági szervezetben vannak „platformok” ebben a tekintetben (is). Viszont a dolog legfeljebb táborozási/felszerelési témákig terjed, az olyan őrültködés, mint amit a szálasista fundik művelnek (és ezzel nem árulok el titkot, de azért rögzítsük): ki van csukva.

A cserkészetre 1907-es angliai megalapítása, majd globális elterjedése óta erősen jellemző indikátor jellege: ahol betiltják, korlátozzák, vagy más szervezetekkel összevonják, ott az általános szabadságjogokkal, az állam működésével is komoly a gond. Hitlerék 1933-ban (többek közt) azzal kezdik, hogy feloszlatják a német cserkészetet, és általánosan bevezetik a Hitlerjugendet (mely már a húszas években létezett, de kb. másfél évtizedig senki nem vette komolyan). Ma csak azokban az országokban nincs cserkészet, ahol a hétköznapi élet is szívás: Észak-Korea, Kuba stb.

Magyarországon a szélsőségesezés a negyvenes évek eseményeivel kapcsolatban szokott előkerülni. 1942-től kisbarnaki Farkas Ferenc tölti be a főcserkészi tisztséget, mely komoly szemléletbeli változást hozott: Farkas katonatiszt, a Ludovika parancsnoka volt. Személye máig erősen vitatott: a II. világháború végén ugyan részt vett a kiugrás előkészítésében, ám annak kudarca után felesküdött Szálasira (a megszállást túlélte, emigrációban halt meg). 1942-től, mint sokminden más a hadban álló Magyarországon, a cserkészet is a háború-honvédelem témái körül cirkulált, és folyamatos volt a kötélhúzása a valóban militarista húrokat pengető leventemozgalommal (melyet amúgy az 1921. XIII-as törvény hozott létre és nem is volt önkéntes). A formai és szervezeti átalakítások miatt 1944-re alig maradt valami az „eredeti” magyar cserkészetből (sőt, a londoni Nemzetközi Cserkészirodával már 1942-ben megszakadt a kapcsolat). A háború következtében a cserkészcsapatok megosztottá váltak és szétszóródtak: ugyanúgy jelen volt háborúellenesség hangja, mint a propagandában erőltetett „harcoló, bátor cserkészfiúk” képe.

Egy valamit azonban nem szabad elfelejteni: a nyilasok már 1940-től folyamatosan követelték a cserkészet feloszlatását: „Ebben az országban nincsen szükség olyan ifjúsági mozgalomra, amely nemzetközi testvériséget (vö. 4. törvény: A cserkész minden cserkészt testvérének tekint. - a szerk.) és a pacifizmust írta a zászlajára.” Mint majdnem minden másban, a nyilasok a cserkészettel kapcsolatban is a nácikat másolták: a feloszlatás után saját kézi vezérelt ifjúsági szervezettel, a Hungarista Őrszem mozgalommal kívánták felváltani - ez végül nem következett be.

Aki ezek után tehát szélsőséges politikai nézeteket, militarizmust akar a cserkészetbe látni, az vagy betegesen elfogult, vagy erősen tájékozatlan. A nol.hu tudósítójának is üzenem, hogy bár kényelmes lehet egy hagyományosan polgári, „reakciósnak” tekintetett ifjúsági mozgalmat a hungaristákkal együtt ismételgetni, a végeredmény igen torz lesz. Ráadásul ahogy láttam, a lap az MCsSz közleményét sehol sem szerepeltette (máshol ezt megtették: pl. itt vagy itt), ami megint csúnya dolog.

A rendezvényről készült fotók: Népszabadság - Kurucz Árpád

Cimkék: nácik, cserkészet

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

  • : (1970.1.1 00:00)

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2024, IGEN