Fontolva haladó

A nap kérdése

Kis szlovák nyelvtörő

2009. december 7. 6:27 / Constantinovits Milán

A szlovák államelnök, Ivan Gašparovič elégedetten nyugtázta minap, hogy vajdasági honfitársaihoz pozitívan viszonyul a szerb államhatalom. Tényleg remek, de mi a helyzet, a tízszer akkora szlovákiai magyar kisebbséggel? Nem túl sok jó, éppen készülnek a súlyosan kirekesztő nyelvtörvényhez a végrehajtó intézkedések. Európai díszletek, retrokommunista színjáték. Itt az ideje, hogy fontolva végighaladjunk a felvidéki nyelvterepen!

Amióta Szlovákia önálló (de minimum Meciar óta), kitapintható a kisebbségi komplexusokból és történelmi frusztrációból fakadó szlovák revánspolitika. S ez a reváns nem Európával vagy a csehekkel szemben érvényesül, hanem a nemzeti kisebbségeiket, elsősorban a magyarokat érinti. Kezdve a kisebbségi oktatáspolitika folyamatos ekézésétől, a Malina-ügyön át Sólyom megalázásáig. Legújabban a nyelvtörvény borzolja (joggal!) a kedélyeket. Miért is más ez, mint az eddigi, magyarságra mért pofonok? Dunaszerdahely, vagy a köztársasági elnök leckéztetése ugyanis egyedi esetet jelentettek, a mostani "nyelvvédő" rendelkezés azonban tartós károkat okozhat a magyar kisebbségnek. Kurzusszerű, épp ezért halálosan komolyan veendő.

Sokan sok fórumon elmondták már, hogy a nyelvtörvény diszkriminatív, balkáni és súlyosan sovén. De miért is? Közhelyek helyett beszéljenek a konkrétumok, kézbe vettük a törvény szövegét.
Az indítás tetszetős: "A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa abból a tényből kiindulva, hogy a szlovák nyelv a szlovák nemzet egyediségét kifejező legfontosabb ismertetőjegy, kulturális örökségének legbecsesebb értéke és a Szlovák Köztársaság szuverenitásának kifejezője, valamint állampolgárainak olyan általános érintkezési eszköze, amely szavatolja szabadságukat, egyenlő jogaikat és egyenlő méltóságukat..." Idáig rendben is lennénk, a nyelv kulturális örökségként való meghatározása számunkra is rokonszenves. A preambulum azonban így folytatódik: "A szlovák nyelv előnyt élvez a Szlovák Köztársaság területén beszélt többi nyelvekkel szemben." Ez már elgondolkoztató. Ebből az alapvetésből ugyanis számos, a kisebbségi nyelvhasználatot korlátozó intézkedés levezethető, mint azok a törvény későbbi helyein olvashatóak is.

A továbbiakban arról szól a jogszabály, hogy a hivatalos érintkezés során az államnyelv használata elvárt, illetve az államnyelvbe történő minden beavatkozás tilos. Túllépve ama megmosolyogtató öngólon, hogy a szlovák vakbuzgalom a konzervatív nyelvművelést és a liberális nyelvújítást is arcon köpi ("Az államnyelv kodifikált változatába történő, annak szabályszerűségeivel ellentétes mindennemű beavatkozás megengedhetetlen."), érdekesek és szomorúak az oktatásról, illetve az állami tisztségviselők kommunikációjáról szóló rendelkezések. Ezek szerint két magyar polgármester levélváltása is szlovákul történhet csak, illetve a magyar oktatási nyelvű intézmények kötelesek az adminisztrációt (pl.: osztályozónapló) bilingvis vezetni. Sőt: "A külföldi pedagógusok és lektorok kivételével a Szlovák Köztársaság területén működő valamennyi iskola és oktatási intézmény pedagógusai kötelesek az államnyelvet szóban és írásban ismerni és használni." Jan Mikolaj oktatási miniszter ez alapján akarta vegzálni a magyar pedagógusokat tavaly (lásd: első hivatkozás)...

