Fontolva haladó

A nap kérdése

Évtizedértékelő

2010. január 6. 11:19 / Borbás Barnabás

"Dolgaink így mentek 2000. január 1-től 2010. január 1-ig." (A kétezres évek tartalmából)

Kiszakítjuk a részünket az újévi értékelőhullámból - persze nem érdemes alábbadni egy évtizedértékelőnél, mivel megadatott nekünk, hogy az aktuális óévvel nem csak egy átlagos naptári év, de a teljes kétezres évek időszaka (nagyjából egy évtized, dekád, latin-retrosoknak decennium) múlik ki. Az ilyen értékelő zsákutcaveszélyes műfaj, mert például idedömperezhetném „az évtized legjobb filmjei", vagy a „10 év legjobb lemezei" című listákat, de sok értelme, érdeklődésre számot tartó jelentősége nem lenne. A még személyesebb, interneten közzétett múltba révedések pedig kifejezetten felháborítóak. (Ha ilyet kellene írni, kb. kimerülne abban, hogy az elmúlt tíz évben a legjobb dolog, ami a világgal történhetett az az, hogy megajándékoztuk az IgenHír c., méltán hírnevet szerzett egyetemi lappal. És csak tűrjük a világ hálátlanságát.)

Úgyhogy marad a hagyományos közéleti szűrő. Igazságtalanság, de biztos, hogy az ilyen összeállításokból méltatlanul kimarad egy csomó jó könyv, meg felbukkant tehetség, amikről/akikről sokkalta inkább beszélni kellene, de az emberi memória lényeges események hosszabb távú tárolására is nehezen alkalmas, így inkább azokat a dolgokat veszem elő, amik egyébként is nagy durranásnak számítottak. (Emlékszik bárki arra, hogy 2000. augusztus 27-én tűzvész pusztított a moszkvai Osztankinói tévétoronyban? Na mert ez például tök lényegtelen.)

l. rész: ---------------

Az eseményeket pozitív-negatív (webkettes alkalmazásoktól fertőzött fejjel: like-dislike) felosztásban tárgyaljuk, elsőként pedig az árnyékos oldalt nézzük, hogy a legalább a végére jusson valami a jóból. Már az anyaggyűjtésnél látszott, hogy a kétezres években bizony előbbiből, vagyis elszomorító eseményből kapott többet az arcába a világ és benne Magyarország. A kilencvenes éveknél jóval pörgőbb, megrázóbb ez a tíz év: több-kevesebb pánikkal járó járványok, háborúk, gazdasági válság - ki sem látszanak az évtizedes összefoglalók a tragédiákból (kivételesen érződik, hogy ennek nem csak a botrányhajhász média az oka). Szerintem ebben az évtizedben két dolog van, ami visszavonhatatlanul rajta hagyta nyomát civilizált világ érzésvilágán: az egyik a terrorfélelem, a másik az online forradalom. Utóbbi persze (most úgy tűnik) inkább a like kategória (ld. alább), de azt ne felejtsük el, hogy masszívan a kétezres évek témája, hiszen az iwiw 2002, a magyar Wikipedia 2003, a Facebook 2004 előtt nem is létezett, és az első YouTube videót is 2004-ben (2005-ben, kösz O.D. - a szerk.) töltötték fel az internetre.

A terrorizmussal kapcsolatos félelem abban a formájában, ahogy 2001 óta megjelent, még sosem volt jelen a történelemben. Emlékszem, 2001. szeptember 11-én a leges legelső, Breaking News szalagcímen ez állt: Megtámadták Amerikát. Ez a közel-keleti háborúsorozatot, teljes biztonságpolitikai átrendeződést (és nem mellesleg: újramelegített, igénytelen füves-hippis písz-mozgalmakat) kiváltó sokk a maga utórezgéseivel még Magyarországon is erős nyomokat hagyott. Ott van abban, amikor már egy körömreszelőt sem vihetsz magaddal a repülőgépre, és abban is, amikor mai napig jönnek a hírek arról, hogy újabb magyar katona sebesült/halt meg a közel-keleten. 2001. szeptember 11. elképesztő tanulság. Az egekig emelte a George W. Bush-t (ne feledjük, még úgy léptünk be az évtizedbe, hogy [2001. január 20-ig] Bill Clintonnak hívták USA elnökét), hozzásegítette egy második elnökséghez (2004. november 2.), aztán olyan mélyre süllyesztette, ahonnan még Barack Hussein Obama hátsója is valami világító pontnak tetszhet.

