Fontolva haladó

A nap kérdése

Zseniből mindig akad a padláson.

A legjobb az egészben, hogy tavasszal elköltöttük a kazalnyi pénzt kampányra meg választásra, hogy kiküldhessük legjobbjainkat (többek közt Deutsch Tamást, Gurmai Zitát és Bokros Lajost) a valódi súllyal köztudottan nem rendelkező, viszont kádertemetőnek kiválóan alkalmas EU parlamentbe vitatkozni, most pedig egy itt-ott kommentált MTI hírnél nagyobb hullámot nem vet, hogy kit is delegál az ország a szövetség végrehajtó testületébe (Európai Bizottság). Múlt hét vége óta tudni lehet: az illetőt Andor Lászlónak hívják. Persze itt az a normális, hogyha jelzett név az égvilágon semmit sem mond a tisztelt nagyérdeműnek, pedig néhány percre mégis érdemes közelebbről megnézni a figurát és az ő gondolatait.

Egy László jön, egy László megy

Eddigi uniós szereplésünkben humánerő szempontjából nem vagyunk a csúcson; hogy mást ne mondjunk, az éppen lejáró magyar EU-biztosi mandátum a volt MSZP-elnök Kovács Lászlóé, aki amellett, hogy objektíve khm kedves, szimpatikus teremtés, köztudomásúan nem a legélesebb kés a fiókban (energiaügyi biztosnak alkalmatlan, adóügyi biztosnak befér - emlékszünk még?), leköszönése ürügyén pedig az Economist minden más bizottsági tagot is értékelő cikke szerint „semmilyen nyomot nem hagy maga után".

Így elvileg azt is mondhatnánk, hogy ugyan, Szellemi Sasmadár László után alacsonyan van a léc, hogy ezután kit küldünk az EU-s végrehajtó szervbe egyetlen magyarként - tökmindegy. A mi igényeink azonban határtalanok.

Világ közgazdászai [...]

Andor László amellett, hogy 43 éves közgazdász, nyugati egyetemeket is megjárt, a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsának tagja és elvileg a Közgázon is tanít, erősen marxista. Ezt onnan lehet tudni, hogy (mint azt már sokan elmondták) az Eszmélet c. neomarxista folyóirat főszerkesztője, melyben olyan nagyságok publikálnak, mint Krausz Tamás XX. századdal foglalkozó történész, aki persze a kommunizmussal nem gyengén elfogult (pl. a rossz időjárásnak tudja be több millió ukrán tudatos halálra éheztetését). Idézet az Eszmélet küldetésnyilatkozatából: „ez a lap szeretné megmutatni, hogy a marxizmus alapjain mozgó gondolkodás ma is mozgósítani képes a szak¬tudományokat, és hogy mindennek ideológiai és politikai je¬lentősége van és lesz a jövőben is." Andor eszmeiségét továbbá illusztrálja, hogy 2004 áprilisában (amúgy az akkor még miniszterelnök Gy.F.-hez hasonlóan) felszólalt a vörös csillag védelmében, és még cikket is írt a Népszavába, hogy nehogy már a horogkereszt és a kommunista jelkép egy elbírálás alá essen.

A baloldali-marxista bankár-közgazdászok világa olyasmi metatér, amihez az egyszeri fontolva haladónak nem adtak kulcsot. Márpedig Andor László ilyen. Marxista. Bankár. Pelikán et. éppen ezen a fórumon már egyszer nagy nyilvánosság előtt nem értette, hogy Felcsuti Péter hogyan lehet bankszövetségi elnök munkásőr múlttal és marxista álmokkal - ehhez most a baloldalról szóló mindenféle előképzettség mellet is muszáj csatlakozni.

Szerencsére webes archívumokból könnyen előtúrható Andor jónéhány cikke, hogy megnézhessük közelebbről, mit javasolnak korunk haladó marxistái. Figyeljünk ezek közül egyre, az Élet és Irodalomban megjelent 2008. október 10-én megjelent darabra, mely a gazdasági válságról szól. Idézünk.

„Válságon leggyakrabban gazdasági vagy pénzügyi válságot értünk. Első a GDP stagnálását vagy visszaesését, utóbbi pedig a valuta gyors értékvesztését vagy pedig a pénzügyi rendszer megbénulását jelentheti. Ha ezeket a standard fogalmakat alkalmazzuk, akkor kijelenthető: Magyarországon sem gazdasági, sem pénzügyi válság nincs. Gazdasági válság azért nincs, mert a magyar gazdaság 1993 óta nem volt recesszióban, bár az 1995-ös kiigazítás idején ehhez közel került (egyes vélemények szerint benne is volt)."

