Fontolva haladó

A nap kérdése

FH street art @ Reykjavik (Fontolva Nyaralo) [+]

2009. július 31. 12:29 / Borbás Barnabás

Kulönösebb kommentar nelkul egy kep Reykjavik föutcajarol. Mindenhol ott vagyunk.

Hoppá: Izlandon vagyunk! (Fontolva Nyaraló) [+]

2009. július 27. 20:29 / Borbás Barnabás

(az izlandi kommunalis internetezo helyek sajatos beallitasai miatt nem tudunk ekezetes betuket hasznalni, tovabba idonkent varhatok zavarok az y es a z betuk teren is.)

Egyesek növé operaltatjak magukat, esetleg sajat valosagshowt inditanak, masok köldököt tetovaltatnak a homlokukra, mi jelenleg attol érezzuk rettentö egyedinek magunkat, hogy pontosan 13 napja polarban, sapkaban, hosszu gatyaban es -5 celsiusig fagyasbiztos halozsakban töltjuk a nyarat - Izlandon.

 

 

Ugyan meg csak meg egy nagyobb felföldi turan vagyunk tul, de biztosan mondhatjuk, hogy ez a vilag egyik legerdekesebb helye, es nem csak azert, mert a vilag gazdagjai közul elöször dölt be a valsag kezdeten, vagy mert itt az autopalyak es kötöttpalyas utvonalak egyuttes hossza (is) pont 0 km. Egy csóróbb magyar földrajzszakos feltehetöen sokkot kap a minden negyzetmeterre juto, többnyire unikalis geologiai jelensegözöntöl, es fenykepezogepbe sem lehet eleg tarhelyet böviteni, hogy eleg legyen, ha az emberre rajön az ötperc a hegyek, gleccserek, gözkitoresek es vizesesek lattan. ***amugy itt a billentyuzeten van æ betu is, tök jo***

A helyiek egyebkent kedvesek es halalosan nyugodt termeszetuek (talan mivel csak 250 000-en vannak összesen) es meg a legutolso buszvezeto is beszel valamennyit angolul. Bunözes, ehezes Izlandon nincs (utobbi a sos hal miatt van, amibol korlatlan mennyiseg van a szigeten, miota ember lakja), hajlektalanok sincsenek, ill. megfagynak.

A lenyeg persze a termeszetjaras - epeszu ember masert nem jön Izlandra.

folyt.köv.

 

Cimkék: nyaralo, izland

15 állitás Izlandról (Fontolva Nyaraló) [+]

2009. július 27. 19:29 / Borbás Barnabás

(az izlandi kommunalis internetezo helyek sajatos beallitasai miatt nem tudunk ekezetes betuket hasznalni, tovabba idonkent varhatok zavarok az y es a z betuk teren is.)

1. Bar altalaban mindenki ezzel kezdi, Reykjavik (a fövaros) nem erdemel többet egy jol megszervezett felnapnal. Ugyanis ranezesre egy tetszöleges (mondjuk) szlovak panelrengetegtöl csak a tisztasag es a dugok hianya kulönbözteti meg. Viszont a piac kötelezö.

2. Izlandon nincsenek fak.Ami van, az telepitett. (Ez azert jo, mert tura közben 10-15 km-re is ellatni gond nelkul.)

3. Feltehetöen Izlandon a legnagyobb az egy fore juto autok aranya - egyuttal azon keves orszagok egyike, ahol a környezet tenyleg legitimalja a SUV-ok hasznalatat.

4. Az elözö tekinteteben vessuk fel jol: Izlandon nem ismert a forgalmi dugo fogalma.

5. Az izlandi autopalyak hossza 0 km. A vasut is ugyanannyi.

6. Nyaron 2 ora szurkulet kivetelevel mindig vilagos van. A tel viszont szopo.

7. A melegviz mindenhol enyhen kenszagu. Cserebe ingyen van (csak a csatornadijat kell fizetni).

8. Az izlandi patakok es folyovizek 95 szazaleka ihato.

9. Nemzeti kaja a rohasztott capahus. Csak ugy lehet megenni, ha elötte 1,5 dl Finlandiaval lebenitjuk az arcunkat, orrunkba pedig tampont tömunk.

10. Izlandon nem volt holokauszt.

11. Az idojaras kiszamithatatlan. Ezt egy talalo izlandi közmondassal erzekeltetjuk: "If you don't like the weather in Iceland, just wait 5 minutes."

12. Izlandon 3 bank van, de a valsag miatt mind a harmat allamositottak.

13. Izlandon gyakorlatilag nincs bunözes. Az emberek ezert nem zarjak sem a lakasukat sem a kocsijukat. A szigeten komoly jelentestartalommal biro szolas a NO STRESS. (A Magyar Kulugyminiszterium egyebkent nem tud az elmult ket evtizedben magyar turistak karara elkövetett vagyon elleni buncselekmenyekröl. Egy darabrol sem.)