Sok alternatív fórumon a mai napig azon rugóznak, hogy nem lehet tisztán látni szeptember tizeneggyel és az azt követő háborúkkal kapcsolatban: összeesküvés-elmélet összeesküvés-elmélet hátán. Szerintem most marhára nem számítanak a részletek. Tíz év alatt a legfontosabb mondat, amit erről elmondtak, 2007 szeptemberéhez kötődik: „Ideje bevallani azt a politikailag kényelmetlen tényt, hogy az iraki háború nagyrészt az olaj miatt tört ki." Ezt Alan Greenspan találta mondani, az amerikai jegybank (FED) volt elnöke, kő republikánus, bennfentes. Gyakorlatilag mindent tudunk.

A nagyvilág nagy dolgai mellett nagyrészt a magyar politikai csillagok háborúja keltette idehaza a hangulatot, melyben természetesen leginkább az MSZP-SZDSZ koalíció tette oda magát. Amellett, hogy reformdühtől nem is látva sáskajárást idéztek elő állami cégek és bizottságaik környékén (ld. végkielégítések), és politikai életet leheltek olyan figurákba, mint például Kóka János, gyakorlatilag egyetlen pozitívum hozható fel az oldalukon. Mégpedig az, hogy 2006 környékén néhány estére összehozták a fradi-újpest szurkolói koalíciót (akik persze a közös nyelvet Baló György autójának alaktalanra verésében, meg némi rendőrbunyóban találták meg). Kultúrkincsünk a „tévéostrom" kifejezéssel is gazdagodott. Néhány év távlatából visszatekintve szinte félelmetes, hogy minden erőlködés, erőszak, hisztéria megelőzhető lett volna, ha abban a kegyelmi pillanatban, amikor a balatonőszödi beszéd kiszivárog, Gyurcs egyúttal benyújtja a lemondását (és az első közrendőrnél feladja magát, haha). Ez az ember első miniszterelnökként eltöltött napjától kezdve (2004. szeptember 29.) valami nagyon nehezen tolerálható vibrálást hozott a közéletbe, azév decemberi népszavazás ügyében mutatott magatartásával (kettős á.) kiírta magát a vállalható politikusok sorából, 2006. szeptember 17-től pedig röppályája meredeken ívelt lefelé, és már tényleg egyre kevésbé lehetett róla normális vágóképeket tenni a hírösszefoglalókba.

Kicsit emelkedve a hazai politikai padlószintről, a keresztény világ számára megkerülhetetlen a tragédiák sorában II. János Pál elvesztése (2005. április 2.). Persze egy idős ember életében a halál természetes, ám János Pál öröksége óriási, súlyos dolog. Jelentősen átlóg a pozitív részbe, hogy halála rég látott egységet kovácsolt a Szent Péter tértől kezdve az egész világon. Biztos vagyok benne, hogy ezt az embert még sokáig emlegetik majd hívők és nem hívők egyaránt.

 

2. rész: +++++++++++++++

Persze az ember nem azért kezdi berombolva az új évtizedet, mert háborúk és tragédiák sora nyomja a lelkét. Történt itt rengeteg vidámság is. Most itt kellene következnie annak, hogy megemlítünk egy csomó jó filmet és zenét, ami ebben az időszakban született - szerintem a legtöbb műfajra érvényes, hogy jobb, ill. jobb minőségű volt az évtized, mint a kilencvenes. Ide kapcsolható az is, ami már az elején előkerült, az internetes forradalom, mely persze ellentmondásos jelenség (soha nem létezett még forma, ami ekkora teret adott volna deviáns szubkultúrák ellenőrizetlen közösségépítésének - ide a gyerekpornótól kezdve sokminden sorolható - és a személyes adatokkal való visszaéléseknek), de jelenlegi arculatának kiépülése egyértelműen a kétezres évekhez köthető. A legtöbb dolog, ami ma meghatározza internetezési szokásainkat, 2000-ben (sőt: 2003-ban) nem is létezett, kezdve a YouTube-tól a Google képkeresőig és a közösségi alkalmazásokig. Ezek mind alapvetően változtatták meg a médiát az utóbbi időben - most úgy tűnik, az átlag felhasználó szempontjából inkább pozitív irányba. (Fogalmazzunk úgy: lehet mindezt jóra is használni.)

