Fontolva haladó

A nap kérdése

Miután nem kellett fél év megtanulni, hogy az idei év hazai híradóinak kötelező felépítése az első hír-kormányválság, második hír-gazd.válság (esetleg: harmadik hír-időjárás/katasztrófa/melegrekord), időnként érdemes megállni, és számot is vetni az eddigiekről. Például, hogy a piacok legnagyobb szereplői, a nemzetközi vállalkozások (valamint Bogár Lászlóval élve, a szupranacionális globalitás nálunk lokális lerakatai) milyen mutatókat produkálnak a krízis közepette. Fogtuk hát a 2008-as pénzügyi év elmúlt hónapokban szivárgott adatait, és tallóztunk az érdekesebb számok között.

2008: akik szívtak

A Ford Motor Co., az USA második legnagyobb autógyártója 2008-ban 105 éves története legrosszabb évét zárta: 14,6 milliárd dolláros mínuszban zárta az elmúlt évet, és újabb 5,5 milliárd dollárnyi készpénztartalékát használta el. Ugyanakkor a társaság 12,5 millióról 11,5-12,5 millióra csökkentette az idei amerikai autóeladásokra adott előrejelzését, ami rossz előjel.

A világ vezető nyugdíjalapjai 5 ezermilliárd dollárt buktak eddig a gazdasági válságon, és nem csupán a részvény-, de kötvénypiacokon is veszítettek a csökkenő hozamok miatt. Az alapok befektetéseinek 42 százaléka van részvényekben a korábbi 51 helyett.

A Sony japán szórakoztatóelektronikai cég 14 év után először zárja mínuszban pénzügyi évét, az üzemi veszteség 260 milliárd jen (1 jen= 2,4 Ft körül) lehet, ami a legnagyobb a vállalat történetében.

A japán Toyota autógyár március 31-én történetében először zárt veszteséggel.

Csődöt jelentett az ír Waterford Wedgewood porcelángyár (a német Rosnethalt birtokosa), mert nem tudta finanszírozni adósságállományát.

A világ légitársaságai a várt 5 milliárd helyett 8 milliárd dollár összesített veszteséggel zárták a tavalyi évet. A Nemzetközi Légifuvarozási Szövetség szerint a negyedik negyedévben 4 milliárd dollár lett a mínusz.

Az amerikai Boeing repülőgyártó tavaly 662 gépre vett fel megrendelést, az előző évinél 53 százalékkal kevesebbre. A leszállított gépek száma 15 százalékkal, 411 darabra csökkent.

A világ szivarpiacának 70 százalékát ellenőrző kubai-brit Habanos vegyesvállalat nyeresége tavaly 3 százalékkal, 390 millió dollárra csökkent.

2008: nekik jó volt

Minden idők legnagyobb amerikai céges profitját érte el a világ vezető olajcége, az amerikai ExxonMobil tavaly: 45,22 milliárd dolláros adózott eredményével megdöntötte saját 2007-es rekordját. A tavalyi eredmény 11 százalékos emelkedés a 2007-es 40,6 milliárd dollárhoz képest. A tavalyi év egészében a cég bevétele 18 százalékkal, 477,4 milliárd dollárra nőtt.

A dél-koreai Hankook Tire autógumigyár története legnagyobb, 3,7 milliárd dolláros bevételét érte el tavaly, és az idén további hat százalékos növekedést jósol. A Dunaújváros mellett megtelepedett Hankook Európában 48 százalékkal emelte eladásait.

A McDonald's amerikai gyorsétteremlánc nyereséggel zárt, 2009-ben Európában 240 új egységet nyit.

Az amerikai Coca-Cola 2008 utolsó negyedévében 29 százalékkal növelte eladásait Kínában. A cég további terjeszkedését ide összpontosítja.

A plazmetévék világpiaci kereslete tavaly 24 százalékkal emelkedett. Ám az idén csak 4-gyel gyarapodhat, a folyadékkristályos (LCD) modelleké pedig 29 után mindössze 17 százalékkal.

Mérleg

2008-ban tehát a válság ellenére hamburgert zabáltunk, kólát vedeltünk és feltétlenül Hankook gumit koptattunk hazafelé, a plazmatévéhez. Annak ismeretében, hogy tavaly ilyenkor milyen mértékben durvult a benzinár, az Exxon nyeresége némileg bicskanyitogató, persze eljön a kárörvendés ideje, ha csak fele olyan súlyosan érinti a céget az autóipar válsága, mint amit előre jeleznek.

Kína

Mellékvágányként érdemes megnézni Kína néhány mutatóját is. Az összesítők szerint „Kína a világ harmadik legnagyobb gazdasági hatalmává lépet elő" ezt pedig azzal indokolják, hogy statisztikai hivatalának felülvizsgálata nyomán 2007-es GDP-je 3382 milliárd dollár lett, megelőzve a 3321 milliárd dollárt előállító Németországot. Továbbmenve ilyet írnak: „Kína külkereskedelmi többlete tavaly 290 milliárd dollár volt, a teljes forgalom pedig az előző évinél 18 százaléknál több, 2,55 ezer milliárd dollár. Tavaly az előző évinél 6,7 százalékkel több, 9,38 millió autót adtak el." Bár azt sem szabad elfelejteni, hogy a növekedés 1999 óta most először volt egyszámjegyű, az előző három évben 20 százalék fölött alakult. A kínai költségvetés hiánya idén 950 milliárd jüan lehet (1 jüan= 28 Forint).


Az összeállítás a HVG Hét nap gazdaság rovata, valamint az Index és a DisplaySearch ágazatkutatás anyagai alapján készült.

Cimkék: válság

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2021, IGEN