14. Felföldi, hegyi turat nem lehet szandal nelkul teljesiteni a szamtalan kisebb, terdig erö patak miatt, azokat ugyanis csak ebben lehet atszelni. A viz tobbnyire 2-3 fokos.

15. Az izlandi nyelv nem kulönösebben szep, ahogyan az izlandi lanyok sem. Am a viking szubkultura erös.

Cimkék: nyaralo, izland

A társadalmi igazságosságon túl [+]

2009. július 11. 9:17 / Vendég

Szerző: Szalai Ákos
közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója

XVI. Benedek szociális kérdésről megjelent enciklikája mintha más nyelven beszélne, mint amit a katolikusok eddigi társadalmi-politikai megnyilvánulásaik során alkalmaztak. (Bevallom: magam egy kicsit mindig viszolyogtam tőle...) A társadalmi kérdések tárgyalásakor eddig mintha a kizárólagos cél az igazságosság, az igazságos társadalom megteremtése lett volna. Igazságosságon pedig azt értettük, amit napjaink embere azon ért, vagyis azt, hogy csökkentsük az egyenlőtlenségeket, a társadalmat mindig a legszegényebbek helyzete alapján ítéljük meg, mindig forduljunk feléjük. A társadalmi igazságosság baloldali fogalma uralta a katolikusok beszédét is.

Persze van tovább is >>>>>>

Mike Károly és Szalai Ákos írása
(A szerzők közgazdászok, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatói)

Az Egyház társadalmi tanítása erkölcsi tanítás, nem politikai-gazdasági programadás. A célja nem „technikai javaslatok" megfogalmazása, hanem hogy a tudományos kutatás által feltárt és a közvéleményt foglalkoztató jelenségeket a keresztény hit fényében erkölcsi szempontból értelmezze. Elsősorban a (katolikus) keresztény hívekhez szól, és őket hívja fel arra, hogy élethelyzetüknek megfelelően igyekezzenek ezeket az elveket a társadalomban a gyakorlatba átültetni. Az erkölcsi útmutatás természetesen nem lehetséges a morális kihívásokat jelentő jelenségek azonosítása nélkül. Mivel pedig ez az azonosítás nagymértékben a különböző társadalomtudományokra hagyatkozik, a pápai tanítás e téren korántsem tekinti magát tévedhetetlennek. Az enciklika kifejezetten felszólít arra, hogy mindenki a legjobb tudása szerint alkalmazza a benne megfogalmazott erkölcsi elveket. Ennek szellemében kell értelmezni azokat az „ötleteket", megfontolásra érdemes javaslatokat is, amelyeket az enciklika az általános érvényes erkölcsi elvek alkalmazásaként bemutat.

Persze van tovább is >>>>>>

Fontolva Nyaraló [+]

2009. július 6. 1:10 / Fontolva Haladó

Rajongóinkkal szeretnénk tudatni, hogy a fokozódó nyár miatt szeptemberig félüzemmel közlekedik csak a think tank. Ilyenkor többnyire emberközeli dolgokkal foglalkozunk, és olyan helyeken tartózkodunk, ahol hála Istennek nemhogy internet, de még térerő és beton sincs. Természetesen a félüzem nem nullüzem, tehát téma is lesz még, és persze útiblog extrém helyszínekről.

Cimkék: szolg közl

Szalai Ákos közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója a Kommentár július elején megjelent számában ízekre szedi a progresszivitás és progresszív politikai "magatartás" témakörét.

Minden politikai erő igyekszik szavakat kisajátítani a saját maga számára, olyan pozitív szavakat, amelyekkel – lévén, hogy aki őket támadja, ezeket az értékeket támadja – az ellenoldalt egyben meg is bélyegezheti. A hazai jobboldal ilyen szóként foglalta le a „nemzeti”, a „polgári” jelzőket. A magyar baloldal az elmúlt évtizedben két ilyen szót talált magának: a „köztársaság”-ot és a „progresszív”-ot. Mostani tárgyunk a progresszív szó jelentése lesz. Mielőtt valaki időmúlásra hivatkozna, hisz „a progresszió nagy magyar mestere épp most állt fel a miniszterelnöki székből”, kis türelmet kell kérnem: látni fogjuk, hogy a progresszió nem Gyurcsány Ferencnek és körének ideológiai-kommunikációs fegyvere volt csupán, az MSZP nem vetkőzi le, ha a párton belül változások lesznek; sőt a jobboldalon ugyanúgy vannak hívei. Ennek belátásához persze el kell fogadni az általam itt javasolt – és vélhetően a baloldal számára is felvállalható – definíciót.