Annak ellenére, hogy én egészen mostanáig úgy tudtam, hogy válság van, ill. volt 2008. október 10-én is, most nagyon kicsinek érzem magam ekkora szakértelem súlya alatt. Ám Andor László lehet bármilyen okos, a végső elkeseredésben megkérdezett Google a „válság van" összetételre 50 300 találatot hoz, a „nincs válság"-ra viszont csak 6 630-at. Most akkor mi van? Folytassuk még egy idézettel, ugyanabból a cikkből:

„A pénzügyi válság vészesen fenyegető közelsége miatt Magyarországon két évvel ezelőtt (a szerző 2006-ra gondol - a szerk.) preventív stabilizáció vette kezdetét. A gazdaságpolitika zsűrijeként működő „piacok" tulajdonképpen meglepődtek azon, hogy 2006 nyarán a magyar kormány radikális kiigazításba fogott, és a közelmúltbeli pénzpiaci megnyugvás és a forinterősödés arra utal: a piacok nem várnak el a kormánytól sem további reformkísérleteket, sem további szigorú megszorítást. A már meghirdetett konvergenciaprogram végrehajtása többé-kevésbé elegendő a stabilitás fenntartásához."

A guglis viccet félretéve, ez már elképesztőbb. Ismételjünk: 2008-ban Andor szerint „a piacok nem várnak el a kormánytól sem további reformkísérleteket, sem további szigorú megszorítást". Már csak azért is furcsa, mert ezen mondatok publikálása után néhány héttel kerültek elő az első hírek arról, hogy Magyarország IMF hitelhez folyamodik. Hogy Andor miért is nyom az őszödi beszéd utáni gyurcsányi korszakra ilyen védőbeszédet az elsőszámú balos értelmiségi lapban, az egyszerűen levezethető onnan, hogy ő maga tagja volt Gyurcsány Ferenc gazdaságpolitikai tanácsadó testületének - így nyilván saját művét is védi. Tallózzunk még a cikkben egy mondat erejéig.

„...valamelyest gyorsulhat a növekedés, amely azonban a lehető legszerencsésebb pályán sem érheti el a gyakran mintául állított hat-hét százalékos szintet. Higgadtabb elemzők szerint hosszú távon három-négy százalék közé állhat be a GDP-növekedés; ennél sokkal többet megcélozni nem érdemes. (...)Az eurót csak sokára tudjuk majd bevezetni, de ez nem baj; elképzelhető, hogy a csehekkel és a lengyelekkel egyidejűleg lesz majd magyar euró."

Na itt beindult a turbó. Ez a brokkoli azt mondja 2008-ban, hogy ugyan ne égjen az arcunk, ha csak 3-4 százalék (!!! és vehemens szmájlizás) közt áll be a gazdasági növekedés, és ebben a retorikában már a késői euró sem baj. Kemény állítások ezek.

Mindehhez a korrektség miatt hozzá kell tenni, hogy a cikkből kiderül az is, hogy Andor László szerint van ugyan válság Magyarországon, viszont ő a modellválság szót használja és azt mondja, hogy egyetlen káros motívum fedezhető fel, a „teljesítményhiány", melynek intézményi okai vannak. Ez meg tipikus neomarxista marhaság. Miután a baloldal paradox módon a kapitalizmus és a privatizáció híve lett, kiderült, hogy már nem is a magántulajdonban és a munkában kell keresni a bajok forrását, hanem kultúrában és a hagyományos intézményrendszerekben. Bármi probléma van, az említett kettőből tuti levezethető. - Látható, hogy a marxizmus „neo" változatban sem egy kreatív valami.

Lassan összegezni kellene, mit tudunk az új magyar biztosunkról. Ugyanis ha minden reakciós érzelmet félretéve még a vörös csillag szeretetét is elnézzük neki, akkor is tény, hogy Magyarország olyan embert küld az Európai Bizottságba aki képzettsége ellenére is valami félelmetesen hibás diagnózist adott egy évvel ezelőtt a gazdasági válságról - másik lehetőség, hogy a realitásokat látta ugyan, akkor meg a gátlástalan szekértolót lehet észrevenni személyében, aki a gyurcsányi tanácsadó testületben végzett munkáját igyekszik igazolni.

Egyik lehetőség sem valami fényes. Végezetül hallgassuk meg az internacionálét.

 

Hozzászólások:

Vendéan (dszg) 2009. november 9. 9:35:35

Eszmélet. www.bal.hu/1988.htm
Ennek a full marxoid izének az egyik alapítója a csávó. Hogy fér össze a lelkiismeretével a bankárkodás vajon?

