Fontolva haladó

A nap kérdése

Magyarfóbia és erőszak a Vajdaságban

2009. május 4. 10:27 / Constantinovits Milán

Meglehet, hogy a válsághírek, és egyéb csatazajok miatt kevésbé hallunk a témáról, mégis nehezünkre esik szó nélkül hagyni: Szerbiában továbbra is rendszeresek az etnikai összetűzések. Pontosítsunk: megint magyarságuk miatt bántanak embereket, Egeresi Sándor, Vajdaság tartományi parlamentjének elnöke pedig egy április 29-én tartott konferencia alkalmával egyenesen úgy fogalmazott, hogy "naponta tapasztalható a tartományban az agresszivitás erősödése". Meddig és miért lesz Balkán a határainktól délre? Geopolitikai zseblámpánkkal Vajdaságra fókuszálunk.

A Bácska és a Bánát mindig is soknemzetiségű régiónak számítottak, s nem volt ez másképp 1920 előtt sem. A térség szerbek, magyarok, horvátok, csehek, románok, és a második világháborúig svábok együttélésének előremutató, vagy éppen elrettentő (lásd: délvidéki vérengzések) példája volt. Helybéli barátaink beszámolója szerint az etnikumok közti feszültségek ugyan sosem szűntek meg, legfeljebb lappangtak, és az ebből fakadó bűncselekmények a sajtófigyelem ingerküszöbe alatt mozogtak. Ma azonban a nemzetiségek viszonya újra hullámvölgybe került, a szenttamási emberjogi központ kimutatása alapján az utóbbi években a magyarok rovására elkövetett bűncselekmények szinte heti rendszerességgel fordulnak elő.

Ha alaposan végignyálazzuk az utóbbi évek kriminológiai krónikáját, nem meglepő módon azt fogjuk tapasztalni, hogy a nemzetiségek közti konfrontáció szinte mindig egyoldalú. Az atrocitásokat az államalkotó nemzet tagjai követik el a kisebbségek rovására. Kuriózumszámba megy az ellenkező előjelű erőszak, elég csak a temerini fiúk esetére gondolni (ám róluk később még írunk részletesen).

Ha a jelenség forrásait kutatjuk, nem szabad lesöpörnünk a történelmi gyökerű magyarellenességet, azonban az erőfitogtatás, és a xenofóbia elegye még vérszegény magyarázat lenne önmagában. A képlet bonyolultabb.

Vessünk egy pillantást a jelenlegi demográfiai adatokra! A tendenciákat figyelve lassú, de intenzív népességcsökkenés zajlik a Vajdaságban, köszönhetően az elöregedésnek és a folyamatos elköltözésnek. Nincs munkalehetőség; a kommunizmus bukása, Milošević elűzése, az unióbarát Nikolić hatalomra kerülése sem hozott jelentős változást. (Ahogy erről mi is meggyőződtünk tavalyi vajdasági körutazásunk során, az idő úgy tűnik, véglegesen megállt a nyolcvanas évek közepén.)

A frusztráció, a megélhetési nehézségek, az általános kilátástalanság mindig felszínre hozzák a közember rejtett komplexusait, és fogékonnyá teszik őt a szélsőséges gondolatokra. Hozzá kell adni a képlethez - s ebben semmi kultúrrasszizmus nincs - a szerb civilizációs normák alacsonyabb voltát. Akár tetszik, akár nem, az ország a Balkán része, itt még megoldást jelent a politikai gyilkosság, vagy az, ha géppuskával válaszolnak a nemzeti sérelmekre (és nem mellesleg: ha egy vérsoviniszta Nikolić eséllyel indulhat a választásokon). Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a támadások zömét dél-szerbiai, koszovói, esetleg boszniai menekültek követik el, akik olyan vidékről érkeztek, ahol mindennapos háború folyt a szerb dominancia megőrzéséért. Ők egész egyszerűen képtelenek beilleszkedni a multikulturális hagyományokkal bíró vajdasági társadalomba.

