Fontolva haladó

A nap kérdése

Befogadás, kitagadás [+]

2009. február 27. 9:27 / Fontolva Haladó

Bethlenfalvy Gábor cikke

Tamás Amerikában végzett el egy jónevű egyetemet. Gyermekkorától a tengerentúlon élt, szülei ott kaptak munkát. A diploma megszerzése után fejébe vette, hogy hazatér a szülőföldjére. Egy évet húzott le egy természettudományt oktató tanszéken. Most pedig készül vissza, Amerikába.

Persze van tovább is >>>>>>

Lorem ipsum dolor sit amet- Fontolva Induló [+]

2009. február 26. 0:27 / Fontolva Haladó

Először is két dolog van, amiben még bízunk. Az egyik, hogy a világháló egészen értelmes diskurzusra párbeszédre is használható. A másik, hogy az internetes közéleti kritika műfaja nem csupán újrahasznosított instant vélemények és összeguglizott blődségek felületes szellemiségű tuttifruttija.

A köz, a szolgálat, a fontolt járás, a valódi nemzeti, meg a mérsékeltbe oltott radikális - ezekért vagyunk a nagy közös játszótéren. A saját szótárban viszont kevés helyet szorítunk olyan fogalmaknak, mint: véletlen, függetlenség, egyenlőség, politikai korrektség.

Haladjunk már, mit akar?

- Ha válság van, ahhoz nem értek. A politika pocsék himmi-hummi ("mindenki hazudik"), a gazdaságot nem látom át ("annyi mindent mondanak"), az ökokrízis nem az én dolgom (gyűjtsön szelektíven más), ha nekünk csak egy arany durran az olimpián: indifferens, ha a téren előttem szemetel a sudribunkó: magánügy. A drogvitát messziről nézem, a romaügyet még messzebbről, és ha több a hajléktalan, ahhoz nekem meg mi közöm... -

Nem mások ügyei. Ahogy a személyes teljesítmény, az egyéni erőfeszítés, úgy az olimpia, a környezet, a klímaügy, a korrupció sem mások ügyei. Mesekönyv (vagy futurológiai tanszék) dolga, ha azt hisszük: az állam, az EU, a szofokrácia, az "enyéim" (politikusok) vagy bárki magától, és helyettünk tesz.

Diktatúrában könnyű, mert megmondják és megteszik mások (legfeljebb némi forgács is repül). A demokrácia nehéz, mert képben kell lenni. Márpedig ha ezt akarjuk, ha cél, hogy legalább nagyjában érezzük, hogy a kezünkben vannak dolgok, az bizony meló.

Ideje a közgondolkodásnak röppályák, spirálok és domború görbék helyett használhatóbb ívet adni.

A "fontolva haladó", az meg valami importmiez, Tibikém?
[Jelezve ugyanakkor, hogy jelen oldal nem eszmetörténeti blog, továbbá nem tartja megváltónak a paletta egyik izmusát sem. logónkban szereplő piros pedig véletlenül sem bolsevik.]

"Fontolva haladó: az 1830-as évek végén megjelent újkonzervatív irányzat. Legjelentősebb képviselőjük a fiatalon elhunyt Dessewffy Aurél. Szakítottak a reformok merev elutasításával, sőt, mérsékelt reformokat is javasoltak [...]"
(Tananyag)

"...haladásunk ösvényén a historiai básison s a törvényes formák mellett élénken mozogva de veszély és bukás nélkül fognánk haladhatni. Mert ezen taktika a hazafiság, a becsület, a józan okosság taktikája; vagyis inkább nem taktika: hanem maga a hazafiság, a becsület, a józan okosság."
(gr. Dessewffy Aurél, a fontolva haladók zászlóvivőjének gondolatai)

"...hogy az írott sorok közt láthatatlan betűkkel áll más valami, amit sok becsületes ember érez, de csak kevesen tudnak önmaguknak megmagyarázni."
(ugyanő)

"A koncepció dialektikájának pólusai tehát ebben a vonatkozásban: a 'józan megfontolás' és a 'divatos tévtanok'."
(Részlet Dombóvári Ádám tanulmányából - a fontolva haladás elméletéről)

"Kodály eljárása fontolva haladó módszer; ahogyan mind tökéletesebb megoldásokra törekedve alakította-korrigálta a már bemutatott, sőt kiadott műveit is, néha csupán az előadási utasításokon változtatva, máskor rövidítésekkel, vagy éppen betoldásokkal tökéletesítve kompozícióját."
(Breuer János: Kodály és kora -
őt is szeretjük)

Indulás előtt fontos:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Valamint:

The quick brown fox jumps over the lazy dog.

[A Fontolva Haladó blog 2009. március végén indult; a korábbi írások a szerzők IgenHír.hu-n megjelent publicisztikáinak szerkesztett változatai.]

Cimkék: szolg közl

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

  • : (1970.1.1 00:00)

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2024, IGEN