A progresszió azon politikai szavak körébe tartozik, amelyeknek több jelentésük van. Ugyanolyan szó ez, mint például a radikális. Van egy általános, igazából valós politikai tartalmat nem nagyon hordozó és egy konkrét politikai programhoz, ideológiához kötődő jelentése. Általánosabb értelemben radikális az, aki hajlíthatatlan, szélsőséges, olykor erőszakos is; hasonlóképp, általános jelentése szerint progresszív az, aki a haladás, a reform mellett elkötelezett – ellentéte a változást ellenző, a maradi. Bárki, bármilyen politikai ideológia, program mellett is legyen elkötelezve, lehet radikális vagy progresszív. (Kanada legnagyobb jobboldali pártját sokáig progresszív konzervatív pártnak hívták.) A progressziót kétségkívül ebben az értelemben szeretné kisajátítani a baloldal, hisz az egyszerűen politikai stílusként felfogott progresszió nem ad politikai programot. Progresszív az lesz, amit a magát progresszívnek valló politikus éppen csinálni akar.

A teljes cikk a Kommentár aktuális számában olvasható, netes változata pedig itt elérhető.

A Kommentárt ezúttal kiemelten ajánljuk, hiszen lapjain a Fontolva Haladó egyik szerzőjének könyvkritikája is olvasható!

I. György előzetesben [+]

2009. július 4. 19:28 / Pelikán József

Ma éppen azért nem lehetett közlekedni a belvárosban, mert rendőrségünk szerint a Budaházy György őrizetbe vétele óta korbácsolódott kurucos hangulat tetőfokára hágni készülődik (meg aztán ott a Gárda ügye is), így óvintézkedésként néhány teret, kereszteződést és egy Duna-hidat lezártak. Kint van mind a hatvannégy megye, az összes lehetséges forradalmi bizottság (csak a radijobbosok majd győzzék hálával a Rendészeti minisztériumnak, hogy tálcán hozzák nekik a mártírt).

Ám nem is ez az érdekes nekünk. Az egészben a legjobb egy apróságra figyelni: arra, hogy hogyan címkézik /feliratozzák/kommentálják Budaházyt. „Hazafi", „provokátor", „hídfoglaló", „forradalmár". Mi lehetne még? Esetleg „gépészmérnök"?

Köz-szolgálatiságunkból fakadóan nem hagyhatjuk szó nélkül a sajtó vergődését, inkább segítünk. Autentikus forrásból, a Budaházy-Toroczkai páros alapította Hunnia oldaláról dolgoztunk, ott lényegretörő, korrekt a titulus. Íme:

Megnéztük, a magyar középiskolás történelemkönyvek és fogalomtárak még ugyan le vannak maradva, ott még csak egy bizonyos Vajk-István szerepel államalapítóként. (Biztos komcsik.)

*a szerző tanú, gátőr.

Tisztelt Národná rada Slovenskej republiky! [+]

2009. július 4. 18:59 / Borbás Barnabás

A Fontolva Haladónál örömmel olvastuk, hogy Önök számára is fontos a nyelv őrzése: készek akár a törvény szigorával sújtani bárkit, aki csúnyán, helytelenül használja az ember társas tevékenységének elsőszámú jelrendszerét. Ha mindez tényleg így van, kérem tájékoztassanak, hogy mivel magyarázható az alábbi képpel dokumentált jelenség:

Nincs még olyan régen, hogy komolyabb előtervezés után az Önök számára is fontos Magas-Tátrában töltöttünk egy hetet, hogy a jelentősebb hegycsúcsokat megmásszuk (emellett a turizmus járulékos következményeként kilószámra hagyjuk a szlovák vendéglátóiparban - akkor még - koronára váltott forintjainkat), mire ilyen hatalmas nyelvi prosztóságok fogadnak az erdőszélen. Ugye ez megengedhetetlen? Ugye a nyelv elkötelezett őreiként odafigyelnek arra, hogy helyes szóhasználattal intsék a Tátrában mászkáló magyar turistákat a helyes magatartásra? Mint ahogy számunkra is fontos, hogy helyre tegyük azt, aki sérti a szép szlovák nyelv szabályait, Szvatopluk óta csiszolódó formáit.

Cimkék: szlovák

Kedves rózsadombi: Mégis miből? - Lapszemle [+]

2009. július 1. 13:53 / Pelikán József

Egyik testvérünk, Türkenhilfe nemrég Tucat címmel lokálpatrióta blogot indított Budapest tizenkettedik kerületéről. (Amúgy titok, de Türkenhilfe nem is igazi budai, a Soproni Sörgyárban dolgozik, és egész konkrét elképzelései vannak a közel-keleti válság megoldásáról.) Bár a magunkfajta provinciális gátőr nem szívleli a budai öntudat építését, ám Türkenhilfe "Miből?" jeligére kezdett magánakciója annyira szépen ötvözi a válság hatására bennünk is egyre aktívabban bugyborékoló szociális érzékenységet, az aktivista urbanizmust és a közszolgálatiságot, hogy nem bírjuk nem idézni.

Persze van tovább is >>>>>>

Cimkék: szemle, budapest

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

  • : (1970.1.1 00:00)

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2024, IGEN