A külügy béna kacsa

Na de ennyi a másikra mutogatásból, és most nézzünk kicsit önmagunkba! Az, hogy a magyarok sérelmére fizikai támadások történhetnek a Vajdaságban, legalább annyira a mi hibánk is, mint az elkövetőké. Hogy miért? Gyenge az érdekképviseletünk határon innen és túl. Az még talán érthető, hogy a vajdasági magyar médiumok visszafogottan számolnak be minden ilyen incidensről, ám a hazai sajtó közönye már aggasztóbb. Ennél is elkeserítőbb az impotens, béna kacsaként vonagló magyar külügy. Hol vannak a rendszeres uniós interpellációk (tisztelet a kivételnek), diplomáciai leiratok? Ezek nélkül, erős anyaországi háttértámogatás hiányában a szerbiai magyar politika is csak Brückner Szigfrid lehet.

Ideje lenne eszmélni

Magyarország magára hagyta a magyarokat a Vajdaságban. Évek óta nincs pénz a szenttamási jogvédőknek, Sólyom nem utazik le március 15-én (ami talán jobb is, miután az ukránok és a románok is bohócot csináltak a jobb sorsra érdemes, túrabakancsos államfőből), és máig senki sem érte el, hogy Szerbia elszámoljon az 1945-ben lemészárolt 40.000 magyarral. Bár ezek csak mozaikok, de mind-mind részei annak a lehangoló tablónak, amit magunkról alkottunk a rendszerváltás óta.

Nyilvánvaló, hogy a vajdaságiak melletti kiállás nem politikai-gazdasági érdek, nincs belőle rövidtávú előny. Csakhogy, és ezt kellene megérteni végre, a magyarok képviselete nem anyagi, sem politikai haszon, hanem kutyakötelesség. Olyan feladat, ami jobb korokban és jobb kormányoknál magától értetődő. Ehhez azonban szemléletváltozásra van szükség, ahhoz pedig... a következtetést mindenki maga vonja le egy karlócai rosé mellett.

 

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

A Font. Hal. blog

A magyar kulturális közvédelem, és az internacionális értékkommandó primer vészharangja. Ezt eddig nem értem, de tovább olvasok, hátha >>>

Weblog, mikroblog, issue-blog© a sokoldalú honért. Echte vengerszkij gondolatok. (Bátyánk az IGEN.)

Ráadás: Fontolva Twítelő

Mit keresel?

Keres

Twitter

Olvassuk

Nincsenek linkek

Cimkék

ökoharcos (3), életvezetés (2), évforduló (6), ünnep (3), bajnai (3), baloldal (8), belpol (30), budapest (6), Caritas in Veritate (3), critical mass (2), FHstreetart (3), fidesz (3), film (2), folyóirat (9), fontolva cinikus (2), fontolva nyaralo (5), gazdaság (3), glossza (2), gyurcsány (2), igazság (2), igazságosság (2), interjú (2), iszlám (2), izland (4), jobbik (8), kampány (15), karácsony (2), képek (2), külügy (3), külpol (8), kommentár (8), kommunizmus (2), lmp (2), másság (2), magyarellenesség (3), magyar koratörténet (3), magyarság (10), marx (2), média (6), mdf (6), művészet (4), monte grappa (2), mszp (5), munkáspárt (2), nácik (2), nyaralo (6), olasz (2), orosz (2), pogányság (2), reklám (2), szdsz (4), szemle (5), szeretet (2), szlovák (7), szolg közl (7), történelem (16), trianon (3), ukrajna (2), választás (3), választás2010 (4), válság (5), vallás (5), vendégszöveg (2), viccö (17), viktor (4), világ (6), világháború (5), web (2), zöld pardon (2)

Cimkefelhő

IGEN Cikkgyűjtő

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

Utolsó hozzászólások

  • Nincsenek hozzászólások.

Komáljuk

  • igen.hu – radikálisan mérsékelt
  • IgenHír.hu
  • Mandiner
  • Ne találjuk ki Magyarországot!
  • Csodaszarvas folyóirat
  • Kommentár.info
  • Monarchista

© 2008-2021, IGEN