Kerub 2009. november 9. 9:44:10

Haha, pont erről szól a cikk.

basel 2009. november 11. 10:27:41

Hát ez ciki. Tényleg kellemetlen a szituáció számomra.
Ahogy kikoptam az egyetemi közegből, és belfásultam a mindennapi melóba szép lassan elvesztettem a kapcsolatot azzal az értelmiségi közeggel, ami elég információt szolgáltatott számomra, hogy felülről tekintsek az e cikkhez hasonló politikai pampflettekre. Lassacskán az ilyen cikkekből tájékozódom, és jó jobboldali szavazóként bezony azonosulok is gyakran a felvázolt állásponttal. Mivel a szocialisták és sleppjük per defnitionem történelmi bűnökkel terhelt, zavaros ideológiai közegben pecázgató opportunista csürhe, könnyű elhinni minden rosszat, amit olvas az ember.
Aztán itt van, beüt a mennykő, hogy Andort történetesen ismerem, tanított az egyetemen is, foglalkoztam 'értelmiségiként' végzett munkáival is... Amikor kiderült, hogy a kovácslászlók és veresjánosok világából egy ilyen biztost sikerült Bajnainak kihoznia, az évek óta az első pozitív csalódásom volt a magyar közélet alakulásában.

Azt, hogy a cikk marxista közgazdászozó része félinformációk műveletlenségből táplálkozó elferdítése, persze enélkül is könnyű felismerni. Meg az is kellemetlen feszengéssel tölti el az olvasót, amikor az innen-onnan felületes kutatómunkával összehalászgatott információk inherens ellentmondásait a szerző simán Andor személyiségének belső ellentmondásaiként tünteti fel.
Annyi igaz a sok dörgedelemből, hogy történetesen valóban baloldali, szocialista a figura, ennek sok negatív hozadékával egyetemben. Az ÉS-be publikálni tipikusan ilyen negatív hozadék:) De be kell látnunk, politikai posztot enélkül nehéz kapni. Viszont jó szakember, és viszonlyag kevés önellentmondással operáló gondolkodó.

Persze nehéz az újságíró élete, én magánemberként azt is megtehettem, hogy Kertész Nobel-díja után is csak legyintsek, hogy ha eddig nem tudtam ki a pacák, eztán sem olvasom el a műveit, az újságírónak viszont fél nap alatt kell képbe kerülnie ilyenkor a témája szakmai / irodalmi munkásságával. De ha már cikket írsz, azt a fél napod tényleg szánd rá máskor...

Vendéan (dszg) 2009. november 11. 11:54:28

Kerub 2009. november 9. 9:44:10
mátrminhox a Baloldali alternatíva Egyesülés alapítója
basel 2009. november 11. 10:27:41
blogger nem egyenlő újságíró. amúgy magának nincs humorérzéke. ez itten nem todományos értekezés. Egy ilyen pre- vagy posztkommer munkásságábal meg a fene fog megis,merkedni, van elég olvasnivaló így is.

basel 2009. november 11. 12:10:05

Vendéan (dszg) 2009. november 11. 11:54:28
Elismerem, valóban lehet hogy a humorérzékemmel van baj, és nem jó oldaláról közelítem meg a cikket. De ha a tudományos, vagy legalább publicisztikai igényességet elhagyjuk, akkor egy ilyen blogbejegyzés semmi mást nem mond, minthogy vannak ők a kommerek, meg vagyunk mi, akik nem...

Mindegy, csak annyit akartam mondani, hogy verjük a seggünket a földhöz örömünkben, hogy nem győzött a szoci papírforma, és nem egy semmihez sem értő kádert katapultálnak zsíros állásba, hanem egy elismert szakembert, aki csak mellesleg szoci.

Borbás Barnabás 2009. november 11. 17:10:36

basel 2009. november 11. 12:10:05

Ha már célozgatunk a blogger felkészületlenségére, kéretik konkrétabb bírálatokat megfogalmazni.

A szarkazmuson és a blogos műfajra jellemző (posztmodern) humorkodáson túl azért lefektettem néhány állítást:
1. A.L. 2008-as válságra nyújtott diagnózisa (ÉS cikk) az idő által nyert bölcsesség birtokában ma már megmosolygható/erősen bírálható. Szakmai képzettségét, felkészültségét egy percig sem vitattam, azt viszont állítom, hogy adott helyen és adott időben rettentő téves diagnózist hozott. Ilyet azért csak szabad megfogalmazni. Én nem vagyok közgazdász, még csak hasonló végzettségem sincs - ha idetódul egy közgazdász és levezeti, hogy Andor 2008-ban igenis jókat mondott a válságról, és ezt adotokkal, érvekkel gazdagon tálalja, akkor hajlandó vagyok rímbe szedni „felkészületlenségemet”. Addig nem. Zsíroskenyér?
2. Andor személyiségét nem volt szándékomban céltáblává tenni. Nem vitatom, hogy jó fej, jó előadó stb stb. Kéretik a finom distinkciót tenni aközött, ha valaki azt állítja, hogy „XY marha” ill. „XY marhaságot mond”. Legfeljebb utóbbit állítottam, előbbire semmi nem is jogosítana fel. Rengeteg embert ismerek, aki elképesztően jó fej, de nézeteitől rezgetőfrász kerülget, és olyat is tudnék (nák) mondani, aki elviselhetetlen személyisége ellenére nagyigazságok tömkelegét ontja ajkain.
3. A Fontolva Haladónál vöröscsillagot védeni és Gy.F. tanácsadójának lenni nagyon rossz pont. Sajnálom.

