Fontolva haladó

A nap kérdése

Balogh Viktor cikke

Elzárt gázcsapok, a MOL felzabálásáról suttogó külügyi szakértők - Putyingrádban úgy tűnik, mindig adnak okot a káeurópai aggodalomra. Vendégszerzőnket arra kértük, segítsen közelebb kerülni az orosz birodalmi gondolkodás megfejtéséhez.

Három dolgot nem lehet tenni Oroszországgal: legyőzni, leírni és manipulálni. Mindhárom oka ugyanaz a tény: nincs az a roppant torok, amelybe Oroszország beleférne.

- Apáink lusták voltak melegebb, déli országokat hódítani, ez meg itt volt, nem kellett a kutyának se... - vélekedik az orosz ember. Szibéria területének kétharmada érintetlen őserdő: tajga és láp. Négyzetkilométerek százezrein medvén, farkason, meg hüvelykujjnyi szúnyogokon kívül soha senki nem járt.

1

Kijevben, a kollégiumban, a szomszéd szobában szibériai srácok laktak. Amikor megérkeztek a vakációról, háromliteres dunsztos-üvegekben pakolták ki a piros kaviárt, literesekben meg a feketét. Mi időnként besétáltunk és evőkanállal merítettünk belőle a vajaskenyérre. Egyikük egyszer kiment az apjával valami erdei kalyibába két-három hétre fát vágni. Süket csend honolt a fák közt, a ködös ingovány felett furcsa szag terjengett. Nem sokat foglalkoztak vele, elszívták a cigarettát, a csikket maguk mögé hajították, majd előrebuktak a hátukba vágó forróságtól. Több hektár erdő gyulladt fel, mert a talajból lobbanékony gőz és gáz szivárgott, ki tudja, mióta...

2

Orosz-magyar hadgyakorlat, lokátordomb a nagy fehér Alföld közepén, szél, hó, mínusz 20. Az ukrán srác nagy nyugalommal tesz-vesz, időnként óriásit ver a dízelmotorra egy tízkilós kalapáccsal. A radarnak forognia kell, de sehogy sem akart beindulni. Hagyjuk a francba az egészet, pajtás. Erre a gyerek eltűnt. Másfél óra múlva került elő, autógumival és lyukas lavórral a kezében. Az abroncsot meggyújtotta, a lavórt telenyomta hóval, és a felolvadt szürkésbarna löttyöt, úgy ahogy volt, beleöntötte a motor belsejébe. A masina köhögött, prüszkölt, robbant és beindult. A srác ekkor elővette a húskonzervet, a forró felnin szépen megmelegítette és a felét meghagyva nekem, békésen befalatozott. Egyébként a kaszárnyában se hús, se hal nem jár. Reggelire vizes kávé, ebédre híg leves, vacsorára kása. A jóllakott katona nem tud dolgozni.

3

Ülök a járda szélén, gondolkodom. Egyszer csak mellém telepszik egy fiatalember, némán cigarettával kínál. Rágyújtunk, nem szólok, hallgat ő is. Szása vagyok, nyújtja percek múlva a kezét, mi a baj? Semmi, vonok vállat, csak úgy ülök. Ülünk tovább némán. Itt lakik a barátom a közelben, szólal meg újra, fotóművész, szeánsza lesz ma este, nincs kedved megnézni? Dehogynincs. Felállok, megyünk. Útközben betérünk egy teázóba. Nem vodkát iszunk, teát. Pedig nagy bánata van, otthagyta a kedvese, két nap múlva lett volna az esküvő, óriási a botrány. Néhány perc múlva a vállamon kisírja magát. A fotóművész aznap nélkülünk tartotta meg a szeánszot, mert felmentünk hozzá, az édesanyja degeszre tömött vacsorával, majd - az apró lakásban más fekvőalkalmatosság nem lévén - én aludtam az ágyon, Szása kint az erkélyen, földre terített pokrócon.

4

A trolin zötykölődtünk már egy ideje, és láttuk, hogy baj lesz. Alik gyomra furán lökődött ki-be, időnként a szájához kapta a kezét és nagyokat nyelt. Az Indusztrialnaja megálló következett, ahol tömve volt a megálló. A népek ilyenkor fallá tömörülnek, és mintha óriás dugattyú tolná őket hátulról, egyetlen hurráüvöltő nyomulással veszik birtokba a járművet. Barátunk azonban már nem bírta tovább. Ahogy kinyílt az ajtó, eleresztette torkában szorongó gyomrát, melynek tartalmát hatalmas fröccsenéssel a tömegre ásította.

Az orosz birodalmi gondolkodás: a barátaiért a lelkét is feláldozza, ám ha úgy adódik, nem törődik se emberekkel, se országokkal, se más népekkel, sem az egész világgal. Nemhogy 300 millió gáz, és téli fűtés nélkül maradt európaival...

A szerző az IGEN munkatársa, a Málenkij Rockot (az orosz rock múltja és jelene) c. rádiós műsor vezetője.

Cimkék: külpol, orosz

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2021, IGEN