Fontolva haladó

A nap kérdése

Lehet Máshogy Populista

2009. május 8. 11:20 / Borbás Barnabás

Hát én is unom már ezeket, meg 20 éve ugyanazok, és a politikai diskurzust is, és a jelenlegi elitet főleg.

Mondjuk, hogy egyetértünk: mindenki korrupt, gusztustalan. Mind egyforma. Azt is mondjuk, nem olyan nehéz megérteni, miért van általános lincshangulat a politikusok ellen, így a tennivalót illetően elvileg elég egyszerű képlet: esélyt adni a hótiszta, bátor újítóknak. (Ugye nem baj, ha a most a "Nem megyek szavazni/Nem érdekel" opciót nem veszem számításba. A diktatúrát pont nekik találták ki.)

A képlet pedig erőteljesen illik néhány mostanság nyomuló szervezetre, közülük is leginkább a Lehet Más a Politikára (LMP) és a Humanista Pártra: radikális elitkritika, csupa friss arc, korrupciómentes múlt, zöld program, a kormányt bíráló közbeszédből ismert jelszavak. Nos hát, akkor meg is van.

Persze biztos nem csak nekem tűnt úgy kezdettől fogva, hogy az LMP a jó ideje vállalhatatlankodó, már a tősgyökeres ortodoxokat is kiábrándító SZDSZ piaci fundamentalista sallangoktól lúgozott, zöld epigonja, a hosszú sálban kávéházak mélyén Allen Ginsberg szövegeket, vagy Danny Boyle filmeket tárgyaló, és tíz emberből a nap bármely pillanatában békejelet formálni képes szabad szellemű városi fiatalok álompártja.

A kampány, meg a Pityinger

Az LMP első bicskanyitogató tulajdonsága, hogy a második mondata után hiteltelen: milyen már az, aki széles terpeszben fikázza a politikát, de mindet megtesz azért, hogy politikus lehessen? Azt hiszem, hogy ez a (és nem gondoltam volna, hogy egyszer ezt a szót komolyan használom) populizmus netovábbja 2009 Magyarországán. A civil életből kilépő, útközben pedig ex-politikusokból is rendesen feltankoló LMP rendszert bírál, majd kifejti, hogy szívesen a rendszer része lenne, de szolgálati Audi, és zsebre tett pályázati pénz nélkül. (Szép ez, de az elképzelt megvalósulás szempontjából nekem kicsit olyan, mint amikor manapság egykori '68-as lázadókat látok Armani nyakkendőben masírozni Brüsszelben.)

Ha már kampány. Nézzünk is egy LMP kampányfilmet, hiszen szándékuk szerint ők hozzák a new generation közbeszédet és politikai humort is.

Amikor Soma mondja, hogy "Nincs kinek hinni", kicsit tényleg ökölbe szorult a kezünk, mégis Dopeman szerepeltetésének örülünk a legjobban (a kedvenc dalunk Pityingertől), és akkor is felderült némi mosoly, amikor Settenkedő felelősségre kívánja vonni a parlamenti pártokat óvoda-kérdésben. Mellettük ott van még Hajós András és Para-Kovács Imre is, hogy már kezdünk gyanakodni, a Fidesz gründolta ezt a pártot, szavazatleszívásra.

Új arcok

Általában egy párt színei mögött arcokat, személyeket kutat az ember, így nem árt körbenézni, kikből is áll valójában az LMP. Ott van mindjárt Schiffer András, az első számú figura, a Védegylet egykori szóvivője. Korábban már itt-ott boncolgatták, hogy miért is vállalt szerepet a KISZ-ben, és a Demiszben (csak a tisztánlátás kedvéért: Schiffer Gyurcsánnyal és Bajnaival együtt az utolsó kongresszuson a KISZ-vagyon felosztását szorgalmazta az új társadalmi szervezetek között), Lányi András pedig "alternatív baloldali, illetve liberális fiatalemberek" csoportjába sorolja a Heti Válasz cikkében (mely a nemrég megjelent könyvéből tallóz). Ugyanúgy Lányi mondja Schifferről, és pártalapítási szándékáról: "Politikai ízlésüknek megfelelő pártot akarnak alapítani, felismerve azt a politikai űrt, amely az SZDSZ hitelvesztése és korrumpálódása nyomán keletkezett a baloldalon." Az sem titok, hogy az LMP előtti időben, 2004 ősze körül Schiffer és Rauschenberger Péter Fodor Gáborral is egyeztetett arról, hogy az SZDSZ-es politikus legyen új pártjuk társalapítója. (Rauschenberger Péter filozófus, megjárta a korai időkben Fideszt, majd az SZDSZ-t is, hogy most az LMP egyik fő arca lehessen.)

Az LMP honlapján szereplő listán ex-politikus még Ivády Gábor (2004 és 2005 között egy évig a Fidesz választókerületi elnöke volt), Mile Lajos (MDF-es alapító, majd MDNP-s, életrajzában különösen irritáló és modoros, hogy kipontozza, amikor trágár: "Aztán katonának vittek. Most nem részletezem, legyen elég annyi, hogy leírhatatlanul **** volt.").

Daniel Cohn-Bendit, Tomás Hirsch és Érsek-Obádovics futtatása

Az LMP működése közben azért csak felvillan néhány elem az eszmei mozgatórugókból - itt van példának egy közelmúltbeli eset, amikor a párt Daniel Cohn-Bendit egykori hatvannyolcas diákvezér magyarországi látogatásának örült (nem is részletezném, dszg kolléga már megtette). Vagy az, hogy az újbalos latin-amerikai aktivista és politikus Tomás Hirsch programjait hirdetik a Humanista Párttal közösen, akinek 2007-ben megjelent "A történelem előtti idők vége" című könyvéhez Evo Morales bolíviai elnök írt előszót.

Az LMP környékén sertepertél továbbra is még egy figura, akitől rendszeresen a bicska is kinyílik a zsebemben: van ez az Érsek-Obádovics Nándor, akiről annyit többen tudhatnak, hogy politikai performernek nevezi magát, minden lehetséges Magyar Gárda-ellenes petíciót aláír, és 2006 környékén egy anarchista szervezet, a Hallgatói Hálózat ügyeiben vett részt, mely köznevetség tárgya volt az egyetem folyosóin. (Persze a kuruc.infónál is kihúzta a gyufát, meg is tudták róla, hogy zsidó.) Ez az Érsek-Obádovics most budapesti területi koordinátor az LMP-ben, és feltűnik a kampányfilmekben is (feltételezések szerint számos női szavazót tántorítva el ezzel). Sok vagy, Nándi.

Ej, hát nem áll még biztos lábakon ez az új erő. Ám ha mégis ki tud húzni néhány szavazatot az SZDSZ feneke alól, akkor már lehet, hogy megérte.

dedicated to Bem

Cimkék: belpol, lmp

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2021, IGEN