Az észrevételeket egyébként köszönöm. Hamarosan őstörténettel foglalkozunk.

Borbás Barnabás 2009. november 11. 17:16:45

Még valami. Andor cikkeinek és az Eszmélet webes archívumának olvasgatásával fél napot nem, de néhány órát tuti eltöltöttem. Szerintem tök hasznos volt. (szmájli)

Amúgy őszinte örömöm, hogy Kovács et. helyett mást küldünk a bizottságba, és akartam is mondani, hogy pl. Magyarország első delegáltjával, Balázs Péterrel kapcsolatban ma sem lenne egy darab kifogásom sem.
www.mfa.gov.hu/kum/hu/bal/Kulpolitikank/kulkapcsolati_strategia/balazs_peter_cv.htm

Na pl. ő az a szoci körös „szakértő”, aki tényleg szakértő, európai látókörű diplomata. Profi, na. És az a helyzet, hogy szerintem jobb is, mint Andor.

Szóval ha már szoci körös delegáltakból válogathatunk, és folyamatábrázni kell, akkor:

Kovács et. < Andor L. < Balázs P.

üdv.

basel 2009. november 12. 10:40:18

Borbás Barnabás 2009. november 11. 17:10:36

Elnézést, a kritika több dimenzióban jogos. Tételesen két ponton éreztem úgy, hogy ismeretanyag hiányában előítéletek mentén halad előre a publicisztika:

1. Marxista közgazdász:
Itt két dologra szeretnék kitérni. Egyrészt legjobb tudomásom szerint Andor nem marxista, nem gondolkozik kommunista utópiában, nem kapitalizmusellenes a szónak abban a (marxista) értelmében, ami a kapitalizmus teljes eltörlését és más gazdaságirányító rendszerrel való helyettesítését szorgalmazza.
A másik, általánosabb észrevételem Marx munkásságának szerepére vonatkozik. Marx politikai / vallásalapítói (vagy filozófiai, ahogy tetszik) munkássága mellett nem utolsó sorban közgazdász volt, és ebben a szerepében megkerülhetetlen része a közgazdász műveltségnek. Ahogy illik ismerni Ricardo, Smith, Pareto munkásságát, úgy egy művelt közgazdásznak Marxot is kell olvasni. Az, hogy valaki marxszal foglalkozott nem jelenti azt, hogy kommunista, sokkal inkább azt jelenti, hogy rendelkezik egy minimális műveltséggel (ez alatt persze közgazdászműveltséget értek, nem rajtad kérem számon a munkaértékelméletet).
Ezen felül pedig teret kell engedni a rendszeren belüli kapitalizmuskritikának is, ami hagyományosan a baloldali gazdaságpolitikához kötődik: ez röviden azt mondja, hogy a piac önmagában nem old meg minden problémát, a piaci önszabályozó mechanizmusok sok esetben kudarcot vallanak, és szükség van az állam szerepvállalására, hogy ezeket a hibákat kijavítsa. Marx munkássága az ezzel foglalkozó közgazdasági irányzatnak is része.

2. Az inkriminált ÉS cikk:
Előszöris leszögezném, hogy ÉS-be publikálni ciki, és legyen egy ott megjelenő publicisztika mégoly korrekt is, elsősorban a politikai vonatkozásai fognak előtérbe kerülni. És ilyen vonatkozásban lehet durva kijelentéseket találni a cikkben, kijelentéseket, amelyek elsősorban politikai jelentéssel bírnak, és amit Gyurcsány tanácsadójaként fogalmazott meg a szerző.
Ezt a bekezdést (te is idézted) én is rondának találom:

„A deficitlefaragás éves ütemének csökkenése fokozatosan levegőhöz juttatja a gazdaságot; valamelyest gyorsulhat a növekedés, amely azonban a lehető legszerencsésebb pályán sem érheti el a gyakran mintául állított hat-hét százalékos szintet. Higgadtabb elemzők szerint hosszú távon három-négy százalék közé állhat be a GDP-növekedés; ennél sokkal többet megcélozni nem érdemes. A foglalkoztatás bővítését kell erőltetni (a magánszektorban, ennek részeként értelmezve a szövetkezeti szektort is), amellett, hogy az inflációs ráta is évről évre csökkenjen, amíg három százalék körül nem stabilizálódik. Az eurót csak sokára tudjuk majd bevezetni, de ez nem baj; elképzelhető, hogy a csehekkel és a lengyelekkel egyidejűleg lesz majd magyar euró.”

Ronda, annak ellenére, hogy ismerem, és egyetértek Andor azon véleményével, miszerint nem vezet semmi jóra, hogy az euróbevezetés politikai és nem gazdaságpolitikai cél, mert a bevezetéshez szükséges kritériumok teljesítése elérhető a gazdaság szerkezetének mesterséges eltorzításával, agresszívan erre törekvő gazdaságpolitikával, ami hosszú távon ártalmas, és versenyhátrányt jelent.