Közéleti téren szándékosan erre a részre hagytam Medgyessy Péter miniszterelnökségét, melyre (főként a későbbiek ismeretében) idilli, kedélyes időszakként emlékezhetünk. Csupán az, hogy Megyó nyelvi bénázásai, csetlés-botlásai, kiállást tekintve totális tehetségtelensége köteteket, a jobbos sajtóban egész rovatokat töltöttek meg, és hozzájárultak az élvezhető publicisztikák virágzásához, számos - ha a klasszikus értelemben vidámnak nem is mondható, de - szórakoztató pillanatot szerezhettek az erre fogékony közönségnek. (Ajánlott videók: felcserepedő, kontinens-kontingens.)

2005. augusztus 5-én választotta meg a parlament az ország új köztársasági elnökét, Sólyom Lászlót, akinek személye, egyénisége, tevékenysége szintén fénylő pont az évtizedes sötétségben. Lehet, hogy sokak számára irritáló az alkotmányhoz való görcsös ragaszkodása (melyet többek közt ő írt 20 évvel ezelőtt), és az, hogy egyes szám harmadik személyben beszél magáról („az Elnök"), mégis az egyetlen államfő, aki világosan a kulturális nemzet egységében gondolkodik (pl. március 15-én ünnepi beszédét Kolozsvárról intézi a nemzethez), és olyan innovatív ötletekkel áll elő, mint egy, a még meg nem születettek érdekeit védő hivatal (jövő nemzedékek ombudsmanja).

További pozitívumot a kétezres évekkel kapcsolatban a lezárásban és a jövőképben találhatjuk meg. Mivel nemrég csomó mindenben (gazdaságban, utcai harcban) elértük a nullpontot, immár bizakodhatunk. (A nullpont kegyelme jó tapasztalat, mert biztos, hogy onnan már csak felfele van.)

Ennyit az elmúlt évtizedről. Idáig eljutott olvasóink kedvéért, ill. zárásnak tekintsünk meg egy cuki erdei állatot.

 

Update: természetesen a kétezres évek legnagyobb vicce a Kormányzati Tanácsadó Jósda!

Hozzászólások:

adam 2010. január 6. 15:14:19

a vége visítva röhögős. jó kis cikk, köszönjük

Barna 2010. január 6. 18:00:24

Örülök ha tetszett. (Animált táplálkozó állatokból is van még raktáron.)
BB

ovidömper 2010. január 7. 2:37:06

tényleg marha jó!

örülök ennek a cikknek. kár, hogy kimaradtak olyan üde színfoltjai az évtizednek, mint mondjuk torgyán józsef, és úgy ánblokk az fkgp végnapjai. kimaradt sajnos a csurka istvánnak nevezhető politikai formáció végérvényes (?) eltűnése is. kimaradt a kereskedelmi televíviózás haza felemelkedése (LOL), a valóságsók, havashenrik, kiszeltünde.

egyszer deák bill gyulával készült interjú során megkérdezték, mi volt élete legszebb és legrosszabb pillanata, ő legszebbnek az istván a királyt említette (ez nem ebben az évtizedben), legrosszabbnak pedig a fradi kizárását mondta. akár újpest, akár honvéd, akár mtk drukker az ember, a fradi kizárása egy meghatározó negatív élménye a futballszerető közönségnek. sok fiatalt fosztott meg attól az élménytől, amiről nekem a középiskola szólt: az előző hétvégi örökrangadót, vagy a fradiújpestet tárgyaltuk ki az ellenkezőnek drukkolóval.

boldog új évtizedet!

amúgy a youtube 2005. február 15-től él :)

Vendéan (dszg) 2010. január 7. 10:45:07

Sajnos nem vagyok biztos benne, hogy elértük a nullpontot és annak kegyelmét, habár remélem, hogy tavasztól felfelé vezet az út...

