Fontolva haladó

A nap kérdése

Kommunista Godzilla és a töm.pusz.fegy.

2009. június 20. 21:18 / Borbás Barnabás

Megint Koreától izzik a sajtó: bombakísérlet, kölcsönös fenyegetések, nemzetközi szankciók, töm.pusz.fegy. A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) világunk egyik legundorítóbb (mármint a vezetés) és leginkább kiszámíthatatlan zárványa, globális hangulatfelelős. Innen nézve baromi távoli problémának tűnik, de téved, ha azt hiszi valaki, hogy Korea beláthatatlan messzeségbe vész; például a dél-koreai cégek Magyarországon is tekintélyes befektetésekkel vannak jelen (most éppen csak a Hankook-os abroncsot gurító Kóka János jut eszünkbe).

Mi is van Észak-Koreában? Rossz-e, ha nekik is összejön az atombomba? Hol tanulnak az első komcsi dinasztia fiai?

Túszul ejtett filmrendezők, színes betűk

Ha igazán hiteles forrást keresünk az észak-koreai helyzetről, ne érjük be kevesebbel, mint az Amerika Kommandó: Világrendőrség (Team America, 2004.); a Parker-Stone rendezőpáros (ld. még: South Park) darabja ízléstelen, politikailag teljesen inkorrekt, de éppen gátlástalansága miatt elmésen szókimondó marionett bábú-filmje olyan mélyre vágja az iróniamétert az abnormális diktatúra rendszerébe, hogy az önmagában elég lenne egy elméretezett koreai válaszcsapáshoz. Bár igaz, a valóság sokszor bicskanyitogatóbb, mint a paródiája. Az állandó, mániákus fegyverkezés és az elszigeteltség miatt éhező tömegek felett uralkodó kommunista rendszert például két éve iPod- és konyak-embargóval szorongatta meg az USA, mert köztudomású az egypártrendszer vezetőinek konyakért táplált rajongása.

Az se semmi, hogy a diktátor Kim Dzsong Il, mint a mozifilmek nagy fanatikusa, annyira szerette Sang-ok Shin dél-koreai rendezőt, hogy még a nyolcvanas években elraboltatta, majd éveken át udvari megrendelések teljesítésére kényszerítette; ennek terméke többek közt a Godzilla észak-koreai változata, a Pulgasari (1985), mely egy óriásgyíkról szól, aki az ideológiai iránynak megfelelően a parasztsággal összefogva gonosz feudális urak ellen harcol. (Komolyan mondom, ez a néhány perces részlet kötelező darab!)

Amúgy KNDK lakóinak viszonyait jól tükrözi, hogy kb. bő egy évtizede, a Dél-Korea felől némi lázítás és felvilágosítás céljából, repülőről indított röplapozás azért vallott kudarcot, mert a lakosság nem bírt napirendre térni a színesen nyomott feliratok felett - nem tudták ugyanis, hogy a fekete-fehéren túl ilyen is van.

Az észak-koreai abnormalitás titkát sokan próbálták megfejteni, és legközelebb talán mindig azok jutottak, akik egy súlyos kisebbségi komplexusokkal küszködő államhatalmat sejtenek kiindulópontként; az észak-koreaiakat ugyanis csak náluk nagyobb világhatalmak veszik körül (többek közt Japán, Kína), ráadásul méreteit tekintve az ellenséges Dél-Koreára is alulnézetből tekintenek (49 millióan élnek délen, 23 millióan északon, bár a déli országterület valamivel kisebb). "A koreai történelem maga a konstans szívás" mondotta KK&TT a Reakción, mégis, a koreai háború óta sikerült komoly enyhülést elérni (pl. 1990-2000), de a bezárkózó kommunista hatalommal kapcsolatos feszültség (más-más szempontból az USA és Kína érdeke is a Kim-klán elmozdítása) és a déli szomszéddal folyamatosan kiújuló vita (Szöulban konzervatív-jobbos kormány van, szemben a sztálinista Phenjannal) öngerjesztő folyamatokat idéz elő. Ilyen az erőltetett fegyverkezés, és ilyenek a demonstratív bemutatókban tetőző (mondanám: kulmináló) atomkísérletek.

Jó-e, ha van töm.pusz.fegy.?

A KNDK 1985-ben csatlakozott az atomsorompó-szerződéshez (ún. NPT - kb. azóta folyamatosan meg is szegik), és (mint az a hírekben olvasható volt) az 2006 októberi óta első mostani, május 25-i robbantás mintegy 20 kilótonna erősségű volt, ami nagyjából a hirosimai atombombáénak megfelelő rombolóerő. A 2006-os teszt során legfeljebb öt kilotonnás szerkezetet hoztak működésbe, így a fejlődés látványos. A kísérletekkel nem az a baj, hogy sértik a vonatkozó (szám szerint 1718-as) ENSZ BT határozatot (feltételezhetően az egész közel-kelet az ENSZ határozataival tapétáz és béleli háztáji ólt), hanem hogy a szóbeli fenyegetőzéseken túl súlyos instabilitási veszélyt hordoz. Az amerikai érdekszférába tartozó Dél-Korea is könnyebben kezel egy használható atombomba nélküli Észak-Koreát.

Utódok

A nukleáris durrogtatás másik oka, hogy Kim Dzsong Il diktátor 67 évesen - és a kiszivárgott információk szerint igen betegen - leginkább az utódlás zavartalan megoldásán gondolkodik, így közben igyekszik erőt is mutatni. Ezzel kapcsolatban szintén a koreai hülyeséglajstrom sokatmondó része, hogy az otthoni proletárdiktatúra idején a három Kim-fiú különböző álneveken, méregdrága svájci egyetemeken tanul. A történelem első kommunista dinasztiájának örököse Kim Dzsong Un, a legidősebb (26) fiú lehet, aki Bernben szerzett diplomát és állítólag angolul is kifogástalanul beszél.

Mondják, hogy az alma nem esik messze a fájától, ezúttal mégis mintegy 15 millió éhező drukkolhat, hogy a konyakmániás, egymillió katonát folyamatosan fegyverben tartó pszichopata után egy kompromisszumokra hajlamosabb Kim kerül Észak-Korea élére. Sokat spórolna vele a világ.

 

Cimkék: külpol, korea

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2021, IGEN