Viszont amit a válságról mond, az helytálló. Pénzügyi válságról valóban akkor beszélünk, amikor bebukik a valuta, elveszti a konvertibilitását (nem tudod a forintodat euróra váltani), és ezt könnyű észrevenni, mert általában hiperinflációval jár együtt, meg egy idő után lőni is fognak az utcán. Ez persze azt is jelenti, hogy a pénzügyi válság közelsége, veszélye (ami fennállt) már kurva nagy gáz.
Gazdasági válságról pedig szintén nem lehet beszélni amíg nő a GDP, de ettől függetlenül szintén kurva nagy gáz, ha a régió fejlődik, mi meg nem.
Ilyenkor ki lehet jelenteni, hogy valamit nagyon nem jól csinál a magyar gazdaságpolitika, és ezt lehet modellválságnak nevezni. Ahogy azt az ÉS cikk levezeti, hogy a modell ezek szerint azt jelenti, amit a magyar gazdaság másképp csinál mint a többi, a válság meg azt, hogy ez a más irány, amerre megyünk, az bizony nem jó.

Borbás Barnabás 2009. november 20. 13:42:38

Elnézést, illik még válaszolni, csak nem nagyon volt időm hosszabban kommentelni az utóbbi napokban.

Asszem kicsit máshogy közelítjük meg a kérdést, mert tudom én, hogy pl. tőlünk nyugatra nem szitokszó a marxizmus, hanem egy gazdasági/filozófiai/történeti iskola a sok közül, tudományos alapokkal, neves képviselőkkel, de ott ugye nem volt 40 év diktatúra, minden egyéb nézet elnyomása stb., ezért én csak kiállok amellett, hogy itthon nem lehet ugyanúgy kiejteni a marxizmus szót, mint tőlünk nyugatra. Azt mondod, hogy Andor nem marxista. Jó. De akkor miért egy marxista folyóirat főszerkesztője? (ismétlem a lap credoját: „ez a lap szeretné megmutatni, hogy a marxizmus alapjain mozgó gondolkodás ma is mozgósítani képes a szak¬tudományokat, és hogy mindennek ideológiai és politikai je¬lentősége van és lesz a jövőben is.„) És miért áll oda olyan figurák mellé, mint Krausz Tamás történész, aki komoly GULAG-relativista, és írásai a legnépszerűbbek a www.tarfor.hu/ anarcho-kommunista oldalon? Nem mondd már, hogy Andor nincs egy fészekben a marxistákkal, amikor Krausz Tamással közösen készít interjút Kósa Ferenc filmrendező-MSZP-s poitikussal az Eszméletbe (href.hu/x/an23), vagy vele közösen rendez kerekasztalbeszélgetést a piacgazdaságról (href.hu/x/an24).

Azt nem mondta, hogy Andor és ezek a gyanús alakok egy és ugyanazon kategória, de hogy vállalja őket, az nincs rendben.

”Gazdasági válságról pedig szintén nem lehet beszélni amíg nő a GDP„
Itt számomra a legnagyobb baj a terminológiával van. Ha azt, hogy ”gazdasági válság" terminus technicusnak veszem, és azt mondom, hogy ez nem fedi azt, ami körülöttünk van, akkor az elég merész állítás, mert akkor mindenki tévedett. Gyurcsány Ferenc tévedett. Bajnai Gordon tévedett. Oszkó Péter tévedett. Orbán Viktor és Varga Mihály is tévedett. Simor András tévedett. Nemzetközi szinten Barack Obamától kezdve Milton Friedmanon át Alan Greenspanig és más közgazdászokig mindenki tévedett: nincs gazdasági válság. Andor László viszont nem tévedett.

Ha nincs gazdasági válság, akkor miért bocsátanak el ezreket, miért pang a hirdetési piac és miért kellett elképesztő méretű IMF hitelt felvenni Magyarországnak? _Válság_ helyzet van, _összeomlás_ nem lett. Vigyázni kell a szavakkal.

A marxizmus komolyabb megítéléséhez amúgy picinek érzem magam, de általában MAK cikkével értek egyet:
kommentar.info.hu/molnar_attila_karoly_hova_megy_a_bal.pdf


Köszönöm az észrevételeket.