Barna 2010. január 7. 12:53:37

igen, a TeCsöved tényleg 2005. februári, utólag én is láttam, csak az ötletgazdák összeállás a korábbi.
Deák Bill Kapitánynak sajnos igaza van, sőt, Simon Tibi tragédiája is erre az időszakra tartozik.
A kimaradt dolgok mindegyikének emlegetése jogos - azonos címmel inkább könyvet kell majd írni.

ovidömper 2010. január 7. 17:17:33

a könyv első vevője jelen! :)

Barna 2010. január 7. 20:05:56

Picinek érezném magam a feladathoz, de beugrott, hogy éppen most írtak effélét: ugyan kétévtized-értékelő, de Salamon Konrád történészt megírta 20 év krónikáját „A magyar ezredforduló krónikája” címmel, valami interjúban mondta, hogy éppen az emlékezetfrissítés küldetésével.
book.hu/konyv/8147/A-magyar-ezredfordulo-kronikaja.html

JIM 2010. január 24. 19:21:29

jobban tesztett volna, ha több kitekintést ad az évtizedről,
a cikk egyértelmüen mutatja, hogy még rendesen benne vagyunk, és mélyen benn élünk a politikázásban, mintha minden ettől függene.
Nekem egy másik cikk jobban tetszett:
index.hu/velemeny/jegyzet/2009/12/29/egyre_jobb_ez_a_vilag/

IonaScese 2017. február 11. 6:33:58

Авторегистратор Каркам Tiny этот как описано в Fontolva halado – Evtizedertekelo
www.qzshenghong.com/home.php?mod=space&uid=29934
www.cgmama.com/home.php?mod=space&uid=80023
gz1z.com/home.php?mod=space&uid=314997
icdvm.com/user/Pus.tes/
www.scsyw.com/home.php?mod=space&uid=271765

Каркам Tiny - модель 2017 года, отличающаяся сверхкомпактными размерами, с качеством съемки Full HD (1920х1080 пикселей при 30 к/с). <a href=http://91.alschool.kz/user/Pus.nup/>авторегистратор</a>
<a href=http://bbs.tooodoo.com/home.php?mod=space&uid=777433&do=profile&fr>авторегистратор</a>
<a href=http://calgarywelife.com/home.php?mod=space&uid=204208>авторегистратор</a>
<a href=http://www.chinacgv.com/home.php?mod=space&uid=77693>авторегистратор</a>
<a href=http://69.alschool.kz/user/Pus.Ved/>авторегистратор</a>
Авто-Видеорегистратор Каркам Tiny работает на процессоре Ambarella A2S70 и имеет такие полезные функции, как «антиблик», «антисон», «копия для протокола», «штамп госномера» и др

Cunisbit 2017. február 13. 18:30:38

Colin you said этот <a href=http://118.alschool.kz/user/CjoMub/>Ремонт холодильников реутов</a><a href=http://cdtt.net/home.php?mod=space&uid=7090>Ремонт холодильников реутов</a>.
There’s no use talking to him about his spending habits, so save your breath. 86.alschool.kz/user/Cjocywob/ do inwears.ru/index/8-8656 Fontolva halado – Evtizedertekelo
103fm.tt/?attachment_id=2786
103fm.tt/?p=2669
103fm.tt/?attachment_id=2558
103fm.tt/?p=2433
103fm.tt/?attachment_id=2558

LokeNog 2017. február 16. 9:15:32

Dude, this is really cool! You definitely come with awesome articles. Thanks a bunch for sharing with us your web-site.

Mr.XNog 2017. február 20. 12:15:55

The little boy fell behind the older boys.
<a href=http://mbdou18.edummr.ru/?attachment_id=121>http://mbdou18.edummr.ru/?attachment_id=121</a> or mba.xhowell.com/?attachment_id=121 ok

Oliasoilt 2017. február 25. 20:15:17

Hay. He told her about his plan in advance.

LOnosoilt 2017. február 27. 3:48:17

Тay. What are you dressed up for?
dragoo.ucoz.ru/index/8-9032
zp-dogs.at.ua/index/8-46057

Olkladia 2017. március 2. 2:04:11

Don't worry about it. As a rule, we offer a 5% discount.

Oiladia 2017. március 3. 6:21:28

It's wonderful! That's wonderful! He said a stupid thing and tried to save face by saying he misunderstood me.

Tueillladia 2017. március 28. 3:16:36

He examines all the facts closely, he doesn’t just scratch the surface.
Asking not to get angry.
Not bad , I would say. Do you have a strong leader in your country?

Bora.U.lFuh 2017. április 3. 14:34:48

He bought this car on the spur of the moment, now he regrets it.
What a wonderful day!

Badly written, but. Are you scared of asteroids?

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2017, IGEN