Retrocshszlovák kultúrrasszizmus a sorok között

Külön rész foglalkozik hírközléssel, tájékoztatással, nyilvános rendezvényekkel. Ezek a törvény szerint mindig kétnyelvűek kell, legyenek, de azért az egyenlők között is vannak egyenlőbbek. A szlovák felirat, tájékoztatás mindig előbb szerepeljen, és legyen hangsúlyosabb. Ez vonatkozik az emlékművekre is: "Az emlékművek, síremlékek és emléktáblák feliratait államnyelven tüntetik fel. Ha más nyelveken is tartalmaznak szöveget, a másnyelvű szövegek csak az államnyelvű szöveg után következnek és tartalmilag azonosnak kell lenniük az államnyelvű szöveggel. A másnyelvű szöveget egyenlő vagy kisebb betűmérettel kell feltüntetni, mint az államnyelvű szöveget."

Az egészségügyi intézmények nyelvhasználatát is érinti a törvény. Kimondja ugyan, hogy a kétnyelvű intézményekben a kedves páciens kommunikálhat a saját anyanyelvén, de gyorsan hozzáteszi, hogy: "A személyzet tagjai nem kötelesek ismerni a nemzeti(ségi) kisebbség nyelvét." No comment.

Még egy apróságra felhívjuk a figyelmet, ami eddig elkerülte a sajtóérdeklődést: "Az a személy, akinek anyanyelve az államnyelv szempontjából az alapvető érthetőség követelményének megfelel, az (1) bekezdés szerinti szervvel és az (1) bekezdés szerinti jogi személlyel való hivatalos érintkezés során használhatja anyanyelvét." Jól olvassuk? Akiket a szlovák beszélő megért, beszélhet az anyanyelvén? Például a csehek? Miféle középkori nyelvi hierarchia ez?

A kilencedik paragrafus foglalkozik a törvényt be nem tartókra kiróható büntetési tételekkel, szerencsére ezek (még) "csak" a jogi személyekre vonatkoznak, 100-5000 euróig terjedő mértékben.

Szlovákia tökön rúgja önmagát (is)

A törvény korlátozza, bünteti, visszaszorítja a kisebbségi nyelvhasználatot, ami pedig uniós alapérték és alapvető emberi jog. Pedig Szlovákia elfogadta a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját is, csak hogy felidézzük: "A Felek vállalják, hogy ha azt még nem tették volna meg, megszüntetnek minden indokolatlan megkülönböztetést, kizárást, megszorítást vagy előnyben részesítést, amely valamely regionális vagy kisebbségi nyelv használatát érinti, és célja az, hogy e nyelv megőrzésétől vagy fejlesztésétől elbátortalanítson, vagy azt veszélyeztesse. (..) A Felek vállalják, hogy a megfelelő eszközökkel elősegítik az ország összes nyelvi csoportjai közötti kölcsönös megértést, különösen azt, hogy a regionális vagy kisebbségi nyelvek iránti tisztelet, megértés és tolerancia elvét az országban folyó oktatás és képzés céljai közé foglalják, és a tömegtájékoztatási eszközöket ugyanezen célok követésére bátorítják."

Pozsony épp az ellenkezőjét cselekszi: tátrai magasságból tesz a toleranciára, a tiszteletre és úgy egészében a nyelvi jogokra. S hiába képeztek egységfrontot az ügyről folyó vita során a szocialista és a fideszes EP-delegáltak, hiába szólalt fel (egyébként taktikailag rendkívül helyes módon) Mr. Főbajusz szlovákul, hiába vizsgálódik az Európa Tanács szakértői bizottsága, változás nem várható. Ezt mutatja, hogy a szlovák fél teljes mértékben belügynek tekinti a nyelvkérdést, de még a helyi magyarokkal sem akar tárgyalni erről magas szinten. Vagyis az egyesült Európa szellemiségével szöges ellentétben álló jogszabály születik éppen. Miközben Brüsszel hallgat, a magyar diplomácia kivénhedt tigris, Ficoéknak pedig van hozzá pofájuk.

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2021, IGEN