BB

IonaScese 2017. február 11. 0:25:32

Авторегистратор Каркам Tiny этот как описано в Fontolva halado – Valsag nincs, voroscsillag van - Kit kuld Magyarorszag az Europai Bizottsagba?
yizia.com/space-uid-130947.html
forum.machmoum.com/index.php?action=profile;u=114577
172.alschool.kz/user/Pus.Nib/
xephos.net63.net/member.php?action=profile&uid=5297
025sna.com/space-uid-86486.html

Каркам Tiny - модель 2017 года, отличающаяся сверхкомпактными размерами, с качеством съемки Full HD (1920х1080 пикселей при 30 к/с). [url=http://bananarpofficalforum.ipb.su/index.php?showuser=3704]авторегистратор[/url]
[url=http://bbs.sgmsw.cn/home.php?mod=space&uid=942593]авторегистратор[/url]
[url=http://palmira.odessa.ua/user/Pus.bic/]авторегистратор[/url]
[url=http://forum.ra-atum.ru/user/34415-pusimack/]авторегистратор[/url]
[url=http://webtest10.vacau.com/index.php?subaction=userinfo&user=Pus.camma]авторегистратор[/url]
Авто-Видеорегистратор Каркам Tiny работает на процессоре Ambarella A2S70 и имеет такие полезные функции, как «антиблик», «антисон», «копия для протокола», «штамп госномера» и др

IetoScese 2017. február 12. 7:48:09

Mason you said этот [url=http://gamedev.gol.ge/index.php?s=7b67379d4be7bf204e0e779b612e5fbb&showuser=123587]Ремонт холодильников реутов[/url][url=http://calipso-pw.ucoz.ru/index/8-19237]Ремонт холодильников реутов[/url].
Paying him is out of the question! kit-kvartal.ucoz.ru/index/8-12727http://free-mine.ru/index/8-2157 Fontolva halado – Valsag nincs, voroscsillag van - Kit kuld Magyarorszag az Europai Bizottsagba?

Cunisbit 2017. február 12. 19:50:49

Ashley you said этот [url=http://freelib.in.ua/index/8-53219]Ремонт холодильников реутов[/url][url=http://ptische-shool.ucoz.ru/index/8-6029]Ремонт холодильников реутов[/url].
Pay the bill and you’ll be in the clear. vega-7804.ucoz.ru/index/8-8645 do sabotage.3dn.ru/index/8-30475 Fontolva halado – Valsag nincs, voroscsillag van - Kit kuld Magyarorszag az Europai Bizottsagba?
103fm.tt/?attachment_id=2792
103fm.tt/?attachment_id=2680
103fm.tt/?attachment_id=2552
103fm.tt/?attachment_id=2552
103fm.tt/?p=2747

LokeNog 2017. február 16. 3:34:12

Dude, this is really cool! You definitely come with awesome articles. Thanks a bunch for sharing with us your web-site.

Mr.XNog 2017. február 20. 6:05:31

I don’t feel up to cleaning the house.
[url=http://parusnaya-regata.ru/node/18]http://parusnaya-regata.ru/node/18[/url] or mbdou18.edummr.ru/?attachment_id=128 ok

Oliasoilt 2017. február 25. 10:31:07

Hay. Their second son is the black sheep of the family, he is good for nothing.

LOnosoilt 2017. február 26. 21:33:38

Тay. I couldn’t handle two jobs and family. I really bit off more than I could chew.
qin52.com/space-uid-6089.html
tkd-sportclub.com.ua/user/Timstulk/

Olkladia 2017. március 1. 5:31:43

That does it! I’ll do my bit, you can count on me.

Oiladia 2017. március 3. 0:47:01

It can't be true! His doesn’t get much money. I wonder how he manages to make ends meet.

Oiladia 2017. március 3. 9:36:41

Oh really? His remarks rub many coworkers the wrong way.

Bora.U.lFuh 2017. április 3. 11:43:25

He is into computers. She is into sports.
Oh darn!

Just gone crazy or something. Nastya and Gena study at a secondary school.

Ulona .lSwelt 2017. április 7. 18:33:07

I didn’t do it on purpose, it just happened so. bobrdobr.ru/people/bupoca/
An investment banking firm focused on providing strategic advice and transaction services to owners of middle-market companies.

Okay, here's what I think. Are you happy with your weight?

Ремонт холодильников lSwelt 2017. május 1. 14:26:32

I have to see about our plane tickets.
www.obesosmadrid.org/foro/viewtopic.php?p=261184
Damn it!

Ремонт Холодильников lSwelt 2017. május 11. 21:29:19

He doesn’t know French at all. I don’t like it at all.
Don't worry. Everything will be all right.

Ilza lSwelt 2017. május 15. 20:44:43

He said, В«Duty callsВ» and left for work.
only-horses.ucoz.ru/index/8-13500
anime4star.ucoz.ru/index/8-17622
coolparty.ucoz.ae/index/8-14976

I tried to keep a straight face, but failed.
det-sad38.ucoz.ru/index/8-4083
angels-demons.ucoz.org/index/8-14146

Joy, happiness
[url=http://serverokk.3dn.ru/index/8-27045]http://serverokk.3dn.ru/index/8-27045[/url]

Ilza lSwelt 2017. május 16. 16:17:56

I’d be very grateful if you could put in a word for me when you speak to him.
vkysnatina.ru/user/Bodrisy/
agrolicej.at.ua/index/8-13601
parasat.clan.su/index/8-32709

He ran fast, cutting corners where he could. I have to cut corners this week.
agroolkar.com.ua/forum/index.php?action=profile;u=160953
fcb-ahtn.clan.su/index/8-5172

How disgusting!
[url=http://strafe-css.ucoz.com/index/8-194922]http://strafe-css.ucoz.com/index/8-194922[/url]

Rrepair lSwelt 2017. május 26. 3:09:07

Hurry up, it’s time to go.

