Fontolva haladó

A nap kérdése

Gondolkodás és mentális egészség - Korunk kultúrája és társadalmi következményei címmel jelent meg cikk a tavalyi utolsó Embertársban Török Péter szociológus, a SOTE Mentálhigiéné Intézet igazgatójának tollából. Alább az írás egy rövidebb kivonata olvasható. [A teljes cikk az Embertársban, részletek itt.]

Szociológiai megfontolások korunk kultúrájáról

Az amerikai kultúrkritikus és kommunikációelemző Neil Postman (1930-2003) Technopoly c. könyvének alapgondolata kifejezetten szociológiai megállapítás. Postman a kultúra három típusát különíti el: a szerszám-, vagy eszközhasználó kultúrákat felváltja a technokrácia, amelyből kifejlődhet, és már ki is fejlődött a technopoly.

A szerszámhasználó kultúrában a szerszám, az eszköz alapvetően két funkciót tölt be: az élet fizikai jellegű problémáinak gyors megoldását, valamint a művészet, a politika, mítosz, rituálé, és vallás szimbolikus világának szolgálatát. A technokráciában viszont már igen fontos a szerszámok fejlődése. A társadalmi élet és a szimbolikus világ is egyre jobban ennek a fejlődésnek lesz alárendelve. A hagyományoknak, a politikai normáknak, mítoszoknak, vallásoknak és rítusoknak küzdeniük kell a fennmaradásért.

Guntenberg, Kopernikusz, Kepler és Galilei voltak e kor előfutárai, a nyomda, a mechanikus óra és a teleszkóp pedig azok a „szerszámok", amelyekkel megalapozták a technokrácia birodalmát. Csakhogy ezek az emberek még ragaszkodtak korukhoz, kultúrájukhoz, hitükhöz, mert tudták, hogy az új eszközök, szerszámok semmiféle filozófiát nem adnak. Ezért aztán többek közt a nyomdát, a mechanikus órát, vagy a teleszkópot s az általuk biztosított tudást is például a hit vizsgálatára használták. Így kalkulálhatták ki, hogy a teremtés Krisztus előtt 4004. október 23-án kezdődött, méghozzá reggel kilenc órakor. A technokráciában tehát két nézet létezik: a hagyományos és a technologikus. Mi volt az utóbbi lényege, mi jellemezte mentalitását? Az, hogy a tudás hatalom, az emberiség képes a fejlődésre, a szegénység rossz, s hogy az átlagember élete is éppoly értelmes, mint bárki másé.

A technokrácia totális változata a technopoly. Ebben már nincs meg a világnézeti kettősség, mert a technopoly nem tűr meg maga mellett választási lehetőségeket. A Frederick Taylor által ismerté tett tudományos menedzsment tartalmazza a technopoly definíciójának alapelemeit. Ezek szerint a technopoly:
- szent meggyőződés, hogy az emberi munka és gondolkodás fő - nem is egyedüli - célja a hatékonyság;
- a technikai kalkuláció minden tekintetben felsőbbrendű az emberi ítéletnél;
- ezért a pusztán emberi okoskodásban, ítéletalkotásban nem lehet megbízni;
- a szubjektivitás a tiszta és helyes gondolkodás akadálya;
- amit nem lehet mérni, az nem is létezik, vagy pedig nincs értéke;
- az állampolgárok dolgait legjobb, ha úgynevezett szakértők irányítják.

Mit eredményez mindez? Erkölcsi döntések helyett csak praktikus döntéseket hozunk. S ha valamilyen probléma mégis felmerül, a technopoly válasza az, hogy ezt még nagyobb kapacitású, még gyorsabb, azaz hatékonyabb gépekkel, computerekkel tudjuk megoldani.

A teljes cikk az Embertárs folyóirat 2008/4-es számában olvasható.

 

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2021, IGEN