Fontolva haladó

A nap kérdése

Szüleikkel együtt a proletár gyerekek először érezték magukat saját hazájukban szabadnak. Jellemző, hogy a dolgozó gyerekek sokasága a 133 nap alatt látta meg először a Balatont, amikor is tömegesen levitték őket oda nyaralni. - olvashattuk a Magyar Kommunista Munkáspárt visszaemlékezését, 2009. március 21-én. A Kommentár folyóiratban pedig (a teljes valóság megismertetésének igényéhez némileg jobban ragaszkodva) K. Németh András, a paksi Városi Múzeum főmuzeológusa tárgyalja 1919 eseményeit, Ellenforradalom és vörösterror c. tanulmányában. A szerző Tolna vármegye tamási járásának székhelyét, az ott történt eseményeket vizsgálja. Alábbi egy részlet, mely a forradalmi törvényszékek, rögtönítélő bíróságok működésébe enged betekintést.

"A tamási megmozdulás idején már - az április közepéig kirobbant megmozdulásokkal ellentétben - nem a helyi forradalmi törvényszékek, hanem rögtönítélő bíróságok jártak el. Az ítélet meghozatalában rögtönítélő bíróságként Aranyos György vezetésével a Szekszárdi Forradalmi Törvényszék tagjai (Laufer Béla lapkiadó, Mautner Gyula villanyszerelő és Tánczos Vendel ügyvéd) és egy Veszprém megyei kormánybiztos mellett egyes források szerint a tamási direktórium név szerint nem ismert tagjai is részt vettek. Állítólag a székesfehérvári Fabik-csoport parancsnoka, Oswald Károly is a gyilkosságok elrendelői között volt.

Az ítélethozatal során a korábban érkezett, de területileg nem illetékes Veszprém megyei kormányzótanácsi biztos, Szabó Gáspár majdnem tettlegességig összeveszett a Tolna megyei forradalmi törvényszék néhány órával később érkezett tagjaival az ítélkezés jogán.

Váry Albert szerint a halálos ítéletekhez a budapesti kormányzótanács vagy a népbiztosság is hozzájárult. A dombóvári szakasz tagjai szerint a telefon- és távírókapcsolatot felügyelő két dombóvári katona - Reich Béla távírász és Molecz Géza - a tamási eseményekről és a halálos ítéletekről tájékoztatta a fővárost, amire „Kun Béla állítólag azt táviratozta vissza, hogy tartózkodjanak mindenféle erőszakoskodástól, ne forduljanak a terrorhoz". A visszaemlékezések szerint Reich Béláék a táviratot - nem értve egyet a tartalmával - megsemmisítették. A szakasz tagjai közül állítólag többen is hibáztatták társaik önkényes döntését. A vérengzéseknek több forrás szerint is az vetett véget, hogy egy repülőgép jelent meg a község felett és a vérontás befejezésére felszólító parancsot dobott le.

A kivégzések nyilvánosan történtek: délután 4 órakor Berta Pált és Madarász Józsefet a járásbíróság előtt egy-egy akácfára, Hörich Imrét pedig a Kossuth téren egy távíróoszlopra akasztották fel. Az ítéletet a székesfehérvári Fabik-csoporthoz tartozó három „terrorista", Anka Flórián, Csuják Márton és Kalitín Ferenc hajtotta végre. A kivégzés előtt a halálra ítélteket összeverték: Berta Pálnak a szemét, Madarász Józsefnek a fogait verték ki, Hörich Imre pedig törött kézzel állt az akasztófa alá. Hörich Imre súlya alatt elszakadt a kötél, ám a tömeg morajlása ellenére ismét felhúzták. Madarász József, aki végigszolgálta a világháborút, kivégzése előtt így kiáltott fel: „Öt évig szenvedtem a hazámért, tudom, hogy most is azért halok meg." Felakasztását 14 éves fia is végignézte, búcsúlevelét és a gallérjáról leszedett, rangjelző csillagokat a család megőrizte. A három holttestet elrettentésül a kötélen hagyták, fejük fölé vörös táblára pedig ezt írták: „Így pusztul el a proletárság minden ellensége." Az erőszakos halálesetek közül a tanácsköztársaság idején csak négyet anyakönyveztettek, a többi három halottat csak a proletárdiktatúra bukása után jelentették be.

A községi jegyzőkönyv még a tanácsuralom idejéből arról tudósít, hogy a vörösök „a házakba behatolva életveszélyes fenyegetéssel - amit értek, értékesebb holmit - mindent magukkal vittek", a községi trafik árucikkeit pedig „a lakat leverése után a vörös katonaság között kiosztották". A megalázáshoz tartozott, hogy a felkelésben lelőtt vörösőr nagy pompával megtartott temetésére erőszakkal kirendelték Tamási lakóit. A fentieken túl a katonaság ingyen fuvarokat végeztetett a szomszéd községekbe.

Az önkényeskedések az egyházakat is sújtották. Az izraelita hitközség a tanácshatalom bukása után kérte a községet, hogy az iskolájukban okozott károkat a községi pénztárból térítse meg."

A teljes cikk a Kommentás folyóirat 2009/2-es számában olvasható, ill. itt elérhető.

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2021, IGEN