Toair lSwelt 2017. május 31. 13:39:04

The police didn’t find the thief. He got away with his crime.
www.mygametoid.com/forum/index.php?topic=269691
www.wellhealthtips.com/forum/index.php?topic=149715
plcnet.dk/forum/showthread.php?tid=506818
printerium.net/forum/index.php?topic=526276
labaguette.org.je/forum/viewtopic.php?p=680780

.
[url=http://g3lang.com/index.php/forum/user/3362-tomafes]http://g3lang.com/index.php/forum/user/3362-tomafes[/url]
[url=http://theeastdrug.com/showthread.php?p=403381]http://theeastdrug.com/showthread.php?p=403381[/url]
[url=http://nikita.weareflo.com/simpleforum/index.php?topic=556144]http://nikita.weareflo.com/simpleforum/index.php?topic=556144[/url]
[url=http://www.boundtoburn.com/lightandshadow/index.php?topic=371513]http://www.boundtoburn.com/lightandshadow/index.php?topic=371513[/url]
[url=http://genesis.myootp.com/forum/index.php?topic=614281]http://genesis.myootp.com/forum/index.php?topic=614281[/url]

BennyCig 2017. június 21. 10:43:59

wh0cd68579 [url=http://costofviagra2017.com/]go here[/url]

Aaronsap 2017. június 23. 0:19:54

wh0cd518499 [url=http://zetia.us.com/]cheap zetia[/url] [url=http://cialis5mg.us.com/]buy cialis[/url] [url=http://clomid.us.org/]buy clomid in usa[/url] [url=http://amoxil.us.com/]amoxil[/url]

Kennetheldek 2017. június 25. 19:52:14

wh0cd999619 [url=http://lisinoprilgeneric.us.com/]lisinopril 2.5 mg[/url] [url=http://viagraonline.us.org/]viagra online[/url]

EugeneArinc 2017. június 27. 23:26:56

wh0cd674499 [url=http://lipitor.work/]lipitor[/url] [url=http://phenergan.store/]phenergan[/url] [url=http://nexium.live/]order nexium online[/url] [url=http://toprolxl.world/]toprol xl 25 mg[/url] [url=http://ventolin.live/]ventolin[/url] [url=http://inderal.systems/]inderal la 80[/url] [url=http://phenergan.shop/]phenergan[/url]

AlfredphabY 2017. július 7. 1:39:56

wh0cd892899 [url=http://zetia.live/]zetia[/url] [url=http://neurontin.mba/]neurontin[/url] [url=http://cephalexin.schule/]cephalexin[/url] [url=http://tadalafil.live/]tadalafil[/url] [url=http://sildenafil.live/]sildenafil[/url] [url=http://flomax.world/]flomax[/url] [url=http://tadacip.reisen/]tadacip[/url] [url=http://prednisolone.world/]prednisolone[/url]

AlfredphabY 2017. július 7. 5:34:08

[url=http://aceon.reisen/]buy aceon[/url]

Charlesdit 2017. július 8. 15:03:11

wh0cd730339 [url=http://viagraonline.us.org/]viagra online[/url] [url=http://buysildenafil.us.org/]Buy Sildenafil[/url] [url=http://seroquel.us.org/]buy cheap seroquel[/url]

AlfredphabY 2017. július 9. 1:50:28

wh0cd17699 [url=http://acyclovircream.us.com/]Acyclovir Cream[/url]

BennyCig 2017. július 9. 4:08:38

wh0cd761539 [url=http://nexiumgeneric.us.com/]nexium generic[/url]

Kennetheldek 2017. július 9. 11:11:30

[url=http://acai.reisen/]acai[/url]

Kennetheldek 2017. július 11. 14:29:40

wh0cd273859 [url=http://cymbaltacost.us.com/]cymbalta cost[/url] [url=http://buyvaltrex.us.org/]buy valtrex[/url]

Finna lSwelt 2017. július 18. 21:16:15

This picture caught my eye.
forum.karate-wko.ru/viewtopic.php?t=337386
roni.samsbuzz.com/roni/showthread.php?tid=14151
ecoindice.com/foro/index.php?topic=1184

Thanks in favor of sharing such a good thought, post is nice, thats why i have read it fully.
[url=http://simplemachines.tylerstauss.com/index.php?topic=702158]http://simplemachines.tylerstauss.com/index.php?topic=702158[/url]
[url=http://amministratore.forumup.it/viewtopic.php?p=4904]http://amministratore.forumup.it/viewtopic.php?p=4904[/url]
[url=http://ecoindice.com/foro/index.php?topic=1140]http://ecoindice.com/foro/index.php?topic=1140[/url]

Ok

Finna lSwelt 2017. július 18. 23:28:57

He loses his temper very often.
forum.angryfish.online/index.php?topic=425774
labaguette.org.je/forum/viewtopic.php?p=625968
katieandphil.party/index.php?topic=73446
www.onlinevirtualpropertyempire.com/ovpe/forum/index.php?topic=81821
executavel.com/s20/viewtopic.php?f=3&t=976110&p=1487581

Oh really?
[url=http://forum.cacaoweb.org/index.php/topic,1193864]http://forum.cacaoweb.org/index.php/topic,1193864[/url]
[url=http://www.luderenonlaedere.it/forums/topic/benvenuti-nel-forum/page/48/]http://www.luderenonlaedere.it/forums/topic/benvenuti-nel-forum/page/48/[/url]
[url=http://www.xstar-owners.org/forum/viewtopic.php?f=12&t=274764]http://www.xstar-owners.org/forum/viewtopic.php?f=12&t=274764[/url]
[url=http://cresterea-calitatii-invatamantului.ro/forum/discutii/3867.html]http://cresterea-calitatii-invatamantului.ro/forum/discutii/3867.html[/url]
[url=http://the-grateful-dead.xooit.org/t165.htm#p273]http://the-grateful-dead.xooit.org/t165.htm#p273[/url]

Ok

Finna lSwelt 2017. július 19. 7:25:58

He got carried away with opening a store and lost most of his money.
forum.groovygang.net/index.php?topic=446638
www.opeseight.com/index.php/forum/suggestion-box/17788
www.sweeterhome.com/boards/13/topics/430003
https://flatwatertradingpost.com/forum/index.php?topic=6154
bbs.he.99.com/showthread.php?p=2816411

Mind your own business, will you?
[url=http://jjlawton.co.uk/forum/index.php?topic=117214]http://jjlawton.co.uk/forum/index.php?topic=117214[/url]
[url=http://lunch-ro.net/cp/fluxbb/viewtopic.php?id=848351]http://lunch-ro.net/cp/fluxbb/viewtopic.php?id=848351[/url]
[url=http://nikita.weareflo.com/simpleforum/index.php?topic=753727]http://nikita.weareflo.com/simpleforum/index.php?topic=753727[/url]
[url=http://evolvegame.ru/forum/5-81-5#2235/]http://evolvegame.ru/forum/5-81-5#2235/[/url]
[url=http://infolockers.com/forum/general-categories/check-it-out/30955-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D1%8C-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8%D1%82%D1%8C-%D0%BA-%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%83-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%83-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%88%D0%B5%D1%82-%D0%B8-iphone-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%BE%D1%80]http://infolockers.com/forum/general-categories/check-it-out/30955-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D1%8C-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8%D1%82%D1%8C-%D0%BA-%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%83-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%83-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%88%D0%B5%D1%82-%D0%B8-iphone-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%BE%D1%80[/url]

Ok

Kennetheldek 2017. július 20. 0:41:33

wh0cd204899 [url=http://phenergan.us.org/]phenergan 25mg[/url] [url=http://buytenormin.us.org/]buy tenormin[/url]

Finna lSwelt 2017. július 20. 12:04:44

She will get what she wants by hook or by crook.
mawared.net/test/forum1/index.php?topic=59403
tertanindo.com/koncotani/index.php?topic=255073
www.l2caprica.com/foro/index.php?topic=81999
www.romavisibile.it/forum/showthread.php?p=350422
forum.cakeinthesixpack.com/index.php?topic=46755

When someone is bothering - annoying you
[url=http://forums.qa.theriansaga.net/viewtopic.php?f=2&t=109923]http://forums.qa.theriansaga.net/viewtopic.php?f=2&t=109923[/url]
[url=http://lastfury.xooit.com/t660.htm#p5773]http://lastfury.xooit.com/t660.htm#p5773[/url]
[url=http://forum.careerskills.co.ke/index.php?topic=209825]http://forum.careerskills.co.ke/index.php?topic=209825[/url]
[url=http://himf.forumup.dk/viewtopic.php?p=339]http://himf.forumup.dk/viewtopic.php?p=339[/url]
[url=http://geocachingchile.cl/foro/index.php?topic=593147]http://geocachingchile.cl/foro/index.php?topic=593147[/url]

Ok

Kennetheldek 2017. augusztus 1. 12:46:32

wh0cd548099 [url=http://buyazithromycin.us.org/]where can i buy azithromycin online[/url]

Kennetheldek 2017. augusztus 3. 14:58:46

wh0cd610499 [url=http://nexium40mg.us.com/]purchase nexium[/url] [url=http://genericlasix.us.com/]purchase lasix[/url]

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2017, IGEN